2022. december 8., Mária

Mindenki ügye

#katasztrófavédelem #terrorelhárítási központ #egységben magyarországért #választás 2022 #rendvédelem #határkerítés #határőrség #falurendőr

Kormányváltás esetén felszámolná a TEK-et az ellenzék, a határkerítést viszont megtartanák

Barna Benedek 2022.02.22. 18:00

Az Egységben Magyarországért pártszövetség azt tervezi, hogy győzelmük esetén a terrorelhárítást visszaintegrálják az Országos Rendőr-főkapitányságba – többek között erről is szó volt rendvédelmi programjuk ismertetőjén.

 

Kedden sajtótájékoztatón mutatták be az Egységben Magyarországért ellenzéki pártszövetség rendvédelmi programját.

 

A falurendőrök visszajönének, a TEK menne

 

Lengyel Róbert volt rendőrtiszt, jelenlegi siófoki polgármester, az ellenzéki összefogás rendészetért és katasztrófavédelemért felelős szakpolitikai kabinetvezetője elmondta: vissza kívánják állítani a vidéki körzetmegbízotti – régies elnevezéssel: falurendőri – szolgálatot.

 

Ugyanakkor az ellenzék azt tervezi, hogy kormányra kerülve átalakítják a terrorelhárítás szervezetrendszerét.

A Terrorelhárítási Központ a jelenlegi formájában nem maradhat meg

– közölte a kabinetvezető.

 

Lengyel Róbert úgy fogalmazott: a TEK "rendőrség a rendőrségben" rendszer szerint működik, az Országos Rendőrfőkapitányságnak semmiféle ráhatása nincs a terrorelhárító tevékenységre, éppen ezért a terrorelhárítást vissza kell integrálni az ORFK egyik szervezeti egységeként.  Annak sincs semmi szakmai indoka, hogy három különböző szervezet lássa el a miniszterelnök, a házelnök és az államfő személyi védelmét – tette hozzá.

 

Megtartanák viszont a paksi erőmű védelmében fontos szerepet játszó mostani TEK főosztályt. Az ellenzéki elképzelés szerint

a TEK utódszervezetének terrorfelderítési, bűnügyi munkát nem kell majd végeznie, azt az ORFK-ba integrált – vagyis a Készenléti Rendőrségből kiemelt – Nemzeti Nyomozó Iroda fogja ellátni.

Emellett önálló korrupcióellenes igazgatóság felállítását is tervezik ORFK-n.

 

A kerítés maradna, a katasztrófavédelmet átneveznék

A határkerítés felállítása és működtetése jó szakmai döntés volt, és ennek a kerítésnek maradnia kell

– jelentette ki Lengyel Róbert.

 

Az önálló határőrég esetleges visszaállításával kapcsolatos elgondolásokról azt mondta: nem az elnevezésen múlik, hogy jó-e a határőrizet. Azt tervezik, hogy az ORFK-n belül határ- és idegenrendészeti főigazgatóságot állítanának fel. A határőrizet ellátására állandó jelleggel kell embereket a helyszínre telepíteni, és számukra a lakhatást megoldani.

 

A kabinetvezető az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal kapcsolatban elmondta: a tűzoltóknak vissza kell adni a nevüket is, ezért javasolja egy Országos Tűzoltó Főparancsnokság létrehozását. Azt is kiemelte, hogy szerinte a polgári védelmi feladatok ellátását a jövőben ismét a honvédségre kellene bízni. Szólt emellett a rendészeti szervek "vízfejtelenítésének" a szükségességéről is.

 

Új szolgálati nyugdíjrendszert ígérnek

 

Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese – aki az Egységben Magyarországért képviselőjelöltje Tolna 1. számú választókerületében –, a sajtótájékoztatón kijelentette: a Fidesz-kormány alatt a rendvédelem területe „katasztrófa sújtotta övezet lett”, és a leszerelési, elvándorlási hullám folytatódásának jelenleg csak a járvány miatti tilalom szab gátat. Ennek egyik oka, hogy 2008 óta nem emelkedett a rendvédelmi illetményalap.

 

A szocialista politikus ennek rendezésén, a béremelési ígéreten túl kilátásba helyezte, hogy új szolgálati nyugdíjrendszert fognak bevezetni, rehabilitálják a méltatlanul meghurcolt szolgálati nyugdíjasokat, helyreállítják a rendvédelmi szakszervezetek jogosítványait, valamint megerősítik az alapvető jogok védelmét a rendvédelem területén.

 

A teljes sajtótájékoztató alább megtekinthető: 

 

 

(Indexfotó: Szigetváry Zsolt / MTI)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló