2021. május 12., Pongrác

Eger ügye

Hiába ellenzi Eger polgármestere, a saját frakcióját támogató szervezet beszállna az ellenzéki városok tiltakozásába

Molnár Richárd 2019.11.30. 00:00

A díszkivilágítás lekapcsolásával jelzik ellenérzéseiket a nemfideszes települések az iparűzési adó megfelezése miatt. Mirkóczki Ádám nem csatlakozott az országos akcióhoz, de az Egységben a Városért Egyesület ezúttal beintett.

 

"Az Egységben a Városért Egyesület támogatja a Szabad Városok Szövetségének az önkormányzati forrásmegvonások elleni fellépését!" - közölte szerdán az egri közgyűlés ellenzéki és független önkormányzati képviselőit is tömörítő, a legnagyobb közgyűlési frakciót adó szervezet, amelynek tagja Mirkóczki Ádám polgármester. Aki azonban nemrég az Egri Ügyeknek azt nyilatkozta, nem csatlakozik a Karácsony Gergely főpolgármester vezette önkormányzati mozgalom újabb akciójához. Ennek keretében december 23-án 9 órától egy estére lekapcsolják a Szabad Városok településein az ünnepi díszkivilágításokat.

 

Az akció kiváltó oka, hogy az Orbán-kormány döntése értelmében 2021-ben megfelezik az egyéni, illetve kis- és középvállalkozások által az önkormányzatoknak fizetett iparűzési adó mértékét. Ezzel azonban súlyos pénzügyi válságba taszítják a már most is súlyos adóbevétel-kieséssel és kormányzati megszorításokkal küzdő településeket. Maga Mirkóczki is elismerte korábban, hogy padlóra küldheti Egert az adó teljes elvonása. Annak megfelezése kapcsán pedig legutóbb azt mondta hírportálunknak: a várost érő tényleges veszteségeket az állami kompenzációs lehetőségek ismeretében tudják majd megítélni.

 

"A díszkivilágítással kapcsolatban én úgy gondolom, hogy karácsony előestéjén már nem illik egy politikai üzenetként „sötétbe” borítani a várost. Az egrieknek így is el kellett szenvedniük rengeteg veszteséget, le kellett mondani számos kikapcsolódási lehetőségről, elmaradt a megszokott és nagyon várt Eger Advent programsorozat is." - írta a december 23-ra időzített akció kapcsán az egri polgármester, aki a Szabad Városok korábbi kezdeményezéseihez sem csatlakozott, mert nem kívánt az országos politikába belemenni. Ám a mögötte álló (bár két képviselő kilépése óta már közgyűlési többségben nem lévő) frakció (pontosabban a frakció tagjait a tavalyi önkormányzati választásokon még képviselőjelöltként támogató egyesület) úgy tűnik, teljesen mást gondol.

 

 

"Egyetértünk azzal, hogy az iparűzési adó megfelezése kizárólag a Fidesz hatalmi érdekeit szolgálja, nincs köze a válságkezeléshez, hogy a magyar városok kormányzati kifosztása, az önkormányzatok bevételeinek a válság idején történő elvonása nem kormányzás. Az IPA megfelezése csak szemfényvesztés, mert nem segít a bajban lévő vállalkozásoknak, sem a bajban lévő embereknek. Ezt a segítséget a korménynak kellene végre megadni, ahelyett hogy a világjárványt az önkormányzatok fegyelmezésére használná fel" - fogalmazott szerdai közleményében az egyesület.

 

Az Egységben a Városért szerint ezekből a bevételekből kellene a helyi tömegközlekedést, a szemétszállítást, az utak, járdák és egyéb közterületek karbantartását és tisztántartását, a közvilágítást, a zöldfelületek kezelését, a mindenkinek járó közszolgáltatásokat biztosítani, a szociális támogatásokat fizetni, a színházat, valamint a többi kulturális intézményt finanszírozni. "E feladatok ellátása azonban a miniszterelnök döntése miatt veszélybe került. A 25 ezer főnél nagyobb településeknek, köztük Egernek ígért kompenzációt a kormány saját kénye-kedve szerint, politikai alapon fogja osztogatni, jutalmazásra vagy büntetésre felhasználni" - tették hozzá.

 

"Egyesületünk ezúton fejezi ki tiltakozását a döntés ellen és szerencsésnek tartanánk, ha a Szabad Városok Szövetségének többi településéhez hasonlóan december 23-án este fél nyolc és fél kilenc között Egerben is lekapcsolnák a díszkivilágításokat." - üzent az egri polgármesternek saját frakciója.

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló