2024. április 20., Tivadar

Eger ügye

#mirkóczki ádám #városháza #tarna #tóth és tóth borászat

Még a héten eldőlhet, hogy Eger valóban kitiltja-e a Tarna maradék vizével locsoló borászatot

Kovács Dávid 2022.08.23. 08:37

Mirkóczki Ádám szerint határozott kiállásra van szükség, az egri közgyűlésnek pedig egyértelmű állást kell foglalnia a Tarna vizének eltűnése ügyében. Az egri polgármester javaslatáról csütörtökön dönthetnek a képviselők.

 

"Hogy milyen fajok tűnhetnek el akár évtizedekre vagy örökre, hogy helyre áll-e még valamikor a Tarna élővilága, azt most nehéz megmondani, de abban biztos vagyok, hogy ez az ökológiai merénylet nem maradhat büntetlenül" – húzza alá Mirkóczki Ádám polgármester abban az előterjesztésben, amelyben az aldebrői telephellyel rendelkező Tóth és Tóth borászat kitiltását kezdeményezi a városból.

 

Fotó: Kovács Dávid / Egri Ügyek

 

Mint már országosan is ismert, Eger polgármestere július második felében a közösségi médiában jelentette be, hogy bojkottot kíván hirdetni a Tarna vizének eltüntetésével vádolt cég borai ellen, továbbá már azelőtt a közgyűlés elé viszi a debrői borászat városunkból való kitiltását, hogy a hatósági vizsgálatok eredménye ismert lenne. Az erről szóló Facebook-bejegyzésében a polgármester ökológiai katasztrófát és merényletet, illetve felbecsülhetetlen károkat emlegetett, a céget pedig "aljas, gátlástalan vállalkozásnak" nevezte.

 

A polgármester tartotta a szavát, az augusztusi rendes közgyűlés napirendjei pontjai közé bekerült a debrői borászat ügye is, vagyis augusztus 25-én, csütörtökön, a képviselők dönthetnek majd arról, hogy a város megtűri-e a Tarna-ügy célkeresztjébe kerülő mezőgazdasági vállalkozást a rendezvényein. Mirkóczki Ádám egész pontosan azt javasolja, hogy a következő két évben az egri önkormányzat szervezésében megvalósuló városi rendezvényeken, valamint azokon az eseményeken, amelyeket az önkormányzat támogat, a Tóth és Tóth borászat ne kapjon megjelenési lehetőséget.

Az amúgy is aszályos időjárás ellenére a debrői Tóth és Tóth Borászat mindenfajta természetvédelmi és vízügyi követelményt figyelmen kívül hagyva úgy gondolta, hogy a folyó meglévő maradék vízkészletét is kiszivattyúzza saját gazdasági üzleti érdekei érdekében. Egyet kell értenünk abban, hogy ha egy vállalkozás van olyan gátlástalan, hogy az élővilágot, a környezetet és a jövő nemzedékeinek érdekeit háttérbe szorítva a csak a profit maximalizálásra koncentrál és aszály idején is kiszivattyúzza a Tarna vizét, akkor a Közgyűlésnek is egyértelmű állást kell foglalnia abban, hogy ezt nem tartja elfogadható megoldásnak és a rendelkezésre álló eszközökkel igenis ki kell fejeznünk tiltakozásunkat az ilyenfajta magatartással szemben

– fogalmaz Mirkóczki a város oldalán is elérhető előterjesztésben.

 

A polgármestert ezúttal is Oroján Sándor, az egri Fidesz-frakció vezetője bírálta a leghevesebben, ezúttal azzal, hogy előre ítélkezik, illetve felelőtlen döntést hozott, amivel csak az egri borvidéknek árt. “Vizsgálat zajlik, semmi sem bizonyított egyelőre. (...) Ráadásul egy aldebrői borászatról beszélünk, a Tarna pedig Egertől 20km-re van” – emlékeztette Mirkóczkit. Egyúttal leszögezte: szerinte sem a polgármesternek, sem a közgyűlésnek nincs joga a városi rendezvényekről bármely borászat termékeit kitiltani.

 

A debrői borászat mindeközben lejárató kampányt és rágalomhadjáratot emlegetett, vezetői azt állították, a megfelelő engedélyek birtokában locsoltak, tevékenységüknek pedig nem volt köze a Tarna kiszáradásához, az aszály őket is sújtja, álszent dolog éppen őket elővenni. "A Tarna vizét jogszerűen használjuk, soha NEM loptuk, a vízhiányt a hónapok óta tartó súlyos aszály okozza, NEM mi! Az helyi élővilágban semmilyen kárt nem okoztunk" – állították az ügyben adott utolsó nyilatkozatukban.

 

Mirkóczki azonban úgy véli: az elmúlt időszak eseményei rávilágítanak arra, milyen törékeny egyensúlyban vagyunk a környezetünkkel, és egyértelművé vált, hogy az aszályos időszakok fokozódni fognak, éppen ezért nem mehet el a város szó nélkül a környezetváltozás mellett. "Egyértelművé kell tennünk azt, hogy nem tűrjük az olyan magatartást amely nehezíti a környezetünk megóvását. Határozott kiállásra van szükség annak érdekében, hogy a jövő nemzedékei ne csak hírből és képekről ismerjék a Tarna folyót" – írja.

 

A polgármester előterjesztéséről a csütörtöki közgyűlésen dönthetnek majd az egri képviselők.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló