2023. március 22., Beáta Izolda

Eger ügye

#eger #tűzijáték #mirkóczki ádám #augusztus 20

Egerben sem lesz tűzijáték augusztus 20-án

Kovács Dávid 2022.07.22. 11:37

Nem durrogtatunk az államalapítás ünnepén.

 

Idén Egerben sem rendezik meg az augusztus 20-i tűzijátékot – értesült péntek délelőtt az Egri Ügyek a város polgármesteri hivatalától.

 

Mint ismert, a nehéz gazdasági helyzetre hivatkozva a közelmúltban egyre több vidéki város vezetése jelentette be, hogy ezen a nyáron nem rendezi meg az ünnepi durrogtatást. Salgótarján után többek között Pécs, Miskolc, Siófok, Szentes, illetve Ózd és Pásztó is arról nyilatkozott, hogy idén nem lesz náluk tűzijáték. Gyöngyösön a lakosságra bízták a döntést, és az online szavazás eredménye alapján náluk sem tartanak tűzijátékot.

 

A tendenciát látva csütörtökön kérdéseinkkel írásban kerestük meg Mirkóczki Ádám polgármestert, hogy megtudjuk, a városvezetés részéről van-e hasonló szándék. Péntek délelőtt szűkszavú levelet kaptunk az egri polgármesteri hivatal sajtóreferensétől, amelyben mindössze annyi áll:

Az idei évben az augusztus 20-i tűzijáték a Városi Pénzügyi és Ügyrendi Bizottság korábbi döntése alapján nem lesz megtartva Egerben.

Levelemben arra is rákérdeztem, hogy amennyiben Egerben is elmaradna az ünnepi tűzijáték, milyen célokra fordítanák az erre szánt összeget, erre a kérdésre azonban nem érkezett válasz.

 

A legutóbbi szilveszterhez hasonlóan az alternatív programot ezúttal is a bűvös lézershow jelentheti – erről képek ITT. Ahogy az Egri Ügyek is beszámolt róla, tavaly decemberben Mirkóczkiék nagy csinnadrattával hirdették meg, hogy megszavaztatják az egrieket arról, hogy szilveszter éjjelén hangosan durranó tűzijátékot vagy inkább színes fényjátékot szeretnének a Dobó térre. A két hétig tartó szavazás eredményét Minczér Gábor alpolgármester egy napirend előtti felszólalásban ismertette.

 

Mindeközben a magyar kormány Európa legnagyobb tűzijátékára és több napig tartó kísérőprogramokra készül Budapesten, azonban tíz évre titkosították, mennyi pénzbe kerül majd mindez. Annyit azért tudhatunk, hogy csak a rakétákért 1,6 milliárd forintot fizettek idén, a teljes összeget azonban nem árulják el. Némi viszonyítási alapunk azért lehet: tavaly közel 12 milliárd forintba kerültek az augusztus 20-i programok.

 

Karácsony Gergely főpolgármester csütörtökön arról nyilatkozott: ha rajta múlna, nem valósulna meg ez a tűzijáték a fővárosban, amit a jelenlegi gazdasági helyzetben felesleges pénzkidobásnak tart. "Még van hátra egy hónap, nem késő lefújni az ünnepséget és végre az emberekkel foglalkozni. Aztán majd, ha jobb napokat élünk, tartsunk inkább fényjátékot, a tűzijáték felett amúgy is eljárt az idő, szennyezi a környezetet és veszélyezteti az állatvilágot" – írta.

 

Közben a budapesti tűzijáték ellen indított petíciót már több mint 150 ezren írták alá. "Ha a kormánynak valóban fontos a magyar gazdaság helyreállítása, akkor az adófizetők pénzéből finanszírozott tűzijátékot fordítsa a gazdasági válság okozta károk enyhítésére. Adja a szociális szférának, fejlessze az oktatást vagy a közegészségügyet. Egy olyan országban, ahol napról napra gyengül a pénz, miközben emelkednek az árak, ott nincs helye egy ilyen luxus látványosságnak" – írják.

 

Az aHang egy videót is készített, amiben járókelőket kérdeznek arról, jó ötletnek tartják-e a tűzijátékot:

 

 

(Címlapkép: tűzijáték Egerben; Ambrus Ferenc)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló