2022. május 16., Mózes Botond

Vélemény

#eger #tűzijáték #szavazás

Kedves egriek, tessék szavazni a tűzijátékról! A többi meg fogja be végre a pofáját!

Csarnó Ákos 2021.12.03. 15:57

Ja, és a kommentelésről meg illene már mindenkinek leszoknia! Irónia vége.

Nem gondoltam volna, hogy ennyi széplélek üldögél az egri városvezetésben, akik ráadásul valamilyen okból kifolyólag (és megmagyarázhatatlanul) nem értik a demokráciát, a kritikát nem viselik el és még be is vallják, hogy a feladatmegoldási képességük alulról közelíti a bányászbékáét.

 

Még választási ígéretként hangzott el Mirkóczki Ádám, akkor még csak polgármesterjelölt szájából, hogy Egerben be fogja vezetni a lakosság elektronikus úton történő megkérdezését, szavaztatását egy-egy nagyobb horderejű kérdésben. Aztán ezt úgy megerősítette a székfoglaló programbeszédében, hogy a mai napig várunk a kivitelezésre.

 

Elektronikus úton történő szavazásra többféle módon van lehetőség, létezik egy rakás, könnyen elérhető online program és ott van a hitelesített, valódi titkos netes szavazás. A polgármester valószínűleg inkább utóbbira gondolt, főleg, ha belegondolunk, hogy többtízmilliós költséggel számoltak a fejlesztésre és bevezetésre. Két évig a leghalványabb nyoma sem volt annak, hogy az elképzelést megvalósítják, jól jött magyarázatként a járvány.

 

A téma hol joggal, hol jogalap nélkül elő-előkerült többször a közgyűléseken, háttérbeszélgetéseken, hogy az ígéret szép szó, ha betartják úgy jó. Valahogy a kezdeti, nagy lendület elpárolgott, az egyes, nyilvánosságot esetleg érintő vagy őket érdeklő kérdések megmaradtak pusztába kiáltott szavaknak, esetleg a közösségi oldalakon kerengett egy-két felvetés.

 

Így jutottunk el odáig, hogy az augusztus 20-i tűzijáték ügyében indítottam egy rém egyszerű szavazást a saját csoportunkban, aminek hamar két tanulsága lett. Az egyik, hogy igenis van igény arra, hogy az emberek véleményt alkothassanak, de jött a másik is: az esetleg nekik nem tetsző vélemények megjelenése ingerült reakciókat vált ki a városvezetésből.

 

szavazas

 

A fent látható szavazás után a városvezetés nyilvánosan kérte ki magának, hogy mi az, hogy egy csoportban ilyenekről kérdezgetik az embereket. F-E-L-H-Á-B-O-R-Í-T-Ó! A minket, elsősorban személyesen engem elítélő reakcióik olyannyira egy kaptafára születtek, mint az Érsekkert emlékezetes átnevezési ügyében, amikor portálunk kezdeményezésére több, mint háromezren mondtak arról véleményt, hogy ne legyen névváltozás. Mégis lett, aztán a választásokon valahogy rohadtul hiányzott a Fidesznek az a háromezer szimpátiaszavazat…

 

Valami leeshetett a jelenlegi városvezetésnek mostanra, hiszen a napokban nagy örömmel bejelentették, hogy az egriek most megszavazhatják, hogy szilveszterkor tűzijáték vagy lézershow kíséretében szeretnék magukat átmulatni 2022-be.

Őszintén szólva meglepődtem, elsőre azt gondoltam, hogy na, végre, valamit felcsillant a vezetés. Aztán sikerült megint adni egy pofont a szarnak.

 

Sikerült egy olyan szavazást kiírni, amire ugyan anonim módon lehet szavazni (elvileg), azonban akár többször is. De ami a legfergetegesebb, az az, hogy nem lehet látni azt, hogy miként áll, hol tart a szavazás, a feltett kérdésre melyik válasz a nyerő. És akkor elkezdődik a dölyfös kivagyiság és az a bizonyos oktatgatás a magas lóról.

 

szavazas_mg

szavazas_ma

 

Mert a városvezetők mindent, de mindent megtettek, kedves egriek, de van, akinek ez sem elég! Ugye mindenki látja?

 

Nos, látható, hogy a város polgármestere és alpolgármestere Facebook-posztban magyarázza, hogy mindenki hülye, csak ők a helikopter, amikor nyilvánvalóan nem tudnak megszervezni egy szavazást. Vajon belegondolt valaki is abba, hogy mennyien és miként tudják megfúrni a szavazást, de a legdurvább az, hogy mivel nem látszik semmi, bárki, egy alpolgármester, egy polgármester azt mondhat a végén, amit akar. Tankkönyvi manipulációs lehetőség a végeredménnyel. És amikor páran, egriek, ezt vérmérséklettől függően jelzik, akkor azt úgy próbálják eladni nekünk, egrieknek, mintha valami földöntúli igazságtalanság érte volna őket. Adventkor. Meg amúgy bármikor.

 

Hangsúlyozzuk: ha nincs megfelelő szakértelem vagy energia saját fejlesztésre, van egy rakás olyan online megoldás, amit néhány 10 dollárért aktiválni lehet és egyszerűen beállítani, hogy egy ember csak egyszer szavazhasson, miközben nyomon lehet követni a szavazás éppen aktuális állását is. Egészen véletlenül tudunk példát is mutatni: 2019-ben a szilveszteri petárdázásról kérdeztük az olvasókat. A nagyjából 15 percnyi beállítás után kész is volt az egész. Lassan két év elteltével is nyomon lehet követni, ott van, hogy mennyien szavaztak (3779-en) és hogy álltak a lehetséges válaszok százalékos arányban, íme:

 

Névtelen

 

Az a büdös nagy helyzet, hogy adventi időszak ide vagy oda, nem kell nagyítóval keresni, hogy mikor követ el valami oltári nagy ostobaságot a jelenlegi városvezetés. Nem az a baj, hogy van sapka vagy nincs, hanem, hogy vagy a nem létező sapkára, vagy egy sapka nélküli sapkabojtra lehet jelenleg szavazni. Ha a választási ígéretben hangoztatott elektronikus kérdezés is ilyen hanyagul lesz elkészítve, akkor tényleg hagyják is az egészet. Mert jelenleg olybá’ tűnik, hogy azért is van ez a cécó, hogy politikai bunkósbotként használhassák majd azok, akik – pech, hogy ez épp a városvezetés – görcsösen és frusztráltan kutakodnak Facebook-kommentek után, hogy aztán azzal rántsák le a leptet a szellemekről. A szellemekről, akik – szerintük – büdös pofájukkal behuhogják azt a jóízű egri közéletet, a szellemek, akiktől a városvezetésnek akkor is borsódzik a háta, ha azoknak eszük ágában sincs kísérteni. Na, kedves Vezírek, jöhet az újabb közlemény és Facebook-poszt!

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló