2024. március 1., Albin

Eger ügye

#eger #érsekkert #engedély #játszótér #terv

A szakértők döntő többsége nem támogatta az érsekkerti játszótér tervét

Barna Benedek 2021.08.10. 11:20

A Tervtanács azt javasolja, hogy máshol épüljön fel a játszótér, vagy tervezzenek újat.

 

Ahogy azt portálunk is megírta a Szerencsejáték Zrt. társadalmi felelősségvállalási programjának keretében átalakítanák az egri Érsekkert játszóterét, hogy megújuljon és akadálymetes legyen, így a fogyatékossággal élő gyermekek ép fejlődésű társaikkal együtt, közösen tudnjanak játszani. A beruházást a Szerencsejáték Zrt. finanszírozná a városnak.

 

Nemrég már láthattuk a látványterveket is, aztán hétfőn Mirkóczki Ádám polgármester arról számolt be, hogy a területileg illetékes Tervtanács nem engedélyezte a játszótér megépítését, "mivel az Érsekkert műemléki környezetet, ezért nem támogatható a tervezett játszótér vizuálisan, mert sem a színvilága, sem az anyaghasználata nem tetszik az építészeknek". A városvezető a döntést bírálva annak a véleményének adott hangot, hogy szerinte hasonló indokkal más beruházások terveit is elutasíthatták volna.

 

Mirkóczki Ádám szerint ezek után az önkormányzatnak a Szerencsjáték Zrt.-vel új szerződést kell kötnie, és el kell érniük, hogy a cég hozzájáruljon, hogy Eger másik pontján valósuljon meg a játszótér, de szerinte előfordulhat, hogy végül nem valósulhat meg a beruházás.

 

Fajcsák Dénes, a Heves Megyei Kormányhivatal Állami Főépítészi Irodájának főosztályvezetője hétfőn úgy nyilatkozott, hogy még nem készült el a részletes indoklás szövege, és hivatalos tájékoztatást későbbre ígért.

#GALLERY_133#

A Kormányhivatal kedden szólalt meg az ügyben, az egerhirek.hu-t arról tájékoztatták, hogy amikor a Tervtanács asztalára került az érsekkerti játszótér terve terve, a szakmai zsűri 6 nem és 1 igen szavazat mellett engedélyezésre és megvalósításra nem javasolt.

Ennek oka, hogy a játszótér sem anyaghasználatban, sem vizuálisan nem illeszkedik Érsekkert műemléki környezetébe.

– közölte a Kormányhivatal.

 

Lényegében tehát a hivatalos indoklásból sem derült ki tehát több, mint amit hétfőn is megtudtunk. Ami pedig az anyaghasználatot illeti, úgy tudjuk, a játszótér műanyag elemeit kifogásolták a szakértők, ezért azt tanácsolták, hogy ha nem lesz új terv, máshol épüljön meg. A Kormányhivatal közlése szerint

a Tervtanács az állásfoglalásban egyidejűleg javasolta a város számára, hogy az Érsekkert természeti értékeivel és több műemlékével harmóniát teremtő játszótér tervezése, megvalósítása történjen meg, vagy a bemutatott játszóteret más helyszínen helyezzék el.

(Az indexfotónk illusztráció, a Szerencsejáték Zrt. programja keretében épült soproni játszóteret ábrázolja; Kép forrása: Szerencsejáték Zrt.)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló