2024. május 20., Bernát Felícia

Eger ügye

#mirkóczki ádám #berecz mátyás #pajtók gábor #képviselőjelölti vita #választás 2022

Berecz Mátyás a városi tévében vitázna Pajtók Gáborral

Barna Benedek 2022.03.21. 13:53

Az összellenzéki képviselőjelölt egy friss interjúban tévévitára hívta fideszes ellenfelét, továbbá beszélt programjáról és látványosan békejobbot nyújtott Mirkóczki Ádám polgármesternek, aki nemrég még Eger ellenségei közé sorolta őt.

 

Berecz Mátyás, az Egységben Magyarországért ellenzéki pártszövetség egri képviselőjelöltje a napokban vitára hívta a kormánypártok helyi jelöltjét, Pajtók Gábort. "Igenis meg kellene tisztelni azzal az Egerben és környékén élőket, hogy megismerhetik a jelöltek álláspontját egy demokratikus vita keretében!" – írta közösségi oldalán, hozzátéve: egyelőre úgy tűnik, ez csak neki fontos.

 

 

Az ellenzéki induló az EgerInfo oldalnak adott friss, hétfőn megjelent interjúban azt mondta, fideszes ellenfele nem reagált a vitára való felhívására, ezért újra elismételte azt. Elmondta továbbá: arra fogja kérni a TV Eger szerkesztőségét, hogy rendezze meg közte és Pajtók Gábor között a vitát "annak érdekében, hogy az itt élők felelős döntést tudjanak hozni április 3-án".

A kamaduli szerzeteseknek bölcsességet és tekintélyt kölcsönöz a némasági fogadalmuk, de egy demokratikus választásokon meggyőződésem szerint teljességgel elfogadhatatlan, mindenfajta európai demokratikus szokásjogot áthág az a fajta cinikus némaság, amivel Pajtók Gábor igyekszik kihúzni az időt április 3-ig

– fogalmazott.

 

A korábban önkormányzati képviselői mandátumáról lemondó Berecz Mátyás a beszélgetésben egyértelművé tette: úgy véli, a példáját Pajtók Gábornak is követnie kellett volna, az ugyanis szerinte nem elég, hogy fizetés nélküli szabadságra ment a fideszes jelölt.

Ugye senki nem gondolja komolyan, hogy a fizetés nélküli szabadságon lévő Pajtók ne élne, és ne élne vissza azokkal az előjogokkal, amelyek őt kormányhivatalvezetőként megilletik. Ez az emberek teljes hülyének nézése, hiszen Pajtók nap mint nap olyan eseményeken, rendezvényeken páváskodik, ahol nyilvánvalóan szétválaszthatatlan fideszes képviselőjelöltsége, kormányhivatali pozíciója és felesége rektori befolyása

– mondta.

 

Berecz szerint egyébként nem is szabadna ilyen helyzetnek előfordulnia. "Ha győzedelmeskedünk, meggyőződésem szerint át kell gondolni azt, hogy például egy, a megyei hatósági jogköröket felügyelő államigazgatási gigaszervezet teljhatalmú vezetője és szinte korlátlan infrastrukturális lehetőségek ura törvényes módon részt vehet-e egyáltalán egy demokratikus választáson anélkül, hogy – hozzám hasonlóan – előzetesen és végérvényesen lemondana korábbi pozíciójáról" – fogalmazott.

 

Berecz a közbiztonságra, szociális gondoskodásra és közlekedésre fókuszálna

 

Az ellenzéki jelölt beszélt a programjáról is, amelyet elmondása szerint három téma köré csoportosítana: a közbiztonság, a szociális gondoskodás és a közlekedés.

 

"Közbiztonság terén fontosnak tartom, hogy a rendőri állomány folyamatos, százszázalékos feltöltöttsége megoldott legyen, hiszen csak akkor tudják garantálni a helyiek és az idelátogatók biztonságát, ha van elég rendőr" – fogalmazott. Mint mondta, az Egységben Magyarországért pártszövetség programjának egy sarkalatos pontja, és maga fontos feladatának tekinti a rendőrszakma társadalmi megbecsülésének növelését. Ennek érdekében a rendőrök bérének a rendezésért és a 25 éves szolgálati jogviszony visszaállításáért fog. Lényegesnek nevezte továbbá, hogy minél több helyre kerüljenek ki térfigyelő kamerák. "Ez egy olyan projekt, amelyet Egerben és Füzesabonyban is támogatandónak tartok, de Mezőszemere életében is jelentős változást hozna magával" – mondta. Megemlítette továbbá, hogy a pártszövetségük kormányra kerülve visszaállítaná a falurendőri szolgálatot, ezzel is javítva a vidék közbiztonságát.

berecz-fb
Fotó: Berecz Mátyás / Facebook

A szociális gondoskodás kapcsán elmondta: a nyugdíjasok megbecsülése kiemelt fontossággal bír, ezért győzelme esetén támogatni fogja a 13. havi nyugdíj megtartását, továbbá "olyan nyugdíjszámítási mód bevezetését, amellyel nem veszít az értékéből". Emellett szeretne változást elérni a nyugdíjasotthonok férőhelyeinek a számában is, aminek nagy szükségét látja a körzetben. Ehhez kapcsolódik az egészségügyi alapellátás problémája is, amely a körzetben is megoldatlan. Berecz azt ígérte: emannyiben megválasztják képviselőnek, azon fog dolgozni, hogy kormányzati és szakmai szervezetekkel erre megoldást találjon. Szintén orvosolandó problémának nevezte a Markhot Ferenc Kórházban (és máshol is az országban) is hosszúra nyúlt várólistákat.

 

A harmadik programpontja a közlekedés kapcsán a képviselőjelölt arról beszélt, hogy a közösségi (buszos és vasúti) közlekedés minél szélesebb körű támogatása és bevezetése mellett van. Ugyanakkor mivel még sokan választják az autót, számukra azt szeretné biztosítani, hogy a maklári kihajtóig ingyenes maradjon az M25-ös. 

 

Békejobb a polgármester felé

 

Noha Mirkóczki Ádám egri városvezető nemrég Eger egyik ellenségének nevezte Berecz Mátyást, korábban pedig azzal vádolta meg őt, hogy "sértettségből, egyéni győzelmi ambícióktól vezérelve" és az iránta érzett gyűlölettől fűtve más egri ellenzékiekkel együtt összefogott a Fidesszel, az Egységben Magyarországért képviselőjelöltje most úgy nyilatkozott: szerinte ők ketten Eger érdekében bármikor, bármiben képesek lennének "gyors és jó konszenzust" találni megválasztása esetén. A konfliktus élét tompítva úgy fogalmazott, hogy "vannak ügyek, amelyekben más a véleményünk", de szerinte "az ellenzék politikai kultúrájában fel lehet vállalni a véleménykülönbségeket". Hangsúlyozta, hogy a térség összes településvezetőjével a megbecsülés szellemében akar tárgyalni, ami az esetleges politikai ellentétek miatt egyesekkel több odafigyelést igényel majd a közös hang megtalálása, de szerinte az egri polgármester esetében ez nem így lenne.

 

A buszközlekedés szinte ingyenessé tétele és népszerűsítése kapcsán pedig dicsérte is a városvezetést, az ezzel kapcsolatos döntést előremutatónak nevezte. Ugyanakkor arra a kérdésre, hogy elfogadható-e a jelenlegi megoldás, azt felelte: "Van pár ötletem, amellyel szerintem javítani lehet a jelenlegi rendszert." (Bár ezeket nem fejtette ki bővebben, itt feltehetően arra a korábbi javaslatára is gondolt, hogy a környező települések lakói számára is biztosítani kellene a kedvezményt.) Elmondása szerint azon fog dolgozni, ha megválasztanak, hogy az egri helyi közlekedésre uniós és kormányzati forrásokat biztosítsanak Eger városának.

 

Emellett Berecz az interjúban arról is beszélt: sajnálatosnak tartja, hogy a kampány kezdetén azt lehetett érezni, egyes önkormányzati képviselő kollégái, köztük Mirkóczki Zita – számára érthetetlen módon – túl sok időt fordítottak Mirkóczki Ádám kritizálására, de szerinte "azóta sikerült ezt az irányt kiigazítani, és jó irányba terelni". (Ez egyébként egy érdekes pontja volt az interjúnnak, hiszen éppen az EgerInfo volt az a portál, amely korábban Bereczet Mirkóczki Zita bábjaként ábrázolta, ami azonban ebben a beszélgetésben nem merült fel.)

 

Ugyanakkor a városvezető részéről érkező vádra, miszerint ők a Fidesszel összefogtak volna, Berecz azt mondta: "Az, hogy politikában különböző pártállású képviselők között legyen emberi kommunikáció a város ügyei érdekében szerintem nemcsak lehetőség, hanem kötelezettség is." Ugyanakkor hozzátette, el kell kerülni annak látszatát, hogy "elvtelen alkuk és színfalak mögötti megállapodások" születnének. Úgy fogalmazott, elveti a fideszesekkel való együttműködést, amennyiben "a helyi Fidesz módszereinek és embereinek a visszatérésével jár".

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló