2024. április 12., Gyula

Eger ügye

#mirkóczki ádám #városgondozás #evat #file sándor

Egri hulladék-gate: a városvezetés szánalmas mellébeszélésről, az EVAT igazgatótanácsa az egriek megvezetéséről beszél

Kovács Dávid 2022.06.23. 16:33

Az egri vagyonkezelő igazgatóságának elnöke egy, a korábban megfogalmazott vádakra csak nyomokban reagáló sajtótájékoztatón arról beszélt: nem igaz, amit a városvezetés állít róluk. Mirkóczkiék szerint szimplán bullshit, amit Filéék összehordtak. Aztán eldörrent egy Oroján is.

 

"Sajnálattal vettük tudomásul, hogy File Sándor részéről érdemi információk helyett csak egy előre megírt szánalmas mellébeszélésre futotta" – reagált Mirkóczki Ádám polgármester, valamint két alpolgármestere, Minczér Gábor és Farkas Attila, az Evat Zrt. igazgatótanácsa elnökének csütörtöki sajtótájékoztatójára.

 

A városvezetés az esemény után az Egri Ügyeknek eljuttatott közleményében úgy fogalmaz:

Eger város vezetése továbbra is várja a konkrét válaszokat arra, hogy az Evat Zrt. igazgatótanácsának két tagja File Sándor és Nyeste Gábor miért kívánja jogszerűtlen- és gazdaságilag előnytelen döntésekbe belekényszeríteni a városi holding leányvállalatát? Miért akarják a Polgári Törvénykönyvet figyelmen kívül hagyva módosítani a társasági szerződést? (...) Miért akarja File Sándor és Nyeste Gábor átjátszani az Egri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft-t a NHSZ Miskolc Kft.-nek, kiszolgáltatva ezzel az egri céget és vagyont a miskolci gazdasági érdekeknek?

Ahogy korábban az Egri Ügyek is beszámolt róla, Minczér Gábor alpolgármester egy szerdai sajtótájékoztatón árulással és törvénytelenséggel vádolta, majd lemondásra szólította fel az egri vagyonkezelő cég igazgatótanácsának két tagját, File Sándor elnököt és Nyeste Gábor tagot. Minczérék azt állítják: File és Nyeste levelet küldött a Városgondozás ügyvezetőjének, Juhász Gézának, amelyben azt követelik, hogy azonnali hatállyal távolítsák el Nagy Mihály vezérigazgatót az Egri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. éléről.

 

A városvezetés álláspontja szerint a levéllel File Sándor és Nyeste Gábor azt kívánta elérni, hogy az egri hulladékos cég a társasági szerződését módosítsa úgy, hogy a jövőben olyan személy is ügyvezető lehessen, aki a PTK szabályai szerint összeférhetetlenség miatt egyébként nem lehetne az, majd ezáltal a jelenlegi vezérigazgató helyére a miskolci rivális cég ügyvezetőjét, Sebestyén Pétert nevezzék ki. Az elhangzottak miatt szerdán telefonon kerestük File Sándort, aki akkor azonban egyetlen kérdésünkre sem kívánt reagálni, csütörtökre ígért tájékoztatást az ügyben.

 

File szerint kamu az összes vád, ők a városért dolgoznak

 

Az igazgatóság elnöke másnap délután valóban eljuttatott hozzánk egy anyagot, amelyben valótlannak nevezte a róla és Nyeste Gáborról szóló állításokat, amelyeket a város lakóinak félretájékoztatására alkalmasnak minősített. Leszögezte továbbá, hogy nem szeretnék a cégcsoportot politikai csatározások színterévé változtatni.

A közleményben egyúttal kijelentik: határozottan cáfolják, elutasítják azt a feltételezést, amely szerint az igazgatóság tagjai bárhonnan, bármilyen formában döntéseiket befolyásoló juttatást kapnának.

"A megidézett levél funkciója egy, a sajátos szervezeti felépítésből adódóan több szintű (közgyűlés-EVAT Zrt. igazgatóság, több Városgondozás Kft. taggyűlés) döntéssorozat határozatainak érvényesítése. Ugyanakkor fontos hangsúlyozni, hogy a levél tartalma a taggyűlés napirendi pontjaira tett javaslatot tartalmaz normál ügyrend szerint" – írják.

 

File szerint az igazgatóság eddigi működése során döntéseit konszenzussal hozta meg, így ebben az adott kérdésben is – tehát az igazgatóság álláspontja egységes. "A kettős aláírás hosszú évekre visszamenő működési gyakorlatot testesít meg, nem hordoz semmilyen egyéb jelentéstartalmat, indokolt esetekben az EVAT Zrt. együttes aláírást alkalmaz" – teszik hozzá.

 

Zárásként megemlítették, hogy az igazgatóság tagjai több évtizedes múltra visszatekintve Eger város fejlődéséért a legkülönfélébb területeken helytálló szakemberek.

Ezt a pozíciót nem feladva, tisztességes, őszinte, Eger város fejlődését szolgáló együttműködésre ösztönözzük a város jelenlegi vezetését. Fókuszterületnek olyan akkut problémák megoldásán való konstruktív együtt gondolkodást javaslunk, melyek további elodázása súlyos problémák elé állíthatja Eger városát, az önkormányzat és cégeinek működését

– írják.

 

A közlemény ezek között az akkut problémák között említi például a Katona téri parkolóház ügyét, a városi cégek kiegyensúlyozott finanszírozási hátterének biztosítását, a városi tulajdonú cégek és intézmények pályázati potenciáljának erősítését, valamint a hulladékgazdálkodás jövőbeni változásait figyelembe vevő működés átalakítását.

 

"Az igazgatóság természetesen, amíg bírja legfőbb tulajdonosa Eger Megyei Jogú Város közgyűlésének bizalmát, felhatalmazását, ezekben a kérdésekben kíván határozott előrelépést eszközölni szakmai koncepciója mentén kizárólag Eger városának érdekeit, fejlődését elősegítve" – zárják a közleményt.

 

Városvezetés: Oroján és a haverok

 

Csakhogy a Mirkóczki, Farkas és Minczér által jegyzett szöveg szerint szimplán bullshit ez az egész, ők azok, akik valóban a városért és a benne élőkért dolgoznak.

Hangsúlyozzuk, hogy az egri városvezetés az Evat Zrt. igazgatóságával ellentétben mindent megtesz az egri érdekek érvényesítéséért valamint a városi cégek anyagi és jogi biztonságáért még akkor is, ha Oroján Sándornak és barátainak ez nem tetszik

– írják.

 

Oroján Sándor, az egri Fidesz-KDNP frakcióvezetője egyébként még nem reagált Mirkóczkiék állításaira, pedig itt a kiváló alkalom, hogy ismét elsüthesse korábbi aranyköpését: "Kezdjétek el feldolgozni, hogy szétestetek, mint egy kiszuperált Babetta!"

 

 

(Indexkép: Egri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. / Facebook)

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló