2024. április 20., Tivadar

Környék ügye

#eger #komlósi csaba #sajtótájékoztató #domán dániel #tűzifarendelet

Komlósi Csaba az egri közgyűlésen keresztül kérné a környék erdőgazdálkodóit, hogy ne éljenek a tűzifarendelet adta könnyítésekkel

Kovács Dávid 2022.08.15. 15:47

Határozati javaslatáról a következő közgyűlésen dönthetnek majd az egri képviselők. Domán Dániel szerint intézményesített környezetpusztítás zajlik az országban, és nemcsak a polgármester körének, hanem gyakorlatilag a teljes egri közgyűlésnek odaszúrt a "sokkolóan szomorú" egri valóság miatt.

 

Komlósi Csaba önkormányzati képviselő határozati javaslatban fordult a városi közgyűléshez, hogy az a fakitermelés fokozását lehetővé tevő kormányrendelet kapcsán intézzen felhívást az egri, illetve Eger környéki erdőbirtokosokhoz, erdőgazdálkodókhoz – jelentette be a politikus egy hétfői sajtótájékoztatón az egri Eszterházy téren.

 

A képviselő – aki a Városi Urbanisztikai, Klíma- és Környezetvédelmi Bizottság elnöke is egyben – kora délután a helyszínen ismertette az általa javasolt szöveget, amelyben többek között azt kéri az érintettektől, hogy a fakitermelés során továbbra is legyenek tekintettel az erdők érdekeire, tevékenységüket a környezetvédelmi szempontok előtérbe helyezésével, városunk lakóinak hosszú távú érdekeit szem előtt tartva végezzék, és ne éljenek a 287/2022. (VIII. 4.) kormányrendelet adta könnyítésekkel.

 

299068867_633654081269870_6378014977225956867_n
Komlósi Csaba és Domán Dániel az egri Eszterházy téren tartott sajtótájékoztatón (Fotó: Csarnó Ákos / Egri Ügyek)

 

Komlósi Csaba szerint örvendetes, hogy kibontakozott egy vita a tűzifarendeletről, de még ennél is örvendetesebb lett volna, ha ez megelőzi a kormányrendelet kiadását. "Ebben az esetben a vita eredménye beépülhetett volna a rendelet szövegébe, de ez, sajnos, nem így történt" – mondta. Hozzátette: szerinte evidens, hogy a városi kezelésben lévő erdőknél nem szabad alkalmazni a rendelkezéseket, komoly hatást azonban – a fenti felkérésen túl – nem tudnak gyakorolni az erdőgazdálkodók tevékenységére.

 

A politikus arról is beszélt: a gázfüggés csökkentését ő maga is támogatja, de nem ilyen formában, a szilárd tüzelőanyagra való tömeges áttérés ugyanis nagyban növeli majd a levegő terhelését. Emlékeztetett: már látszik, hogy a tűzifa iránti igény növekedése az árak növekedését is magával hozza, így épp a legszegényebbek nem jutnak majd megfelelő minőségű tűzifához, vagyis még inkább fokozódni fog a különböző háztartási és egyéb hulladékok égetése, ami ugyancsak szennyezni fogja a város (és a környék) levegőjét.

Mindez pedig azt eredményezi, hogy Eger és környéke még rosszabb levegőminőség-értékeket produkál majd a téli hónapokban, mint eddig – húzta alá.

"A problémával helyi szinten is szembe kell néznünk. A levegő mindőségének romlása az itt élők, köztük a gyerekek, életminőségét is veszélyezteti" – jelentette ki Komlósi Csaba, akinek határozati javaslatáról az augusztus 25-i városi közgyűlésen dönthetnek majd az egri képviselők.

 

Domán: Intézményesített környezetpusztítás zajlik

 

A sajtótájékoztató második felére a hajdúhegyi időközi választás fideszes győztese mögött végző Domán Dániel vette át a szót, aki azt reméli, hogy Komlósi előterjesztése nyomán az egri testület valamennyi tagja képes lesz állást foglalni ebben az ügyben. "Helyben kell kiállnunk és megvédenünk ezeket a kincseket, és köszönhetően az egyetlen hozzáértő képviselőnek ez a folyamat talán el is indulhat" – mondta.

 

Domán Dániel szerint intézményesített környezetpusztítás zajlik épp Magyarországon, ami az elmúlt évek megalapozatlan, megalomán és önérdekű kormányzásának következménye. "Sokat elmond, hogy több település vezetője is felszólalt az intézkedés ellen, és még kormánypárti is volt köztük" – emelte ki.

Egerben a valóság sokkolóan szomorú. Nem csak az előző vezetés térkőfétisét kellene felszámolnunk, hanem a mostani vezetés dilettáns ámokfutását megakadályoznunk. Bár úgy, tűnhet foglalkoznak zöld dolgokkal, igazából semmi sem történik, csak néha zöldre festik magukat, hogy ha úgy érzik, annak politikai hozadéka van.

– mondta.

 

Domán azonban nemcsak a város jelenlegi vezetését vette elő, hanem az egri közgyűlés többi tömbjének is odaszúrt, a képviselőtestületet egyenesen gyalázatosnak nevezte. "A másik térfélen úgymond, a városvezetői triumvirátus ellen összekovácsolódott helyi Fidesz és az ellenzék együttműködése sajnos kimerül a személyzeti politikában és még ezzel az erővel se képesek változtatni Eger közéleti helyzetén, illetve aligha kínálnak valamit a város jövőjével kapcsolatban.

Őszintén, én már nem is bíznám ezt a feladatot rájuk, tekintve, hogy minden egyes felfújt dráma – ami elcsavarja a fókuszgyűrűt a lényeges dolgokról – csak és kizárólag a 2024-ről szól. Személy szerint rohadtul unom, hogy minden ilyen csak a Mirkóczki-Oroján, illetve a Pajtók-Nyitrai páros szánalmas viaskodásáról szól. Ebben a gyalázatos képviselőtestületben örülök, hogy ha valaki néha próbál alternatívát kínálni és dolgozni a jövőn"

– jelentette ki a hétfői sajtótájékoztatón

 

A politikus a mondandója végén arra kérte az egrieket, hogy olyan képviselőkre, olyan emberekre figyeljenek, akik tényleg a valós problémákkal foglalkoznak, és "nem hajlandók felülni a mostani testület dilivonatára". Domán egyúttal ígéretett tett: ők és a (meg nem nevezett) szakemberek azon fognak dolgozni, hogy Eger egy élhetőbb, okosabb és fenntarthatóbb város legyen.

 

Az Egri Ügyek videóját az eseményről itt lehet megnézni:

 

 

FRISSÍTÉS (18:02): Az Egri Ügyek értesülése szerint Komlósi Csaba javaslata még a sajtótájékoztató napján átment az általa vezetett Városi Urbanisztikai, Klíma- és Környezetvédelmi Bizottság hétfői ülésén. Mint ismert, az egri közgyűlés állandó bizottságokat hozott létre, ezek feladata a közgyűlés elé kerülő rendelettervezetek, előterjesztések, tájékoztatók véleményezése, illetve a közgyűlés által a bizottság hatáskörébe delegált döntések meghozatala.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló