2023. december 9., Natália

Eger ügye

#eger #érsekkert #játszótér

Játszótér-átalakítás az egri Érsekkertben: nem kapott engedélyt a terv

Barna Benedek 2021.08.09. 15:06

Úgy néz ki, hogy más helyszínt kell majd keresni az akadálymentes játszótérnek.

 

Tavasszal derült ki, hogy a Szerencsejáték Zrt. társadalmi felelősségvállalási programja keretében át akarják alakítani az Érsekkert játszóterét, hogy megújuljon és akadálymetes legyen, így a fogyatékossággal élő gyermekek ép fejlődésű társaikkal együtt, közösen tudnjanak játszani. A játszótér átalakítását a Szerencsejáték Zrt. finanszírozná a városnak. Július végén már be is mutatták a látványterveket.

 

Hétfőn azonban Mirkóczki Ádám polgármester a közösségi oldalán arról számolt be, hogy a területileg illetékes Tervtanács nem engedélyezte a játszótér megépítését. Facebook-posztja alapján a döntést azzal indokolták neki, hogy "mivel az Érsekkert műemléki környezetet, ezért nem támogatható a tervezett játszótér vizuálisan, mert sem a színvilága, sem az anyaghasználata nem tetszik az építészeknek". Mirkóczki Ádám ezt az érvelést "megmosolyogtatónak" és "elképesztőnek" nevezte, és azt írta, szerinte "ennyi erővel a körcsarnok sem illik az Érsekkert műemléki környezetébe". Úgy minősítette a döntést, hogy a Tervtanács "az egri gyermekeken demonstrálta hatalmát".

big_eUFUPF6s
A játszótér egyik látványterve (Kép forrása: önkormányzat / EgerInfo)

A városvazető a posztját azzal zárta: most mindent meg kell tenniük azért, hogy a Szerencsjáték Zrt. új szerződést kössön az önkormányzattal és hozzájáruljon, hogy Eger másik pontján valósuljon meg a játszótér, de szerinte előfordulhat, "azt mondja majd az adományozó, hogy ha Egernek nem kell, elvisszük más városba". 

 

Az ügyben időközben megszólalt Fajcsák Dénes, a Heves Megyei Kormányhivatal Állami Főépítészi Irodájának főosztályvezetője is, aki viszont az Eger Híreknek azt mondta, a polgármester elferdítette a tényeket. A főépítész jelezte, hogy a döntés részletes indoklásénak szövegezése még el sem készült, ráadásul a leiratban javaslatokat is megfogalmaznak majd.

 

Egyelőre tehát nem derült ki, hogy egészen pontosan mit kifogásolt a tervtanács, amelynek egyébként Eger két korábbi, illetve a jelenlegi főépítésze is tagja. Amint lesznek új információk az üggyel kapcsolatban, jelentkezünk a részletekkel.

 

Frissítés(08.10.): kedden a kormányhivatal nyilatkozott az ügyben arról, hogy mi volt a Tervtanács indoklása és milyen másik megoldást javasoltak (a részletek ebben a cikkünkben olvashatók).

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló