2023. december 4., Borbála Barbara

Mindenki ügye

#tűzijáték #augusztus 20

Az már kiderült, mennyiért vettek rakétákat az augusztus 20-i tűzijátékra

Fehér Buda/ugytudjuk.hu 2022.07.18. 14:18

Csak a pirotechnikai eszközök egymilliárdnál többe kerültek, és akkor a programsorozat további költségeit még nem ismerjük.

 

Sajtóközleményt adott ki a Magyar Turisztikai Ügynökség arról, hogy mennyibe is fog kerülni a tűzijáték augusztus 20-án a fővárosban:

 

"A tegnapi napon félrevezető cikkek jelentek meg az augusztus 20-ra tervezett tűzijátékkal kapcsolatban, hiszen a Magyar Turisztikai Ügynökséghez érkezett közérdekű adatigénylés a tűzijáték előzetes költségbecslését kérte. Az előzetes költségbecslés egy döntéselőkészítő dokumentum, amely jelen esetben már nem releváns, hiszen az idei tűzijáték ára pontosan tudható, mivel azt a Magyar Turisztikai Ügynökség az év első felében már beszerezte.

A rakéták beszerzési ára nettó 1,3 milliárd forint, azaz bruttó 1 650 000 000 forint, amely megegyezik a tavalyi tűzijáték árával."

tűzijáték-mti-lakatos-péter
Fotó: Lakatos Péter / MTI

Tegnap írtunk arról, hogy az előzetes ígéretekkel szemben a kormány tíz évre titkosította, hogy mennyit költenek az idei ünnepségre.

 

A pontos árat Párbeszéd próbálta megszerezni, ezért még június végén közérdekű adatigénylést nyújtottak be az Átlátszó által üzemeltetett KiMitTud közadatigénylő weboldalon. A hét elején érkezett meg rá a válasz, amiben a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvényre hivatkozva azt írta:

a döntés megalapozását szolgáló adat a keletkezésétől számított tíz évig nem nyilvános.”

Azért valamennyi viszonyítási alapunk van arról, mennyibe kerül a durrogtatás: az Átlátszó arról ír, hogy 2021-ben közel 12 milliárd forintba kerültek az augusztus 20-i programok. Az MTÜ akkor ezt három és fél hónappal a lap adatigénylése után árulta el. Az idei program viszont nagyobb lesz, mint tavaly, a tűzijáték során uszályokról és pontonokról mintegy 40 ezer pirotechnikai eszközt lőnek majd fel 4,3 kilométer hosszan a Margit híd és a Petőfi híd között. Emellett a tavalyihoz képest kétszer annyi, hatszáz drón is hozzájárul majd a látványhoz.

 

A dagadó botrány ellenére a szervezés jelenleg is gőzerőval zajlik.

Arról, hogy mennyien találnának jobb helyet a huszadikán eldurrogtatott péznek, a Szabad a Hang oldalán található petíció mesél, a tűzijáték ellen eddig már több mint 113 ezren írtak alá.

(Via ugytudjuk.hu)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló