2022. május 18., Erik Alexandra

Eger ügye

Mi baj történt Eger polgármestere és az ellenzéki városvezetők között?

EÜ/Magyar Narancs 2019.11.30. 00:00

Mirkóczki Ádám nem csatlakozott a Karácsony Gergely nevével fémjelzett, ellenzéki önkormányzatok által támogatott népszavazási kezdeményezéshez. Az egri városvezető szerint igaztalanul vádolták meg a Fidesszel való lepaktálással, ő csak Egerre akar koncentrálni az országos politika helyett.

 

„Nem volt közvetlen megkeresés, tehát külön nem írt, nem hívott senki azért, hogy kívánunk-e aláírói lenni mi is ennek a deklarációnak. Nem túl bőbeszédű a válasz tudom, de ez az igazság” – ezt válaszolta a Narancs.hu írásos megkeresésére Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere. Arról kérdezték: Eger miért nem csatlakozott ahhoz a 47 (független, valamint ellenzéki pártokban politizáló) polgármester által aláírt október 23-i deklarációhoz, amelyet Karácsony Gergely budapesti főpolgármester osztott meg Facebook-oldalán.

 

A kiáltvány lényege: a nem kormánypárti városvezetők szerint az Orbán-kormány akadályozza, hogy a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság okán az Európai Uniótól érkező támogatásokat a települések valóban a helyben élők, a helyi vállalkozások támogatására használhassák fel, és ne „a kiváltságos kevesek további gazdagodására” költsék el a pénzt, az állami közbeszerzések segítségével. Emiatt a Szabad Városok Szövetsége népszavazási kezdeményezést indított, amelynek célja, hogy a Brüsszelből érkező támogatások 50 százalékát közvetlenül az önkormányzatok használhassák fel az Orbán-kormány helyett.

 

(Karácsony Gergey/MTI) 

 

Azonban Mirkóczki ehhez sem csatlakozott, szerinte inkább európai uniós polgári kezdeményezést kellene indítani a cél érdekében, mert ez valóban a brüsszeli döntéshozók elé kerülhet, a népszavazás ráadásul túl drága és jogilag nem kötelező érvényű.

 

A Narancs.hu elemzése szerint bár Eger polgármestere a 2019-es őszi önkormányzati választási győzelemtől kezdve támogatta az ellenzéki városvezetők szövetségét (amelyben Karácsony Gergely mellett olyan neveket találunk, mint Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi, Botka László szegedi, Veres Pál miskolci vagy Péterffy Attila pécsi polgármester), egy év alatt eltávolodott tőlük. A hírportál forrásai szerint Eger polgármestere két okból lépett távolabb a Szabad Városok Szövetségétől: egyrészt Mirkóczkit állítólag azzal vádolta meg Márki-Zay Péter, hogy lepaktált a Fidesszel, valószínűleg erre vezethető vissza a meghívások, értesítések elmaradása is a közös deklarációkról, nyílt levelekről és akciókról.

 

A másik ok inkább elvi. Mirkóczki szerint a Szabad Városok túlságosan az országos politikára koncentrál, ami elveszi a polgármesterek idejét és energiáját a helyi ügyektől. A polgármester korábban azt is kijelentette, hogy Eger nem lesz “ellenzéki erőd”, mert a városvezetés feladata nem a kormány megdöntése, hanem a város irányítása. 

 

(Márki-Zay Péter/MTI) 

 

„Nem tudom miért nem aktív az ellenzéki városvezetők együttműködésében, szomorúan látom ezt, nem örülök neki. Jobban szeretném, ha ő is aktivizálná magát. Sajnos minden ilyen esetben felmerül, hogy a Fidesz zsarolja az adott városvezetőt” – mondta Márki-Zay Péter a hírportálnak Mirkóczki Ádámról. A hódmezővásárhelyi polgármester szerint tudnak olyan városvezetőről az országban, akinek világosan megüzente a Fidesz: vagy tönkre teszik, csődbe viszik a városát és minden fejlesztést elvesznek tőle, vagy pedig a polgármester nem támadhatja a kormánypártot.

 

A lap megjegyzi: Eger egyelőre nem panaszkodhat, már ami az uniós források megszerzését illeti. Nemrég tartott ugyanis évértékelő beszédet Mirkóczki Ádám, megválasztásának egyéves évfordulóján, ahol bejelentette: megegyezett a kormányzattal, így egyes uniós beruházások (TOP-os pályázatok) forráshiányát sikerült megoldani, sőt, a korábban beadott vesztes pályázatok közül többet mégis meg tudnak valósítani.

 

Pontról pontra reagált a frakcióból kiugró képviselők vádjaira Eger polgármestere

A városvezető szerint a frakciószabályzat alapján már hónapokkal ezelőtt ki kellett volna zárni az Egységben a Városért képviselőcsoportjából Komlósit és Keresztest. Az Egri Ügyek birtokába került Mirkóczki Ádám egri polgármester levelének néhány részlete, amelyet az országos ellenzéki pártoknak küldött annak kapcsán, hogy az ellenzék által támogatott és részben tagjai által alkotott Egységben a Városért Egyesület frakciójából kilépett két önkormányzati képviselő, a korábban LMP-s, most független Komlósi Csaba, valamint a momentumos Keresztes Zoltán.

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló