2024. július 20., Illés

Vélemény

#eger #mirkóczki ádám #berecz mátyás #mirkóczki zita #farkas attila #minczér gábor #pajtók gábor #kvíz

Játék, kvíz, szórakozás – Mit tanult el a legjobban az egri városvezetés a Fidesztől?

Szabadi Szabolcs 2022.02.20. 08:00

Nincs könnyű helyzetben Eger városvezetése, hiszen azóta, hogy Mirkóczki Ádám polgármester úgy döntött, mindenki bekaphatja, aki nincs vele, az ellenzéki pártok szarok, amúgy ő meg nem is politizál, szóval, egy ideje ügyesen kellene lavírozgatnia a valóság, a látszat, a háttéralkuk és a remegő kézben olykor kilengő bunkósbot között. De felesleges illúziókat kergetni, a politika erről szól, ki ügyesebben csinálja, ki higgadtabban, kinél pedig egy kicsit jobban elpattannak azok a húrok.

 

A minta adott volt

 

Aki némileg átlátja az egri politikai helyzetet, feltűnhet neki, hogy Mirkóczki Ádám és szűkebb csapata, Farkas Attila és Minczér Gábor alpolgármester, meg még néhány háttérember valamiért annyira megutálta az egri ellenzék néhány tagját, hogy ideje, energiája és olykor már a józan esze jelentős részét is arra fordítja, hogy ebben a homokozóban minél több macskaszaros homokra markoljon rá, amelyet aztán odasuhinthat valamely kiszemelt felé. Ez a homokozó mostanság a város internetes lapja, az Egerinfo.com, amelyen minden esetben név nélkül, sokszor a tényújságírás legalapvetőbb kritériumait figyelmen kívül hagyva próbálkoznak olyan cikkek megjelentetésével, amelyeket változtatás nélkül átvehetne a fideszes kormánymédiumok többsége, senkinek sem tűnne fel, hogy ez egy elvileg ellenzéki vezetésű önkormányzat nyúlványából származik.

 

Ismerős ez a metódus, néhány éve, lassan évtizede ebben a környezetben élünk, a Fidesz hosszú évek óta dolgozik azon, hogy a sejtetéseket okos kérdőjelekkel féligazságokká, a féligazságokat pedig sokszor ismételve álvalósággá varázsolják. Közben a recept rém egyszerű: ha valakinek ez feltűnik, akkor őt is addig kell baszogatni, amíg legalább be nem fogja a száját. Ez a körforgás egy bizonyos rétegnél működik, mások leszarják, sokan pedig hányingert kapnak tőle. Hogy miről is van szó, elég kinyitni csak naponta egyszer az origo.hu-t, a Ripostot, netán megnézni egy híradót a köztévén, zárásként valamely agyonfizetett és -hirdetett fideszes influencer is megteszi, ha már Rákay úr unalmas.

 

"És ha nem igaz? Tegyél a végére egy kérdőjelet!"

page_O7vqMUYO
Több nem is politizáló politikust, kevesebb újságírót! Fotó: Heves Megyei Kormányhivatal Facebook-oldala

Hogy az egri városháza prominensei éppen azt a rendszert próbálják utánozni és kiépíteni, ami ellen ők is dolgoztak és pozicionálták magukat, különösen nehézzé teszi a helyzetüket, és az sem segít, hogy már annyira be vannak feszülve, hogy minden szart kitalálnak, csak pörgetni lehessen az állandó kamukörhintát. És milyen meglepő, valamiért a Fidesznek nem szeretnének annyiszor rossz perceket okozni, jobban bántja őket Mirkóczki Ádám néhány személyes beakadása. (Az pedig kapóra jön, hogy Pajtók Gábor, a Fidesz helyi országgyűlési képviselőjelöltje nem igazán szereti a szintén kormánypárti Oroján Sándort, így a helyi frakcióvezető pellengérre állításával megmaradhat a látszat, és a szuper háttéralkukat sem kell felrúgni.) Nos, így alakult ki, hogy Berecz Mátyás ellenzéki országgyűlési képviselőjelölt és Mirkóczki Zita szocialista önkormányzati képviselő került a célkereszt közepére. Igen, egy önkormányzati portálként definiált lap az önkormányzati képviselők egy jól behatárolt körét cseszteti állandó rendszerességgel úgy, hogy az ezért született cikkek semmiben sem különböznek azoktól, amelyek a fentebb is felsorolt fideszes propagandaoldalak címoldalain naponta köszönnek vissza.

 

A kampány hajrájában a kormánypropaganda oldalain egy kis brüsszelezés és sorosozás mellett elsősorban Gyurcsány Ferenc és Márki-Zay Péter a főszereplő, előbbi a főnök, utóbbi az ő embere. Ennek mintájára épül fel Mirkóczki Ádámék egri taktikája is, a jól érzékelhető üzenet az, hogy Mirkóczki Zita a góré, Berecz meg a báb, és hát ők együtt mindent megtestesítenek, ami rossz lehet. Hogy tuti átmenjen az üzenet, még ilyen remek és vérprofi grafikákat is készítenek olykor az Egerinfo.com rejtélyes alakjai, köszönjük, hogy lapunk munkatársairól sem feledkeztek meg.

index
A grafika forrása: Egerinfo.com

Hogy ne legyen teljesen cél nélküli ez a kis fenti gondolatfolyam, az utóbbi hetekből lementettünk néhány címet az Egerinfo.com oldalról és elkészítettünk egy kis kvízt. Hasonlóan kiemelkedő színvonalú, ám már az országos fideszes vonal fősodrába tartozó médiumokból csemegézett, szintén 5 címet is beletettünk a játékba. A játék a bonyolult felvezetés ellenére is tök egyszerű: a feladat csak annyi, hogy ki kell találni, hogy melyik címmel, melyik lapban jelenhetett meg cikk. Ne feledje, hogy az Egerinfo.com-on közölt címekben eredetileg Gyurcsány helyett Mirkóczki Zita, Márki-Zay helyett pedig Berecz Mátyás neve szerepel.

 

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló