2024. február 24., Szökonap

Eger ügye

#mirkóczki ádám #városháza #rendkívüli ülés #közgyűlés #egri közgyűlés

Ezúttal sem jelentek meg a fideszesek, ismét határozatképtelen volt az újabb rendkívüli közgyűlés

Kovács Dávid 2022.07.06. 08:02

Nyolc képviselő jelenlétével határozatképtelen volt a szerda reggelre összehívott rendkívüli közgyűlés. Oroján szerint az anya nő, az apa férfi, Mirkóczki meg csak cirkuszol. A polgármester azt állítja: ennél méltatlanabb képviselő-testülete a rendszerváltás óta nem volt a városnak.

 

Ahogy számítani lehetett rá, az egri Fidesz-frakció, valamint három másik képviselő – Mirkóczki Zita, Keresztes Zoltán és Császár Zoltán – távolmaradásával ezúttal is határozatképtelen volt a Mirkóczki Ádám polgármester által szerda reggelre összehívott rendkívüli közgyűlés. "Megállapítom, hogy nyolc fővel vagyunk jelen, tehát a közgyűlés határozatképtelen, így azt megnyitni nem tudom" – mondta a polgármester.

 

Ahogy korábban az Egri Ügyek is beszámolt róla, szerda reggel fél nyolcra újabb rendkívüli közgyűlést hívott össze Mirkóczki Ádám, ezúttal a képviselők által múlt csütörtökön tárgyalt Top Plusz források ügyében, mivel – a hivatalos indoklás szerint – "a június 30-i közgyűlésen elfogadott tárgybeli határozatok nem feleltek meg az előírásoknak, ezért végrehajthatatlanok voltak".

 

Mirkóczki Ádám kedden közleményben jelezte: Oroján Sándor módosító indítványával komoly gondok vannak, Eger 8,9 milliárd forintnyi fejlesztési pénztől eshet el, amennyiben a szerda reggeli rendkívülin nem fogadják el mégis az eredeti javaslatot.

Sajnos mára bebizonyosodott, hogy miután a szakemberek megvizsgálták az olvasatlanul megszavazott anyagot, egy teljesen szakmaiatlan, gazdaságilag pontatlan és jogilag nem kivitelezhető módosítások születtek, így az anyag nemhogy a minisztériumig nem juthat el, de már a megyei önkormányzat illetékesei sem támogathatják

– írta a rendkívüliről szóló közleményében.

 

Miután a határozatképtelenséget megállapította, a polgármester az egri városháza dísztermében felolvasta azt a levelet, amelyet ő és Bánhidy Péter jegyző kapott. "A közgyűlés előtt néhány órával beérkezett módosítójavaslat-csomag TVP szakaszában hibásan szerepel a forráskeret-intézkedések közötti felosztás, e hibás felosztás végigfut a projektjavaslatok költségkeretein is (...) Ha nem sikerül a pályázatot benyújtani augusztus 31-ig, a Top Plusz felhasználása, lekötése veszélybe kerül. Felhívom a figyelmet arra, hogy a döntést meghozó megyei bizottság összehívása, az elnöki aláírás megszerzése időt vesz igénybe, a nyári időszakot figyelembe véve. Ha még a beküldendő anyag is hibás, nem fér bele az időbe duplázni a folyamatokat" – idézte a levelet Mirkóczki Ádám.

 

A polgármester ezután úgy fogalmazott:

Engem végtelenül elszomorít, hogy a múltheti közgyűlésen a képviselők többsége olvasatlanul megszavazta ezt a hatvan oldalas, előző este beérkezett módosító indítványt, amely teljesen világosan magában hordozta azt a veszélyt, hogy az egész projektet veszélybe sodorja. Én ennyit tehettem, megpróbáltam korrigálni a közgyűlés hibáját, vagy lehetőséget biztosítani arra, hogy ezt korrigáljuk. Ez, sajnos, határozatképtelenség miatt egészen biztosan nem sikerül.

Mirkóczki Ádám ezután leszögezte: ha a Top Plusz források megadása veszélybe kerül, azokat fogja terhelni a felelősség, akik olvasatlanul megszavazták Oroján módosítóját, majd nem jelentek meg a szerdai rendkívüli ülésen. "Én ezt egy rendkívül méltatlan helyzetnek tartom. Egy város - és nemcsak Eger, hanem bármelyik település - életében nem minden nap adatik meg, hogy ekkora forrásról felelősséggel döntsön. Itt nem lett volna helye semmiféle egyéb szempontnak. (...) Nagyon sajnálom, hogy az egyes képviselőknek a nem tudom milyen indíttatásából ez nem így sikerült. Remélem, mindenki tanul abból, hogy olvasatlanul ilyen súlyú ügyekben nem szavazunk meg semmit, főleg akkor, ha 9 milliárd forintról van szó" – mondta.

 

A mi hazánkos Pápai Ákos ezután azt kérte a polgármestertől, hogy az általa felolvasott levelet küldje el a képviselőknek. Mirkóczki jelezte, hogy a "közgyűléskísérlet" után elküldi mindegyiküknek, majd elköszönt. "Sok értelme nincs, hogy raboljuk egymás idejét. Köszönöm azoknak, akik vették a fáradságot és eljöttek, hogy megpróbáljuk jóvátenni a majdnem jóvátehetetlent" – fogalmazott.

 

A szerdai rendkívüli közvetítését itt lehet visszanézni:

 

A Városi rendkívüli közgyűlés élő közvetítése

Az élő közvetítés ezen a címen is megtekinthető: http://www.tveger.hu/live2/

Közzétette: TV Eger – 2022. július 5., kedd

 

Oroján: Az anya nő. Az apa férfi. Mirkóczki cirkuszol.

 

Néhány perccel a rendkívüli előtt a távolmaradó Fidesz-frakció vezetője, Oroján Sándor a hivatalos Facebook-oldalán reagált a polgármester korábbi szavaira és lépéseire.

Az anya nő. Az apa férfi. Mirkóczki cirkuszol. A fejlesztési pénzek, a TOP Plusz 8,9 milliárdja pedig jönni fog Egernek. A polgármester viszont nem bírja lenyelni, hogy a 10 éves távlatú fejlesztési projektekben is sikerült a képviselők elsöprő többségének megállapodni, ezért hívta össze a mai rendkívüli ülést.

– írja a szerda reggeli posztjában.

 

Oroján Sándor szerint Mirkóczki csak ijesztgeti az egrieket, hogy egy 200 milliós "prioritások közti átcsoportosítás” miatt fogja bukni a város az uniós pénzeket. Arra a kérdésre, hogy mi a polgármester gondja az átcsoportosításokkal, így válaszol: "Az, hogy a topos pénzből mi felújítanánk a volt mezőgazdasági szakközépiskola épületét. Ő ugyanis nem a fejlesztésben gondolkodik, hanem, mint múlt héten bevallotta: elcserélné az épületet a laktanya egy részére. A közgyűlés felhatalmazása nélkül erről tárgyalgatott Budapesten, és a képviselők előtt ezt több, mint egy éven át titkolta is."

Hozzáteszi: "Mi azért nem támogatjuk, hogy az épülettel sefteljen a polgármester, mert az egy jó helyen lévő, jó adottságú épület, amire fejlesztési pénzt is tudunk szerezni. Butaság odaadni az épületet másnak, főleg a romhalmaz laktanya egy részéért."

Oroján Sándor egyébként már a Fidesz-frakció keddi sajtótájékoztatóján jelezte, hogy nem fognak megjelenni a másnapi rendkívülin. "Ebben a bohózatban nem kívánunk részt venni" – jelentette ki a frakcióvezető. Arról is beszélt: szerinte Mirkóczki Ádám úgy viselkedik, mint egy durcás kisgyerek, úgy véli, a polgármester mondvacsinált okokkal próbálja megváltoztatni az előző heti közgyűlésen hozott döntést.

 

Mirkóczki: Ez nem vicc, ennek egy normális országban következménye lenne

 

A szerda reggeli rendkívüli után Mirkóczki Ádám polgármester Minczér Gábor és Farkas Attila alpolgármesterekkel sajtótájékoztatót tartott az ügyben. "Szerintem a történések függvényében megállapítható, hogy ennél méltatlanabb képviselőtestülete, nem hiszem, hogy a kilencves rendszerváltás óta Egernek valaha is volt" – jelentette ki.

 

"Azokra, akik egy városstratégiai ügyben több milliárd forint kockáztatását bevállalják pitiáner és egyéb egyéni indíttatásokból, sokféleképpen lehet tekinteni, de felelős képviselőként, akik a városban élőkért dolgoznak, semmiképp" – mondta Mirkóczki Ádám, aki elképesztőnek és felelőtlennek tartja, hogy az érintett képviselők miatt Eger ilyen helyzetbe kerülhet.

 

A polgármester szerint felelős képviselők nem szavazhatták volna meg Oroján módosítóját, ám létezik "egy furcsa koalíció" Egerben, amelynek identitása erősebb, mint a város érdeke. Mirkóczki arról is beszélt: az Oroján-féle hatvan oldal átböngészése után a városfejlesztési stratégiát készítő Pro Régió szakemberei azt mondták, Magyarországon még nem találkoztak olyannal, amit az egri közgyűlésnek sikerült produkálnia.

Ennek egy normális országban következménye kellene hogy legyen

– jelentette ki a polgármester.

 

Mirkóczki Ádám nagyfokú magyarázkodásnak nevezte Oroján Sándor neki küldött sorait. "Valószínűleg rájöhetett, hogy minden állításával ellentétben teljesen hibás ez az anyag, amit megszavaztatott a koalíciós partnereivel" – mondta a polgármester, aki szerint a fideszes frakcióvezető még az Egri Főegyházmegyének is nekimegy a levélben. 

Azt mindig is tudtuk, számtalan forrásból hallottuk a városban, hogy Oroján és Pajtók Gábor viszonya, finoman fogalmazva, nem harmonikus, és ezért sok mindent megtett annak érdekében, hogy ne így alakuljon az egyéni eredmény áprilisban, ahogy alakult. Ennek most egy nagyon furcsa lenyomatát láthattuk ebben a levélben, ahol képes volt nekimenni az Egri Főegyházmegyének a laktanya ügyében. (...) Egészen értelmezhetetlennek és furcsának tartom, hogy egy Fidesz-KDNP frakcióvezető így menjen neki az egyháznak, de lelke rajta, majd magyarázkodjon a pártjában!" 

– mondta Mirkóczki.

 

A polgármester aláhúzta: Oroján laktanyás "hablatyának" semmi köze a Top Pluszhoz, csak fontosnak érzi, hogy ezzel védekezzen. "Ő azt mondta, nekem a szívügyem, hogy a laktanya városi kézbe kerüljön, és a Top Pluszt is ennek rendelem alá. Ezt nem tudom értelmezni, mert a Top Plusznak semmi köze az egri laktanya kérdéséhez. (...) Arról is beszélt, hogy miért kellene a mezőgazdasági iskola épületét ingyen odaadni az egyháznak. Nos, nem ingyen adjuk, hanem a laktanyáért cserébe, csak Oroján Sándornak a mai napig nem sikerült megértenie, hogy a csereügylet úgy néz ki, hogy az állam a laktanyát az egyháznak adja, az egyház pedig elcseréli velünk a mezőgazdasági iskoláért."

 

Minczér Gábor alpolgármester szerint szégyen, hogy a mezőgazdasági iskolát a város hagyta lepusztulni, és mivel ő maga is oda járt, neki különösen fáj az épület jelenlegi állapota. Kifejtette: Oroján Sándor lépése egyértelműen Pajtók Gábor ellen irányult, aki maga is támogatja a cserét. Az alpolgármester szerint Oroján Sándor direkt és szándékos támadást intézett Pajtók Gábor ellen, továbbá feleségén keresztül az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem, valamint annak fenntartója, az Egri Főegyházmegye ellen.

Én azon csodálkozom, hogy a Fidesz ezt tűri. De vajon meddig fogják elviselni, hogy ez az elszabadult hajóágyú így garázdálkodhasson Egerben?

– fogalmazta meg aggályait.

 

Farkas Attila alpolgármester többek között arra hívta fel a figyelmet, a Fidesz-frakció a keddi sajtótájékoztatóján nem cáfolta, hogy egyetért a jegyáremeléssel. Az alpolgármester úgy fogalmazott: megmosolyogtató Oroján Sándor azon állítása, amely szerint nem kívánnak beleszólni operatív döntésekbe, holott mindenki tisztában van vele, hogy a Fidesznek két politikai kinevezettje is ül az Evat Zrt. igazgatótanácsában, File Sándor és Nyeste Gábor személyében. (Farkas Attila egyébként kedden egy alaposabb Facebook-posztot is szentelt a Top Plusz források ügyének, amelyben az orojáni módosításokat vetette össze az eredeti anyaggal.)

Nem tudjuk a jövőt, nekünk most úgy kell leadnunk az anyagot, ahogy múlt csütörtökön a közgyűlés elfogadta. (...) Szégyelljék magukat azok a képviselők, akik ezt olvasatlanul megszavazták, és szégyelljék magukat azok a képviselők is, akik ha tudják, hogy hibáztak, szándékosan nem jönnek el és eredményeznek határozatképtelenséget, hogy ezt ne is tudjuk javítani

– mondta a sajtótájékoztatón Mirkóczki Ádám.

 

Mirkóczki szerint az egrieknek most le kell vonniuk a tanulságokat. "Lehet, hogy ők úgy gondolják, a polgármesterrel szúrtak ki, de ki kell ábrándítsam őket: nem velem szúrtak ki, hanem több mint ötvenezer egrivel" – magyarázta.

 

Mirkóczki Zita: Eger érdeke nem egyenlő a polgármester érdekével 

 

A szerdai rendkívülire, valamint a városvezetés azt követő sajtótájékoztatójára az Egységben a Városért Egyesület elnöke, a szintén távolmaradó Mirkóczki Zita a hivatalos Facebook-oldalán reagált

Mirkóczki Ádám polgármester ahelyett, hogy megpróbálna konszenzust, de legalábbis többséget teremteni a közgyűlésben, azt a gyakorlatot akarja bevezetni, hogy a neki nem tetsző döntések megváltoztatására rendkívüli közgyűléseket hív össze. Ezt a város iránt felelősséget érző képviselő nem támogathatja. (...) Az a szintű félretájékoztatás, amit a polgármester a közgyűlés utáni sajtótájékoztatóján előadott, mindenesetre minimum erős kételyeket ébreszt az indoklás valóságtartalmát illetően

– írta a bejegyzésben.

 

Hozzátette: "Magának a TOP-nak a társadalmi egyeztetése 2020 végén kezdődött, az első kiírások tervezete pedig közel egy éve, 2021 szeptemberében jött ki. Képviselőtársaim és jómagam is többször kérdeztünk rá a korábbi közgyűléseken, hogy mikor kerül ez az anyag elénk. A polgármesteri válaszok általában a »hol van az még«, és az »ej. ráérünk arra még« kategóriába voltak sorolhatók. Akkor most mitől ennyire sürgős? Vagy ha valóban sürgős, akkor az elvesztegetett idő egyértelműen a polgármester felelőssége, amit a képviselőkre ezekkel a manipulációkkal akar áttolni."

 

A posztban egyúttal azt is megmagyarázta, miért nem kívánt részt venni a szerda reggeli rendkívülin. "Természetesen Eger érdekében – ami nem egyenlő a polgármester érdekével – hajlandó vagyok átgondolni ezeket az érveket, ha azokat valódi szakértői anyag támasztja alá. Azonban ezek a »holnapra« összehívott rendkívüli közgyűlések a megoldásra nem, csak újabb személyeskedésekre adnak alapot a polgármesternek. Ezért úgy döntöttem, hogy nem veszek részt a közgyűlésen."

 

 

Mirkóczki Ádám, Minczér Gábor és Farkas Attila sajtótájékoztatóját itt lehet megnézni (vigyázat, rossz hangminőség!):

 

❗️Nyolc képviselő jelenlétével határozatképtelen volt a ma reggelre összehívott rendkívüli közgyűlés ülése! Ezzel a minősíthetetlen viselkedéssel veszélybe került a TOP Plusz forrás keretében Egernek megítélt, fejlesztésekre fordítható 8,9 milliárd forint sorsa! Elképesztőnek és felelőtlennek tartom, hogy képviselők miatt Eger ilyen helyzetbe kerüljön! A kialakult helyzetet Minczér Gábor és Farkas Attila alpolgármesterekkel sajtótájékoztatón értékeltük!

Közzétette: Mirkóczki Ádám – 2022. július 5., kedd
Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló