2024. július 14., Örs Stella

Mindenki ügye

#miskolc #tűzijáték #vidék #augusztus 20

Sorra mondják le a vidéki városok az ünnepi tűzijátékot, köztük egy újabb szomszédos megyeszékhely is

Kovács Dávid 2022.07.21. 09:09

Salgótarján után többek között Pécs, Siófok, Sümeg, Szentes és Miskolc is bejelentette, hogy idén elmarad az ünnepi durrogtatás. Közben Kistarcsa fideszes polgármestere úgy döntött, kell tűzijáték, de erre nem a város pénzét költi el, hanem a sajátját. Egerről még nem érkeztek hírek.

 

A nehéz gazdasági helyzetre hivatkozás egyre több vidéki település vezetése jelenti be, hogy idén nem rendezik meg az augusztus 20-i tűzijátékot. Ahogy korábban írtuk, Salgótarján szocialista polgármestere, Fekete Zsolt kedden közölte a hírt, hogy idén elmarad az ünnepi durrogtatás a nógrádi megyeszékhelyen.

 

Salgótarján után újabb vidéki városok jelentették be, hogy ezen a nyáron nem rendeznek tűzijátékot, köztük egy másik szomszédos megye székhelye, Miskolc is. Veres Pál polgármester szerda este jelentette be az önkormányzat döntését, úgy véli, védhetetlen és felelőtlen pazarlás lenne tűzijátékra költeni a mai kiszámíthatatlan helyzetben. Hozzátette: az erre szánt pénzeket inkább olyan feladatokra költik, amelyek "ebben a rendkívül nehéz helyzetben valóban a miskolciakat és a miskolciak érdekeit szolgálják".

 

❗A mai kiszámíthatatlan helyzetben tűzijátékra költeni védhetetlen és felelőtlen pazarlás lenne.❗ ☝️Ezért döntött a...

Közzétette: Veres Pál – 2022. július 20., szerda

 

Pécsen sem lesz tűzijáték az államalapítás ünnepén. "Költséges parádé helyett az önkormányzat inkább a pécsiekre és a klímavédelemre fordítja forrásait" – közölte szerda délután Péterffy Attila polgármester a hivatalos Facebook-oldalán. A város vezetője szerint inkább a jövőbe mutató megoldásokra és a pécsiek számára élhető környezet kialakítására kell a közös kasszából költeni. "Biztosak vagyunk benne, hogy élhető és fenntartható környezetre a pécsieknek nagyobb szüksége van, mint tűzijátékra" – írja.

 

Siófokon szintén elmarad az idei tűzijáték, ahol azonban nem csak a gazdasági helyzettel, hanem a szomszédban dúló háborúval is magyarázzák a döntést.

A szomszédunkban háború dúl, ukránok és oroszok, katonák és civilek ezrei pusztultak és pusztulnak egy értelmetlen konfliktus áldozataiként. Európa, azon belül hazánk is, borzalmas gazdasági helyzetbe került, sokaknak az is kérdés, hogy az ősztől miképp fogják kifizetni a rezsijüket, mennyi marad egyáltalán élelemre, ruházkodásra

– írja Lengyel Róbert polgármester. A tűzijáték közel kétmillió forintba került volna a városnak, a megspórolt pénzt az óvodai étkeztetés kiegészítésére fordítja a városvezetés.

 

Sümeg is követi az előbbi városok példáját: Végh László polgármester szerint az elmúlt években nagyon sokan szólaltak fel a korábbi tűzijátékok káros hatásai és magas költségei miatt, de a városvezetés álláspontja az volt, hogy "kapják meg a sümegi emberek az augusztus 20-i ünnepnek ezt a megszokott, és kedvelt színfoltját". Végh szerint most azonban változott a helyzet, hiszen a rezsicsökkentés csökkentése miatt "egész Európa, köztük Magyarország is aggódva várja az őszt és a telet". A tűzijáték lefújásával mintegy 500 ezer forintot takarít meg a város, amiből a legrászorultabbakat fogják segíteni, hogy Sümegen "mindenki átvészelje a nehéznek ígérkező telet".

A Nap Híre legfrissebb listája szerint a fenti városok mellett Szentesen, Törökbálinton, Székesfehérváron, Tapolcán és Szombathelyen sem tartanak idén ünnepi tűzijátékot.

Kistarcsán a fideszes polgármester, ifj. Juhász István azonban úgy döntött: a tűzijáték nem maradhat el, csak azt ő fogja állni, saját, augusztusi fizetését ajánlja fel erre a célra. Mint írta, rengeteg megkeresés érkezett hozzá, hogy náluk se legyen durrogtatás, egy online szavazáson a meggyőző többség amellett volt, hogy ne erre költsék a városi közpénzt.

Jelentem, elfogadtam a döntést, így is lesz! A költségvetésben biztosított 440 000 forintból tűzifát fogunk venni, amit a legrászorulóbb idős emberek fognak megkapni. (...) Újabb jó hír: a tűzijáték nem marad el augusztus 20-án. Saját, augusztusi fizetésemből felajánlom az ehhez szükséges összeget, hogy a családok, idősek, fiatalok együtt ünnepelhessenek a koncertek után

– írta szerda éjjel.

 

Közben a magyar kormány Európa legnagyobb tűzijátékára és több napig tartó kísérőprogramokra készül Budapesten, azonban tíz évre titkosították, mennyi pénzbe kerül majd mindez. Annyit azért tudhatunk, hogy csak a rakétákért 1,6 milliárd forintot fizettek idén. És némi viszonyítási alapunk is lehet: tavaly közel 12 milliárd forintba kerültek az augusztus 20-i programok. 

 

 

FRISSÍTÉS: Később további települések jelentették be, hogy elmarad az ünnepi durrogtatás, többek között Ózdon, Pásztón és Veresegyházán sem lesz tűzijáték augusztus 20-án – az erről szóló cikkünket itt olvashatja.

 

 

(Címlapkép: tűzijáték Budapesten; Szappanos VeronikaPixabay)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló