2023. március 30., Zalán

Eger ügye

Pontról pontra reagált a frakcióból kiugró képviselők vádjaira Eger polgármestere

2019.11.30. 00:00

A városvezető szerint a frakciószabályzat alapján már hónapokkal ezelőtt ki kellett volna zárni az Egységben a Városért képviselőcsoportjából Komlósit és Keresztest.

 

Az Egri Ügyek birtokába került Mirkóczki Ádám egri polgármester levelének néhány részlete, amelyet az országos ellenzéki pártoknak küldött annak kapcsán, hogy az ellenzék által támogatott és részben tagjai által alkotott Egységben a Városért Egyesület frakciójából kilépett két önkormányzati képviselő, a korábban LMP-s, most független Komlósi Csaba, valamint a momentumos Keresztes Zoltán. A két képviselő lényegében Mirkóczki autokrata vezetési stílusával, a fontos döntések kapcsán az egyeztetés hiányával és sok más, általuk vitatott polgármesteri lépéssel magyarázta döntését. A kilépésekkel megszűnt az Egységben a Városért közgyűlési többsége.

 

Mirkóczki Ádám szerint a konfliktus valódi forrását a koronavírus-járvány kirobbanásának idején, a különleges jogrend tavaszi bevezetésénél kell keresnünk. "A különleges jogrend alatt, mivel a polgármester egyszemélyben gyakorolta a közgyűlés jogosítványait, kétségkívül egyedül hoztam a döntéseimet. Az tényszerűen nem igaz, hogy ne adtam volna tájékoztatást, azonban a kommunikáció mélységét, minőségét és gyakoriságát kétséget kizáróan lehet vitatni." - írta a polgármester, aki szerint idén nyáron egy maratoni hosszúságú frakcióülésen minden létező vélt és valós konfliktust kibeszéltek és lezártnak tekintettek. Elfogadták például a Komlósi által megszövegezett új frakciószabályzatot, ám Mirkóczki szerint néhány nappal ezután, indoklás nélkül mondott le a képviselő a frakció vezetéséről.

 

Hátsó sorban, balról második és harmadik képviselő Komlósi Csaba és Keresztes Zoltán 

 

A polgármester szerint a nyár végétől egyetlen egy előterjesztés, napirendi pont sem mehetett úgy a közgyűlés elé, amelyet a frakcióülésen nem beszéltek le és nem hoztak róla többségi döntést. "A frakciószabályzatot azonban közgyűlésről közgyűlésre két személy nem tartotta be: Komlósi Csaba és Keresztes Zoltán. Ők számos esetben ellentétesen szavaztak a frakció döntésével, még akkor is, amikor minősített többség kellett volna, így azok az előterjesztések rendre elbuktak a Fidesz legnagyobb örömére és szórakoztatására. A Komlósi által megírt frakciószabályzat értelmében őket kettőjüket már hónapokkal ezelőtt ki kellett volna zárni, de soha nem tettük és még negyedszer is adtunk „utolsó lehetőséget”."- írta Mirkóczki, aki tételesen igyekezett reagálni a két képviselő médiában is szétküldött indokaira. Ebből a levélből ismerhettünk meg a részleteket.

 

A momentumos Keresztes például azt állította pénteken, hogy az egri önkormányzati vagyonkezelő cég, az EVAT Zrt. alá helyezték Mirkóczki kezdeményezésére az önkormányzati cégeket, így azok kikerültek a közgyűlés kontrollja alól. "A valóság ezzel szemben az, hogy egy kivételével az összes városi tulajdonban álló cég, évek óta az EVAT Zrt. törzsvagyonának része, mert az EVAT nem egy „ernyőszervezet”, mint ahogy Keresztes állítja, hanem Eger holding cége egy 2015-ös önkormányzati rendelet értelmében." - írta a polgármester, aki szerint regnálása óta egy városi céget helyeztek át az EVAT alá, azt is a frakció többségi döntése után.

 

Mirkóczki szerint a hivatali személycserékről szintén egyeztetett a frakcióval, de voltak olyan személyi döntések, amelyek a jegyző hatáskörébe tartoztak. Az önkormányzati cégvezetők lecserélése kapcsán a polgármester elismerte, hogy a pályáztatásokat az EVAT igazgatótanácsa bonyolította le a közgyűlés helyett, ám ennek a tanácsnak a tagjait szintén a frakció többségi döntésével nevezték ki. A pályázatokat pedig Komlósi Csaba és más frakciótagok is látták. 

 

 

Mirkóczki felhozta a momentumos képviselő azon vádját, hogy Eger költségvetését szakmaiatlanul módosították. A polgármester szerint a frakció "legabszurdabb", nyári ülésén egyértelműen kiderült, hogy Keresztes nem érti a költségvetést, és olyan szakértők véleményére hivatkozott ebben az ügyben, akiket a frakció többi tagja nem ismert.

 

Annak kapcsán, hogy Keresztes szerint Mirkóczki utasítására szüntették meg az előző, fideszes városvezetés gyanús ügyeit vizsgáló bizottságot, Mirkóczki úgy reagált: a vizsgálóbizottság az ő ötlete volt, de az Egységben a Városért frakció jelentős része, már az elejétől nem támogatta a javaslatot. Végül a járvány miatt elrendelt különleges jogrend bevezetése írta felül a bizottság felállítását, és közös megegyezéssel döntött a frakció a testület megszüntetéséről, mert ezzel is pénzt spóroltak az önkormányzati költségvetésnek. 

 

"Sajnos a munkájukat nem tudom kritizálni, mert mindkettőjük esetében kijelenthetem, hogy az elmúlt egy évben érdemi képviselői munkát nem végeztek." - szúrt oda levele végén a két távozó képviselőnek Eger polgármestere.

 

Így szakad az Egert vezető frakció: ezek a két kilépő képviselő pontos indokai

A jövő legnagyobb kérdése, hogy frakción kívülről mi alapján és hova szavaz majd a kihátráló Komlósi Csaba és Keresztes Zoltán. Mirkóczkiék meglepődtek a helyi politikusok döntésén. Pénteken robbant az egri közéleti bomba, amikor kora délután Komlósi Csaba és Keresztes Zoltán - mindketten önkormányzati képviselők, eddig az Egységben a Városért Egyesület (EVE) frakciójának tagjai is voltak - közös sajtótájékoztatójukon bejelentették, kilépnek az Egert vezető frakcióból.

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló