2024. február 24., Szökonap

Eger ügye

#NER #városgondozás #eged istván #eged istván renátó

Ifjú NER lovag szabadulhat rá a városra, rendkívüli közgyűlésen dönthetnek a képviselők a Városgondozás új vezetőjének személyéről

Csarnó Ákos 2023.08.11. 10:07

A NER és a Fidesz-keltető Fidelitas szemet vetett a Városgondozásra.

 

Hosszú háborúskodás lezárása várható a mai rendkívüli egri Közgyűlésen, ami azonban egy újabb frontot nyithat meg a Városgondozás Eger Kft. vezetői kinevezése illetve működése terén.

 

Az egyik legfontosabb téma városunkban a Városgondozás Eger Kft. új ügyvezetőjének kinevezése, így pont kerülhetne a céget érintő, hosszú hónapok óta tartó kinevezési harc végére, azonban furcsa csavart találtunk az ügyben, ami nem lezárná, hanem újabb támadási felületet adna az egymással küzdő felek kezébe. Korábban többször írtunk arról, hogy a Városgondozás Eger Kft. és vezetője Juhász Géza miként került a kalapács és az üllő közé az ún. városvezetés és a velük szembenálló képviselők harcában.

Az egri Fidesz-KDNP frakcióvezetőjének előterjesztését harmadik napirendi pontként tárgyalja majd a Közgyűlés, azonban zárt ülés keretein belül. Orosz Lászlóné Ibolya előterjesztése szerint az EVAT Zrt. a Városgondozás Eger Kft. ügyvezetői pozíciójára beérkezett pályázatok közül két személy anyagát támogatta. A Közgyűlés így  Ferenczy Tamás, jelenlegi városi főkertészt, vagy Eged István Renátót, a PEVIK Nonprofit Kft. vezetőjét támogathatja.

Érdekes személyi és gazdasági összefüggésekre akadtunk Eged István Renátó esetében. Első sorban ő a PEVIK Nonprofit Kft. ügyvezetője (havi közel 1 millió forintért). Ez a cég Pétervására és környékének „szemetes” ügyeivel foglalkozik, tulajdonosai a környező kisebb teleülések, de picit a Heves Megyei Regionális Hulladékkezelő Társulás is. Szóval pályázata e tekintetben még érthető is, hiszen elvileg ő szakember.

 

Aggályos azonban a PEVIK-es pozíciója, ugyanis Eged István Renátó a pétervásárai polgármester, Eged István fia, így számára a családi összefonódás a céges ügyekkel nem ismeretlen. Pétervására 56,84%-os, tehát döntő arányban tulajdonos. Ez legalábbis etikátlan.

 

A pétervásárai polgármester – aki a Fidesz jelöltje volt 2019-ben - kacsalábon forgó, eu-s pályázati pénzekből összehozott vendégváró helye (50 millió ft), fenyegetőzés, az oda vezető út rendbe tétele (140 millió ft), a szociális szolgáltatás széthullása mind azt mutatják, hogy a családi-üzleti-önkormányzati-politikai összefonódások nem jó példákat mutatnak.

 

További probléma, hogy Eged István Renátó személyében összefüggésbe hozható Szomszéd Lajos nagyvállalkozóval és így rajta és cégein keresztül Eger polgármesterével, Mirkóczki Ádámmal is.

 

Eged István Renátó ugyanis annak a Fenstherm 2003 Kft-nek az egyik tulajdonosa, aminek ügyvezetője Szomszéd Lajos, aki az ÉRD 2008 Kft-nek az ügyvezetője és tulajdonosa is. Ez a cég társtulajdonosa Mirkóczki testvérének, Borbás Balázs társtulajdonos cégének is, aminek vezetője pedig Mészáros Lőrinc NER főoligarcha bizalmi embere, Schmidl Péter György. További érdekesség még, hogy az ÉRD 2008 Kft. annak az EXTERNÁTUS Kft-nek is a tulajdonosa, ami éppen most nyert el egy egri közbeszerzési pályázatot, a Volt Helyőrségi Klub kávézó kialakítására, felújítására 149 milliós értékben.

 

Az is rettenetesen rossz üzenete lenne és támadási felületet adna a városnak és az ún. városvezetésnek is, ha vállaltan politikust – Fidelitasos politikust ültetnnek egy városi cég vezetői ülésébe, akinek NER kapcsolatai kiválóak, családi összeköttetései uniós pénzeket tudnak szerezni. A helyi  Fidesz frakció hozzáállásán nem fogunk azonban csodálkozni.

 

 

kép: Hadházy Ákos facebook, Eged István Renátó Varga Judit akkori igazságügyminiszterrel, Orbán Viktor évértékelőjén

 

 

 

Frissítés

 

A Közgyűlésen végül is nem született döntés, ugyanis egyik jelölt sem kapta meg a kellő támogatást, úgyhogy újból neki kell futni a kérdésnek, azonban augusztus 31-vel - ha addig nem születik döntés - nem lesz vezetője a Városgondozás Eger Kft-nek.

 

 

 

 

A cégadatokat az OPTEN céginformációs rendszer segítségével állítottuk össze.

 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs is.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló