2024. május 23., Dezső

Eger ügye

Önkormányzati tízmilliók az egri parkolóház fenntartására

Egri Ügyek 2019.11.30. 00:00

Tavaly minimum 28,5 millió forintnyi önkormányzati pénz ment el az új egri parkolóház üzemeltetésére és bérlésére. Az EVAT havonta nettó 4,58 millió forintért bérli a parkolóházat, de hirdetésekre is a város pénzéből költöttek.

 

 

A piac melletti parkolóház kapcsán korábban évekig folyt a vita, miszerint a magánvállalkozás bevonásával kialakított épület fenntartása rengeteg pénzébe kerül majd az egri önkormányzatnak, így a város adófizetőinek. A furcsa megállapodás szerint a 153 férőhelyes parkolóház kivitelezéséhez a város – uniós forrásból – több mint 330 millió forintot adott az Agria Parkoló Kft.-nek, mely 426 millió forintos önerőt biztosított az így összesen közel 760 milliós parkolóház megépítéséhez. Viszont Eger az egyik önkormányzati cégén, az Evat Zrt.-n keresztül – havi nettó 4,58 millió forintért – hat éven át köteles a parkolóházat visszabérelni úgy, hogy a fenntartási költségek is a városi céget terhelik. Vagyis az Evat Zrt. hat év alatt közel 330 millió forintot fizet ki a másik cégnek úgy, hogy ezután is csak akkor kerülhet a város tulajdonába az épület, ha megvásárolja azt a szerződésben lefektetett összegért, 426,6 millió forintért. Ha ezt nem teszi, köteles újra bérbe venni a parkolóházat.

 

Egy közgyűlési előterjesztés szerint – amelyről csütörtökön szavaz majd a képviselő-testület – Eger 2014-ben nettó 28,5 millió forintnyi működési támogatást adott az EVAT Zrt.-nek ahhoz, hogy üzemeltesse a parkolóházat. A pénz elszámolását részletező dokumentum szerint a legnagyobb tételt a bérleti díj jelentette, de olyanokra is az EVAT-nak kellett költeni, mint az akadálymentesítés, a felvonó és a riasztó karbantartása vagy a fizetett hirdetések megjelentetése.

 

A parkolóház üzemeltetése az április 19-i megnyitás és december 31-e között a 28,5 millió forintnál is több lehet, ugyanis az EVAT Zrt. által leadott elszámolásban nem szerepel a novemberi és a decemberi bérleti díj, amely 9,1 millió forint. Jó lenne látni egy adatsort a parkolások számáról is…

 

Fotó: Egrinapok.hu

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló