2022. július 1., Tihamér Annamária

Eger ügye

#városgondozás #evat #juhász ádám #minczér gábor

Minczér Gábor árulással és törvénytelenséggel vádolja az EVAT igazgatósági tagjait

Kovács Dávid 2022.06.22. 15:47

Az alpolgármester a szerdai sajtótájékoztatóján lemondásra szólította fel a városi vagyonkezelő igazgatótanácsának elnökét és egyik tagját, File Sándort és Nyeste Gábort.

 

"Törvénytelenségre buzdít az Evat Zrt. igazgatóságának elnöke" címmel tartott sajtótájékoztatót Minczér Gábor alpolgármester szerdán az egri városházán, miután az önkormányzat házi portálján, az Egerinfón megjelent egy cikk, amely szerint az egri vagyonkezelő cég igazgatótanácsának két tagja, File Sándor elnök és Nyeste Gábor tag, levelet küldött a Városgondozás ügyvezetőjének, Juhász Gézának, amelyben azt követelik, hogy azonnali hatállyal távolítsák el Nagy Mihály vezérigazgatót az Egri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. éléről.

Az alpolgármester (és a portál) szerint a levéllel File Sándor és Nyeste Gábor azt kívánta elérni, hogy az egri hulladékos cég a társasági szerződését módosítsa úgy, hogy a jövőben olyan személy is ügyvezető lehessen, aki a PTK szabályai szerint összeférhetetlenség miatt egyébként nem lehetne az, majd ezáltal a jelenlegi vezérigazgató helyére a miskolci rivális cég ügyvezetőjét, Sebestyén Pétert nevezzék ki.

"Történhetett ez mindazért, mert a legutóbbi taggyűlésen sem a települési polgármesterek alkotta hulladék társulás vezetősége sem a Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. felügyelő bizottsága nem járult hozzá Sebestyén újbóli kinevezéséhez, amíg a vele szemben fennálló eljárás le nem zárul. A levélben való utasítás, miszerint a Városgondozás, mint többségi tulajdont gyakorló vigye végig „erőszakkal” a változást, sértheti a kisebbségi tag jogait, ez viszont ellentétes a polgári törvénykönyv rendelkezéseivel" – magyarázza szintén szerdai, a sajtótájékoztatót összegző Facebook-posztjában Minczér Gábor.

minczér-fb
Minczér Gábor alpolgármester a szerdai sajtótájékoztatón (Fotó: Minczér Gábor / Facebook)

Közben az Egri Ügyek birtokába jutott az a levél, amelyet Nagy Mihály az ügy kapcsán – a helyi Fidesz-frakciót leszámítva – az egri képviselőknek címzett. "Mellékelten megküldöm a Városgondozás Eger Kft.-től kapott felhívást, amelyben arra kérnek, hogy hívjak össze taggyűlést az Egri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft-nél. Többek között az alábbi napirendi pont kerül megvitatásra:

- a társaság hozzájárul ahhoz, hogy a társaság mindenkori ügyvezetője a Ptk. 3:115.§ (1) bek. szerinti összeférhetetlenségi szabály alól mentesüljön, elláthassa olyan személy is a társaság ügyvezetői tisztségét, aki a társaságéhoz hasonló tevékenységet vagy azonos főtevékenységet végző társaság vezető tisztségviselője a társaság taggyűlésének szótöbbséggel hozott határozata alapján"

– írja ebben.

 

A levél írója szerint Sebestyén Péter az NHSZ Miskolc Kft. ügyvezetői pozíciójáról nem kíván lemondani, ezáltal egyszerre két társaság cégvezetője lenne. Ezzel kapcsolatban többek között azt kérdezte a képviselőktől: egyetértenek-e azzal, hogy az Egri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. mindenkori ügyvezetői tisztségét a jövőben bármely azonos tevékenységet ellátó konkurens cég vezetője elláthassa?

Az egri vagyonkezelő cég igazgatósága arra ad utasítást az egyik leányvállalatának, hogy saját maga döntsön úgy, hogy egy rivális cég ügyvezetője ne legyen összeférhetetlen, ha az az egri cég ügyvezetői posztját is be akarja tölteni. (...) Ez olyan, mintha a Coca Colát arra utasítanák a tulajdonosai, hogy rúgják ki a saját cégvezetőjüket és nevezzék ki a legnagyobb rivális, a Pepsi ügyvezetőjét, de gondoskodjanak arról is, hogy az még jogilag összeférhetetlen se legyen

– kommentálta még kedden a hírt Mirkóczki Ádám polgármester az önkormányzati szócsó cikkében.

 

Minczér Gábor a szerdai sajtótájékoztatóján arra szólította fel File Sándort és Nyeste Gábort, hogy mondjanak le jelenleg betöltött pozíciójukról. Ugyanakkor hozzátette: mivel úgy gondolja, ezt maguktól egyiken sem fogják megtenni, ezért a június 30-ra, azaz jövő csütörtökre, összehívott közgyűlésen sürgősségi előterjesztés formájában felhatalmazást fog kérni arra, hogy tisztségükből azonnali hatállyal hívják vissza őket, helyükre pedig új elnököt és tagot delegáljanak.

 

Juhász Ádám: Átvilágítást fogunk kezdeményezni

 

Az egri Fidesz-KDNP-frakció nevében Juhász Ádám reagált Minczér szavaira a kormánypárttal szoros kapcsolatot ápoló Eger Híreken, amelynek nyilatkozva arról beszélt, hogy a vezetőváltást követően átvilágítást fognak kezdeményezni.

A közgyűlés márciusban döntött a Hulladékgazdálkodási Kft. vezetőjének cseréjéről azzal a céllal, hogy a hulladékszállításban tapasztalt problémákat orvosolni lehessen. A városvezetés jogi trükkökkel akadályozza a többségi döntés végrehajtását, és alaptalanul vádaskodik, ami nem segíti az önkormányzati cég rendbetételét és a szakmai munkát. Hogy miért félnek ennyire egy vezetőváltástól, van-e bármi titkolnivaló a cég elmúlt éves működésében, remélem, hamarosan kiderül, a vezetőváltást követően ugyanis átvilágítást fogunk kezdeményezni

– nyilatkozta a képviselő.

 

Az Egri Ügyek szerette volna megszólaltatni, illetve a nyilatkozatokra reagáltatni az érintetteket, telefonon kerestük File Sándort, aki azonban egyelőre egyetlen kérdésünkre sem kívánt reagálni, csütörtökre ígért "részletes, szakmai sajtóanyagot" az ügyben.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló