2024. február 25., Mátyás

Eger ügye

#eger #mirkóczki ádám #oroján sándor #minczér gábor #egri közgyűlés

Mirkóczki Ádám: Szánalmas, ami az egri közgyűlésben zajlik

Barna Benedek 2022.07.01. 16:30

Végrehajthatatlan képviselő-testületi döntésekről beszélt a városvezető. Oroján szerint kidolgozottak és támadhatatlanok a javaslataik.

 

Mirkóczki Ádám polgármester és Minczér Gábor alpolgármester sajtótájékoztatón értékelte pénteken a csütörtöki egri közgyűlést. Ahogy az Egri Ügyek összefoglalójából is kiderült, az ülés ezúttal sem volt konfliktusmentes, így nem meglepő módon a városvezető a képviselő-testület több döntését kritizálta.

 

A Heol.hu beszámolója szerint Mirkóczki Ádám a városfejlesztés ügyében több dolgot is kifogásolt. "Az Egri Városfejlesztési Kft. számára harmincmillió forint átcsoportosításáról döntöttek, Oroján Sándor (Fidesz-KDNP) frakcióvezető előterjesztése nyomán, azonban a döntést nem hajtom végre, hiszen címkézett pénzből, a tartalékból akarják ezt megoldani, s nem jelölték meg, hogy pontosan mire fordítják az összeget. Az is nevetséges elképzelés, hogy az összes városi intézmény pályázatát ez a cég bonyolítsa le majd, hiszen vannak olyanok, amelyeken a cég nem is indulhat, de az ÁFA-kérdés is problémás, hiszen például a Dobó István Vármúzeum Lenkey-ház projektjét csak úgy tudná megoldani a városfejlesztési cég, hogy a százmillió forint környéki általános forgalmi adót elbukjuk" – magyarázta a polgármester.

 

Mirkóczki kitért a sporttámogatások módosítására is, szerinte a képviselők a labdarúgó egyesületet büntetik, mert az köztudottan az ő egyik kedvenc sportja. "A kézilabdát is ellehetetlenítik, az SBS Eger összesen kétmillió forintot kap, miközben sakkra négymillió forintot ad az önkormányzat, mert Oroján Sándor sakkozik. Miközben focizik ötszáz, kézilabdázik háromszáz egri gyermek utánpótlásként" – fogalmazott.

 

 

A TOP Plusz forrásokkal kapcsolatban született döntésről és Oroján Sándor hatvan oldalas módosító javaslatáról azt mondta: a gazdasági és jogi szakiroda szerint nincs értelme a megyei önkormányzathoz sem eljuttatni, mert nem állja meg a helyét, vissza fogják dobni. A polgármester arról beszélt, hogy a tervet egy év alatt dolgozták ki, most pedig "Oroján Sándor és Mirkóczki Zita megszavaztatta az embereivel egy hatvan oldalas módosítást, amit saját bevallásuk szerint át sem néztek előtte a képviselők". Külön kiemelte, hogy ez a döntés ez keresztülhúzza az egri egyetemmel és az érsekséggel közös terveiket, miszerint a mezőgazdasági iskola épületét odaadják az Eszterházynak – kollégium kialakítása céljából –, cserébe azért, hogy az állam a városnak adja a laktanyát.

Szánalmas, ami a közgyűlésben zajlik, egy törzsi gyűlés is magasabb színvonalon zajlik, mint az egri ülés"

– tette hozzá a polgármester.

 

Minczér Gábor alpolgármester felidézte, hogy a képviselők nem tűzték napirendre sürgősségi indítványát, amellyel az EVAT igazgatótanácsának két tagját kívánta lecserélni, és arról beszélt, hogy a momentumos Keresztes Zoltán megnyilvánulása alapján szerinte "nem csak az MSZP, de a többi ellenzéki párt helyi képviselőjét is a Fidesz irányítja".

 

Oroján szerint az ő javaslataik kidolgozottak

 

Az egri Fidesz-frakció vezetője, Oroján Sándor az Eger Híreknek nyilatkozva reagált a polgármester által elmondottakra.

 

A TOP Plusz projektek kapcsán azt mondta, hogy a városvezetés koncepcióját tiszteletben tartva "csak kevesebb mint 25 százalékban" módosították Mirkóczki Ádám javaslatát. Külön hangsúlyozt, hogy "elsöprő többséggel" döntöttek így a képviselők.

A javaslataink mind kidolgozottak, a fejlesztéspolitika szereplőivel egyeztetettek, és szakmailag támadhatatlanok"

– jelentette ki.

 

Hozzátette: a polgármesternek tiszteletben kellene tartania, hogy nem egy személyben őt bízták meg a választók a város irányításával, hanem a képviselőket is. De azt sem állta meg, hogy ne szúrjon oda ismét Mirkóczki Ádámnak a múlt heti egri időközi választás miatt, megjegyezve, hogy a polgármester által támogatott jelölt alig 10 százalékot szerzett, és ezzel szerinte "Mirkóczki Ádám munkájáról is véleményt mondtak" a hetes körzetben élők.

 

Ami a mezőgazdasági iskolát illeti, erről azt mondta Oroján, hogy az épület felújítására évtizede tervvel rendelkezik az önkormányzat, most pedig forrást is találtak közösen arra, hogy a fiataloknak fecskelakásokat lehessen benne kialakítani. Ez szerinte egyértelműen jó lenne a városnak. Elmondta továbbá, hogy szerinte "zavaros, és érthetetlen", sőt jogilag is értelmezhetetlen, miért kellene az önkormányzatnak az iskolaépületet ingyen átadnia az egyháznak, hogy közben az államtól megkapja a laktanyát. Erről szerinte nem is tárgyalhatott volna Mirkóczki.

 

 

(Indexép forrása: Eger Város Hivatalos Oldala / Facebook)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló