2023. december 9., Natália

Eger ügye

#eger #momentum #parkolóház #jánosi zoltán #katona tér

Pajtókot bevetve orvosolná a közpénzfaló Katona téri parkolóház problémáját az egri Momentum-elnök

Kovács Dávid 2022.06.17. 13:03

Eger lakosságának évi 45-50 millió forintjába kerül a piaccsarnok mellett álló, elbaltázott épület. Jánosi Zoltán ezért mielőbbi megoldást sürget, a körzet áprilisban megválasztott országgyűlési képviselőjét mozgósítva, az állami költségvetésből finanszíroztatná a parkolóház megvásárlását.

 

Közpénzfaló, közpénzrabló, közpénztemető, a Nagy Pénznyelő – dobálta a cseppet sem hízelgő jelzőket és/vagy beceneveket az elátkozott Katona téri parkolóházra pénteki sajtótájékoztatóján Jánosi Zoltán, a Momentum Mozgalom egri elnöke. "Nem hiszem, hogy ezeknél a szavaknál jobban le lehetne írni a mögöttem álló épületet" – mondta a helyi politikus az Árva köz és a Zalár utca sarkán.

parkolohaz-csarnoakos
A Katona téri parkolóház a sajtótájékoztató napján (Fotó: Csarnó Ákos)

A Momentum egykori előválasztási képviselőjelöltje messziről futott neki a parkolóház ügyének. "Ha valaki azt kérdezi tőlem, mi hiányzik legjobban az egri közéletből és politikából, akkor én azt mondanám, a tervezés, a párbeszéd, a közös gondolkodás, hiszen szükség volna végre egy tiszta, világos jövőképre, vízióra, amelyre mindannyian szeretettel tudunk gondolni, amelyet mindannyian a sajátunknak érzünk" – kezdte mondandóját.

A közbeszéd szólhatna arról, hogy Eger jövőjét hogyan látjuk, hogyan képzeljük, mintsem arról, amiről az elmúlt hónapok és évek szólnak: ki kit küld el éppen melegebb éghajlatra, ki kivel veszik össze, vagy éppen arról, ki mennyire egri vagy nem egri. Azt gondolom, ezzel szakítanunk kell, el kell tudnunk beszélgetni Eger jövőjéről. Tanulni kell a saját hibáinkból, még akkor is, ha ez egy politikai oldalnak hátrányos, el kell fogadnunk, hogy születtek rossz döntések, ezeket pedig meg kell próbálni korrigálni.

Jánosi szerint az egri közéletből jelenleg hiányzik a tervezés, úgy gondolja, el kellene végre dönteni, milyen Egerben szeretnénk élni tíz vagy akár ötven év múlva. Sokkal könnyebb lenne döntéseket hozni, ha tudnánk, hogy milyen Egerben szereténk élni – véli. Ezen a ponton gyorsan behozza az egri elkerülő út ügyét: szerinte ezt a vitát is könnyebb lenne eldönteni, ha tudnánk, hogy egy nagyobb vagy egy kisebb várost szeretnénk, egy mozgót és lüktetőt, vagy inkább egy csendesebb alvóvárost.

 

Az egri Momentum-elnök szerint nagyon sok olyan kérdés van, amelyre Egernek választ kellene találnia, ezek között említette például a levegőszennyezettség, a csökkenő népesség, a növekvő gépjárműszám, a közelgő klímakatasztrófa, a sokakat sújtó megélhetési válság és a funkciótlanul omladozó épületek problémáját, valamint a társadalmi szerkezet teljes átalakulását is. "Feladat, gondolkodni- és tennivaló akad bőven" – mondta.

A momentumos politikus szerint a Katona téri, elbaltázott pénzügyi konstrukcióval létrejött parkolóház arra is tökéletes példa, hogy egy ad hoc, sebtében hozott döntés hogyan befolyásolhatja egy város jövőjét. "Ennek a döntésnek az árát még mindig az egri lakosok fizetik. (...) Mindannyiunk pénzét költjük rá, és nem is keveset, hanem nagyon sokat! Sőt, évről évre egyre többet" – húzta alá.

Jánosi Zoltán emlékeztetett: a parkolóház megépítésére 2009-ben jött létre egy szerződés az önkormányzat és egy magánvállalkozás között. "A korábbi városvezetés már a belvárosi rehabilitáció tervezésénél is arra hivatkozott, hogy ez kötelező része volt a pályázati kiírásnak. De ez nem teljesen igaz, hiszen a pályázati kiírás magántőke bevonását írta elő, és nem azt, hogy egy olyan konstrukciót dolgozzanak ki, amelyen az önkormányzat veszít" – mondta.

Jánosi Zoltán, a Momentum Mozgalom egri elnöke (Fotó: Keller Richárd)

Mint ismert, 2014 áprilisában kezdődött meg a parkolóház üzemeltetése, és már az első fél év után látszott, hogy gondok lesznek, az első évben 28,5 millió forint, a következő években már 45-50 millió forintos veszteség érte a várost az épület miatt – idézte fel Jánosi a helyszínen.

Summázva a dolgot: jelentős közpénztámogatással megépült egy épület, melyet hatalmas veszteség árán köteles az önkormányzat üzemeltetni. Mi ez, ha nem közpénzfalás?! Az EVAT Zrt. hat év alatt több mint 300 millió forintot fizetett ki a cégnek úgy, hogy nem került a város tulajdonába az épület. Csak úgy lehetne megszerezni, ha megvásárolnánk azt, a szerződésben lefektetett összegért.

Ahogy annak idején az Egri Ügyek is beszámolt róla, két éve, 2020 áprilisában járt le az első kötelező bérleti időszak, az önkormányzatnak 426 millió forintért vásárlási lehetősége és vevőkijelölési joga is volt. Akkor sokan azt remélték, végre megoldódhat a kérdés, ez azonban nem történt meg, a város továbbra is nyögi a magas bérleti díjakat – akkoriban az egri közgyűlés valamennyi felszólalója egyetértett abban, hogy az épület pénzügyi konstrukciója rossz.

 

"Ha valaki azt kérdezné, hogy miért is venné meg az önkormányzat ezt az igencsak veszteséges épületet, annak nagyon egyszerű válasszal szolgálhatok: ha nem veszi meg, akkor 15 évig továbbra is bérelnie kell, immáron az inflációval évről évre emelkedő bérleti díjért. Tehát a 15 éves bérleti szerződéssel szemben állhat egy egyszeri vételi díj, ezt kell mérlegelnie az önkormányzatnak" – magyarázta Jánosi.

 

A politikus szerint azért nagyon fájó, hogy eltelt újabb két év, mert a 2010-ben megkötött szerződés értelmében évente az infláció mértékével nő tovább a vételár. "Két év alatt a nem-döntés 200 millió forintba került: 100 millió az üzemeltetés vesztesége, és közel 100 millióval nőtt a vételár. Ez a közpénzfaló lassan tíz éve rontja a városképet és zabálja fel az EVAT, azaz Eger lakosságának pénzét" – mondta.

 

Jánosi Zoltán három pontban foglalta össze Katona téri parkolóház problémáját:

 

Született egy rossz döntés a parkolóház megépítése kapcsán.

 

Aztán született egy rossz szerződés a parkolóház 21 éves kötelező bérléséről.

 

2020 áprilisa óta, azaz két év alatt, semmilyen döntés nem született az ügyben.

 

A politikus úgy véli: a városnak döntést kell hoznia, felelős gazdaként kell viselkednie, mert a helyzet csak rosszabb lesz, és fontos, hogy olyan megoldás szülessen, amely Eger érdekét szolgálja és gazdaságilag is elfogadható.

 

Jánosi a sajtótájékoztató végén bejelentette: még a nap során levelet küld Pajtók Gábornak, a körzet országgyűlési képviselőjének, "ha már részese volt ennek a gyalázatos helyzet kialakulásának", segítsen megoldani azt, lobbizzon Eger érdekében, segítsen forrás találni a Magyarország jövő évi költségvetésében a parkolóház kérdésének megoldására.

Ne az egri adófizetők pénzéből menjen el ez a nagyon nagy összeg, hanem az állami költségvetésből különítsünk el erre forrást

– fejezte be gondolatait.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló