2024. május 20., Bernát Felícia

Eger ügye

#városháza #közgyűlés #egri közgyűlés

Döntöttek a képviselők: két évig nem látjuk a Tarna vizével locsoló borászatot Egerben

Kovács Dávid 2022.08.25. 16:29

A nyári szünet után újabb heves vitákkal vetették magukat bele az egri képviselők a közgyűlés munkájába. Az aldebrői Tóth és Tóth borászat sorsán túl többek között a Garzonház életveszélyes korlátjairól, valamint a Pajtók-féle érsekkerti játszótérről is döntöttek.

 

Egy rövid nyári szünet után csütörtökön újra a városházán ülésezett az egri képviselőtestület, amelyen egy újonc, Csetneki Attila is bemutatkozott – a közgyűlés az ő eskütételével kezdődött, a későbbiekben viszont nem nagyon hallhattuk a hangját. Csetneki a párttársa, Orosz Lászlóné hajdúhegyi győzelmét követően csatlakozhatott a grémiumhoz. Mivel a fideszes politikus már eleve a közgyűlésben ült – listásként került be 2019-ben –, így a győzelmével a fideszes listáról kerülhetett be még egy képviselő az egri képviselőtestületbe. Ez Csetneki Attila lett, aki egyszer már alulmaradt a most éppen távolmaradó Császár Zoltánnal szemben.

 

A momentumos Keresztes Zoltán mindjárt az ülés elején azt javasolta, hogy a Tarna vizével locsoló Tóth és Tóth borászat városi rendezvényekről való kitiltása kerüljön le a napirendről. Emlékeztetett: a nyomozás még tart, a testület nem ismer minden információt, nem szabad elhamarkodott döntést hozni az ügyben. “Ezt a döntést hozzuk meg inkább akkor, amikor már bírósági ítélet van róla” – javasolta.

 

Mirkóczki Ádám polgármester erre azzal reagált, hogy a városnak igenis joga van állást foglalnia arról, hogy kit lát szívesen a rendezvényein, az egri borkészítés brandjét pedig kötelessége óvni, védeni. “Ez a beadvány nem fogja csődbe vinni a borászatot, nem abból a négy-öt egri rendezvényből él” – mondta.

 

Pócs Alfréd szintén amellett érvelt, hogy a borászat kérdésének napirenden kell maradnia, hiszen – szerinte – a borászat Egerből való kitiltása becsületbeli ügy, amely nem tűr halasztást, és akár évekig is eltarthat, amíg ítélet születik az ügyben. A borászat kitiltása végül napirenden maradt, de az erről szóló szavazás során kilenc képviselő is tartózkodott.

 

A Garzonház miatt forrt fel először a hangulat

 

Az első izgalmas vitát a Garzonház életveszélyessé vált korlátrendszere hozta, amelynek ügye sürgősségi indítványként került a képviselők elé. Keresztes Zoltán emlékeztetett: az Egri Ügyek cikkében is említett, a szerkesztőségünk által is átnézett szakértői vélemény már 2019-ben elkészült, az azóta eltelt időszakban akár gyerekek is megsérülhettek volna. “Mit tett ön az elmúlt három évben?” – szegezte ezután a kérdést Oroján Sándor a polgármesternek.

 

Komlósi Csaba ezután elfogadhatatlannak nevezte, hogy ezt a problémát idáig nem rendezték. Mielőbb el kell hárítani az életveszélyt, nincs most idő az egymásra mutogatásra, most nem felelőst kell keresni, hanem sürgős megoldást – javasolta. Oroján Sándor szerint viszont igenis vannak felelősei ennek az ügynek, majd rövid időn belül a városvezetést kezdte el okolni az évekig fennálló életveszélyes állapotok miatt.

 

Mirkóczki úgy értekelte, hogy meddő vita és hangulatkeltés zajlik az ügyben, szerinte a felújításra szánt pénz rendelkezésre áll az Evatnál, a városi vagyonkezelőnek szerződésben rögzített kötelessége elvégeznie a karbantartási munkálatokat, jelenleg mintegy 200 millió forintja áll rendelkezésre.

 

A képviselők végül megszavazták, hogy a városi vagyonkezelő mielőbb intézkedjen, szüntesse meg az életveszélyes állapotot.

 

Fideszes belső viszályt hozott a Top Plusz ügye

 

Nem hozott megnyugvást a Top Plusz ügye sem. Ahogy korábban az Egri Ügyek is beszámolt róla, az összesen 8,9 milliárd forintos TOP Plusz forráskeret nem kis egymásnak feszülést okozott a legutóbbi (júniusi) rendes közgyűlésen, amit aztán újabb politikai vagdalkozások követtek, majd a polgármester ismét  rendkívüli ülést hívott össze, amit a Fidesz-frakció ezúttal is bojkottal tett határozatképtelenné.

 

A polgármester ismertette az előzményeket, majd a keddi sajtótájékoztatójához hasonlóan ismét megerősítette, hogy támogatja Pajtók Gábor országgyűlési képviselő módosítási javaslatát, vagyis hogy az adrenalinparkra szánt 700 millió forintot csoportosítsák át az érsekkerti játszótér teljes korszerűsítésére.

 

Mirkóczki Ádám felhívta a figyelmet: Gyöngyös és Hatvan már beadta a szükséges anyagot, Eger pedig Oroján Sándor utolsó este benyújtott, kb. 60 oldalas módosítója miatt bukott két hónapot, az ő hibája, hogy még augusztus végén is ezen kell kotlania az egri közgyűlésnek. Ezen a ponton Oroján azonban azt javasolta Mirkóczkinak, hogy pókerezzen, mert remekül tud blöffölni. “Azért az megvan, hogy ez a Fidesz javaslata, ugye?” – kérdezte ezután Mirkóczki a fideszes frakcióvezetőt.

 

Nem sokkal később Mirkóczki Zita kijelentette: Eger nincs elcsúszva, a polgármester folyamatosan csúsztat, féligazságokat terjeszt, Pajtóknak pedig inkább azon kellene gondolkodnia, hogyan tudna további pénzeket hozni a városba. “Ne hazudjon az egrieknek, polgármester úr!” – csattant fel a szocialista politikus.

 

Noha Pajtók Gábor két napja még “elsöprő támogatást” remélt az érsekkerti játszótér ügyében, különösen a “mögötte álló” Fidesz-frakció részéről, a közgyűlés végül nem Pajtók és Mirkóczki javaslatának megfelelően döntött. Mint írtuk, a tervezet elfogadása után Pajtók indulatos Facebook-bejegyzésben állt bele Oroján Sándorba. “Az egri közgyűlés már egy ideje a meddő, egyéni ambíciók által túlfűtött politikai csatározások színtere, ami lassan a város működését veszélyezteti.

A júniusi közgyűlésen Oroján Sándor az országgyűlési képviselő és a frakció feje felett elvtelen paktumot kötött az MSZP-s Mirkóczki Zitával.

Az elvtelen alkuhoz kötődő, szakmaiatlan és törvénysértő közgyűlési döntés miatt az egriek érdekében tárgyalásokat kellett kezdeményeznem Eger polgármesterével. A mai döntés mélységesen elszomorít. Be kell látnunk, hogy Oroján Sándor az értékek helyett az egyéni érdekek mentén politizál, elárulva a választópolgárokat” – írta.

 

Mirkóczki Ádám és Minczér Gábor aztán a közgyűlés szünetében egy rögtönzött sajtótájékoztatón fordult a nyilvánossághoz, amelyen arról beszéltek, hogy újabb gyalázatos, Eger- és egyházellenes döntés született, majd vállalhatatlannak nevezték a “szörnykoalíció” egri közgyűlésben nyújtott ténykedését. "Vajon Oroján Sándor mozgatja a szálakat, és Mirkóczki Zita ugrál, vagy pedig Mirkóczki Zita mozgatja a szálakat, miközben Oroján Sándor ugrál?" – tette fel a kérdést Minczér Gábor.

 

Viszlát a Tarna vizével locsoló borászatnak

 

A Tarna-ügy célkeresztjébe kerülő mezőgazdasági vállalkozás tervezett szankciója kapcsán Mirkóczki Ádám elmondta: az aldebrői Tóth és Tóth borászat városi rendezvényekről való, két évre szóló kitiltását nevelő célzatú, példaértékű döntésnek szánja, ami az egri borvidéket óvná. Úgy gondolja: a városnak kötelessége, hogy állást foglaljon ebben az ügyben.

 

Mirkóczki Zita – aki saját bevallása szerint még a Tarnát sem látta – azonban arra hívta fel a figyelmet: nem tisztességes jogi döntések nélkül befeketíteni egyetlen vállalkozást sem, attól tart, hogy ez a döntés precedenst teremthet, és így a jövőben bárkire kígyót-békát lehet hajigálni az egri közéletben, ezért nem kívánja támogatni a polgármester javaslatát.

Az előterjesztő Mirkóczki Ádám szerint azonban éppen az a cél, hogy Eger precedenst teremtsen, és eszébe se jusson a jövőben senkinek hasonló természetkárosításokat elkövetni. Farkas Attila egyenesen azt javasolta, hogy a borászat még a városi médiumokban se kapjon megjelenési lehetőséget.

A mi hazánkos Pápai Ákos hozzátette: nem szimpla vízkivétel történt, a borászat két gátat is emelt az említett szakaszon, ő pedig nemcsak hogy támogatja a javaslatot, hanem kéri is a többi képviselőt, hogy tegyenek ők is így. Pócs Alfréd szintén előre jelezte, hogy támogatni fogja a javaslatot, szerinte erkölcsi döntést kell hozni ebben az ügyben.

 

Komlósi Csaba ezután arra hívta fel a figyelmet, hogy szükséges lehet, sőt, talán kell is szankcionálni a borászat ténykedését, de akkor érdemes lenne Egerben is körbenézni, a helyi természetkárosító tevékenykedéseket felgöngyölíteni, az egri közgyűlésnek elsődlegesen a helyi ügyekkel kellene foglalkoznia. “Mutogathatunk a Tarna felé, de a városban is lenne dolgunk bőven!” – mondta.

 

Oroján Sándor továbbra is amellett érvelt, hogy meg kellene várni a hatósági vizsgálat eredményét. A fideszes frakcióvezető szerint ez az egész egy médiakampány, a polgármester azelőtt ítélkezik, hogy kiderült volna az igazság, de mivel az első bejelentéshez képest sokat puhultak a kijelentései, támogathatónak tartja a javaslatot. “A polgármester úr az Eger-patakkal nem foglalkozik annyit, mint a Tarnával” – emlékeztette. 

 

A folytatásban Farkas Attila alpolgármester Oroján Sándornak szegezte a kérdést, milyen kapcsolatban áll az említett borászattal, valamint az azt védő Gondos Istvánnal. Erre Oroján úgy válaszolt: Gondossal ismerik egymást, hiszen egy politikai közösséghez tartoznak, a borászattal azonban még nem került kapcsolatba, annak még csak a termékeit semi ismeri.

 

Végül 11 igen szavazat és három tartózkodás mellett elfogadták a polgármester javaslatát.


A tűzifarendelettől Pócs doktor rendelőjéig

Ahogy korábban írtuk, Komlósi Csaba határozati javaslatban fordult a városi közgyűléshez, hogy az a fakitermelés fokozását lehetővé tevő kormányrendelet kapcsán intézzen felhívást az egri, illetve Eger környéki erdőbirtokosokhoz, erdőgazdálkodókhoz. A képviselő egy múlt heti sajtótájékoztatón ismertette az általa javasolt szöveget, amelyben többek között azt kérte az érintettektől, hogy ne éljenek a tűzifarendelet adta könnyítésekkel.

 

Oroján már akkor jelezte, hogy megfogalmazásában túlzónak és hatástalannak tartja a szöveget, ezúttal azt kérte, fogalmazzanak némileg óvatosabban, és akkor talán a Fidesz-frakció is támogatni fogja a javaslatot, ugyanakkor hozzátette: szerinte ez a napirendi pont mára okafogyottá vált, hiszen a kormány egyértelművé tette, hogy nem az erdők elpusztítása a cél. Komlósi az orojáni módosítások többségét elfogadta, a képviselők pedig nagy többséggel megszavazták az általa fogalmazott felhívást.

 

Mirkóczki a nyilvános ülés végén még egyszer felhozta a Top Plusz kapcsán hozott döntést, amely a megfogalmazása szerint több tízezer egri akaratával ment szembe. “Ez, amit maguk csináltak, vállalhatatlan. Önök nagyon elmérték ezt a mai napot. Rengeteg egri érdekbe szaladtak most bele” – szúrta le a polgármester a Fidesz-frakciót.

 

A folytatásban Mirkóczki Zita azt kérte a polgármestertől, hogy ne helyezzék mindig az egyház érdekeit a város érdekei elé, Oroján Sándor pedig többek között azt kifogásolta, hogy Mirkóczki mindenki mással tárgyal, csak velük, a képviselőkkel nem.

 

A fideszes frakcióvezető aztán még a lakossági felszólalás során kapott egy utolsó beszólást: Jósvai Miklós eredetileg a Kertész úti felújítással kapcsán kívánt felszólalni, de végül oda lyukadt ki, hogy Oroján szerinte “orvosi eset”, pedig ő is jobboldali embernek tartja magát. “Tudjál róla, hogy a Pócs doktor most ügyeletes” – üzente neki, majd egy rövid felháborodás után véget ért a nyílt ülés.

 

A következő rendes közgyűlés szeptember 29-re van beütemezve.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló