2023. március 22., Beáta Izolda

Mindenki ügye

#ózd #balassagyarmat #pásztó #tüzijáték

Ózdon, Pásztón és Veresegyházán sem lesz tűzijáték augusztus 20-án

Kovács Dávid 2022.07.21. 14:52

A pásztói polgármester szerint "demagóg, populista balliberális uszítás" zajlik az ünnepi tűzijátékok ellen, ő inkább az állatokat félti. Karácsony Gergely legszívesebben lefújná a kormány budapesti durrogtatását, de nem teheti. Varga Mihály szerint volt olyan elképzelés, hogy ennél is többet költsenek Európa legnagyobb tűzijátékára.

 

Idén elmarad az augusztus 20-i tűzijáték Ózdon – jelentette be szerda délután Janiczak Dávid, a város jobbikos polgármestere a hivatalos Facebook-oldalán.

 

"A mindenki számára ismeretes helyzetet figyelembe véve, úgy döntöttem, hogy idén augusztus 20-án, államalapításunk ünnepén, a szokásos városi tűzijáték nem kerül megtartásra" – közölte az ózdi polgármester.

 

Hogy mire költik a döntéssel megspórolt pénzt, egyelőre Janiczak sem tudja. "Az erre előirányzott 300 000 Ft-os keretösszeget előre nem látható feladatokra szánjuk" – írja.

 

ELMARAD AZ AUGUSZTUS 20-I TÜZIJÁTÉK ÓZDON A mindenki számára ismeretes helyzetet figyelembe véve, úgy döntöttem, hogy...

Közzétette: Janiczak Dávid – 2022. július 20., szerda

Pásztó fideszes polgármestere, Farkas Attila szintén úgy döntött, hogy az általa vezetett településen sem lesz tűzijáték az államalapítás ünnepén. A város vezetője egy egészen döbbenetes bejegyzésben magyarázza a döntést: szerinte az elmúlt napokban és hetekben valóságos "gyűlöletcunami" zúdult az ünnepi tűzijátékokra, aminek – véli ő – a "demagóg, populista balliberális uszítás" az oka.

Mindenre sajnálják a pénzt ami a magyaság önbecsülését segíti, de "fura" módon szerintük "nagyon haladó" események, színházak stb támogatása minden pénzt megér

– írja a posztban. (Lesz még súlyosabb is, türelem!)

 

A polgármester a szövegben kifeti: döntésének nem a kilátástalan gazdasági helyzet az oka (olyan talán nem is létezik?), inkább a helyi gazdiknak és azok kedvenceinek igyekszik kedvezni. A bejegyzésben elárulja: a hangos tűzijátékot egy lézeres fényshow-val fogják helyettesíteni, amit augusztus 19-én rendeznek majd a pásztói romkertben és a nemrég átadott, több száz millió forintos támogatásból megvalósult Varázsvölgyben.

 

Farkas Attila szerint "demagóg, balliberális" dolog úgy gondolni, hogy nincs most ünnepelnivalónk, illetve hogy a budapesti tűzijáték rakétáinak 1,6 milliárdos árát inkább szociális célokra kellene költeni. "Ha ezt az összeget kiosztanánk a 10 millió magyar állampolgár között mindenki kapna írd és mondd 130 kemény magyar forintot. Sokat segítene bárkin is!" – magyarázza a lángelméjű politikus.

Ám valójában ő az, aki demagóg módon, teljesen falsul számol: egyrészt a rakéták beszerzési árának nettójával (1,3 milliárd forinttal) teszi ezt, másrészt csak a megvásárolt rakéták árát említi, a költségek ennél jóval magasabbak lehetnek, tavaly például közel 12 milliárd forintba kerültek az augusztus 20-i programok. Arról nem is beszélve, hogy a jótékony célokra fordítást valószínűleg senki sem úgy értette, hogy a tíz évre titkosított összeget egyenlő arányban szétosztják kb. 9,75 millió magyar között, és ugyanannyit kap belőle Mészáros Lőrinc, mint mondjuk egy dél-hevesi falu mélyszegénységben élő, állástalan családfője.

A pásztói polgármester a tűzijátékokat ellenzők táborának ezután azt üzeni: "Az ezt követelőket kérem, akkor jelezzék saját Önkormányzatuknál is, hogy ne legyen városnap, falunap, szüreti mulatság....SEMMI!" Csakhogy ez teljes aránytévesztés, egy átlagos falunap vagy szüreti mulatság nem nagyon szokott súlyos milliárdokba kerülni. A néhány bekezdéses poszt végére Farkas agya teljesen ledobja a gépszíjat. "Pluszban kérjék kedvenc zenészeiktől ne szerezzenek új számokat, ne hallgasson senki zenét, ne táncoljon senki. Ha lúd legyen kövér! Ez ám a virtus!" – írja, de én ezt a gondolatmenetet már követni sem tudom.

 

Némileg hasonló gondolatokat igyekezett megfogalmazni Balassagyarmat fideszes polgármestere, Csach Gábor is. "Álságosnak tartom a balliberális ellenzék és a velük szimpatizáló felebarátaim hirtelen megvilágosodását az augusztus 20-i tüzijátékok leállítására" – írja egy csütörtök délutáni bejegyzésben. A posztból kiderül, a városban idén sem lesz tűzijáték, az államalapítást ezúttal is fényjátékkal fogják megünnepelni.

"Balassagyarmaton az én polgármesterré választásom óta (2019 októbere) nem rendeztünk tüzijátékot, és amíg befolyásom van erre, nem is fogunk. Nem a költségek miatt, mert az elenyésző, hanem két ok miatt: egyrészt a városban és környékén élő állatok (kutyák, macskák, madarak) védelmében, másrészt mert ezen döntésemet 2021-ben jelentős részvétel mellett lezajlott közvéleménykutatás is megerősítette"

– írja a posztban a balassagyarmati polgármester.

 

Veresegyház alpolgármestere, Cserháti Ferenc szintén a csütörtök délutáni órákban jelentette be, hogy az ő városukban sem lesz tűzijáték az államalapítás ünnepén. "Veresegyház Város Önkormányzata nevében tájékoztatom a tisztelt Lakosságot, hogy az augusztus 20-i tűzijáték megtartását lemondtuk" – közölte közösségi médiás felületén. A csütörtöki tájékoztatásból kiderül: az ünnepi program is jelentősen változni fog, erről rövidesen külön tájékoztatást adnak majd a veresegyháziaknak.

 

Karácsony szerint a tűzijáték már lejárt lemez

 

Karácsony Gergely főpolgármester szintén csütörtökön emelt szólt a kormány augusztus 20-ra tervezett, budapesti tűzijátéka ellen, amelynek összegét tíz évig nem tudhatjuk meg. Kiemelte: fontosnak tartja, hogy méltóképpen megünnepeljük az államalapítás évfordulóját, ebben a gazdasági helyzetben azonban felesleges pénzkidobásnak tart egy akkora tűzijátékot.

Már több polgármestertársam jelentette be, hogy mégsem rendeznek tűzijátékot az általuk vezetett településen, az így spórolt összeget inkább az emberek megsegítésére fordítják. Én Budapest főpolgármestereként ugyanezt nem tudom megtenni, nincs beleszólásom, hogy a kormány mit tervez és mennyiből a fővárosban. Ha rajtam múlna nem lenne tűzijáték, a milliárdokból pedig érdemi segítséget kaphatnának, akik az elszabadult árak mellett most már magasabb rezsit is kénytelenek fizetni.

A főpolgármester szerint nehéz hónapok várnak ránk, az embereknek támogatás kell, nem pedig tűzijáték az adóforintjaikból. "Még van hátra egy hónap, nem késő lefújni az ünnepséget és végre az emberekkel foglalkozni. Aztán majd, ha jobb napokat élünk, tartsunk inkább fényjátékot, a tűzijáték felett amúgy is eljárt az idő, szennyezi a környezetet és veszélyezteti az állatvilágot" – írja a csütörtöki posztban.

 

Közben Varga Mihály pénzügyminiszter Tusványoson arról beszélt a Telexnek, hogy mivel a legfontosabb állami ünnepünkről van szó, ezért megengedhető, hogy a kormány a jelenlegi gazdasági helyzet ellenére is ragaszkodjon Európa legnagyobb tűzijátékához, és volt olyan elképzelés, hogy még ennél is többet költsenek rá. "Magyarország egy büszke ország, büszke a nemzeti hagyományaira, ezért szerintem évente egyszer megengedhető, hogy az állam a lehetőségei szerint költsön erre" – mondta a tusványosi videóinterjúban.

 

Ahogy korábban írtuk, Salgótarján után több vidéki város is bejelentette, hogy ezen a nyáron nem terveznek ünnepi durrogtatást, például Miskolcon, Pécsen, Siófokon, Sümegen, Szentesen, Törökbálinton, Székesfehérváron, Tapolcán és Szombathelyen sem lesz idén ünnepi tűzijáték, Kistarcsa fideszes polgármestere viszont annyira ragaszkodik hozzá, hogy a város pénze helyett inkább a sajátját költi rá – az erről szóló cikkünket itt olvashatja.

 

Egerből egyelőre nem érkezett ilyen bejelentés, ezért csütörtökön írásban kerestük meg Mirkóczki Ádám polgármestert, hogy megtudjuk, a városvezetés részéről van-e hasonló szándék, és amennyiben igen, milyen célokra fordítanák az erre szánt összeget. Levelünkre a cikkünk lezárásáig nem érkezett reakció, de ha befutnak a válaszok, arról is beszámolunk majd. 

 

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló