2024. május 23., Dezső

Vélemény

#facebook #mesterséges intelligencia #algoritmus

Úgy megzakkant a facebook, hogy rögtön nyolc anyagunk elérését is lejjebb tekerte

Csarnó Ákos 2024.04.12. 19:45

Nem vagyunk egyedül, több közösségi oldalt futtató hasonló „élményről” számolt be

 

Szürreális élményben volt része szerkesztőségünknek, mikor egyszerre zuhant ránk a facebook/meta üzenetcunamija: egyszerre nyolc posztunk elérését tekerte lejjebb az algoritmus. Volt, amelyiket az oldalunkról és a csoportunkból is egyszerre korlátozta a facebook. Íme:

 

 

Ami az akcióban a legrejtélyesebb, hogy olyan indokokkal támasztották alá a „moderációt”, hogy

-        szexuális tevékenység szervezését,

-        személyiség megszégyenítését, fenyegetést,

-        személyek kiléte alapján azok támadásának lehetőségét,

-        valamilyen kisebbséghez való tartozás alapját képező gyűlöletbeszédet,

-        megfélelemlítést, zaklatást, fenyegetést

okoztunk a megjelent anyagokkal.

Nos, lássuk az érintett bejegyzéseket:

 

Itt épp a Tűzoltó téren felújított parkolóról osztottunk meg egy írást, pontosabban egy sajtóközleményt, amivel a facebook szerint "szexuálais tevékenységet szerveztünk". Vagy arról van szó, hogy valakit átb@sztunk volna egy álhírrel?

   

 

 

A következő anyagunkban az egri Bazilikáról adtunk közre egy videót, amit a Szent István TV rögzített, erre jól meg lettünk fenyegetve, hogy mi zaklatunk. (A nem római katolikusokat? Esetleg pont azokat fenyegettük volna, akik nem r. kat. vallásúak?)

 

 

 

Még csak most lendül bele az algoritmus. Másokat a kilétük alapján támadunk. (Ez különösen szép, mert hogy is néz ki az, hogy manapság valaki polgármester akar lenni, nem igaz?)

 

 

 

 

És megint a szegz! Vajon a Szépasszony völgye esetében gondolt valami pajzánra a mesterséges intelligencia? 

 

 

 

És nincs vége a szexnek! Hosszú, digitális együttlétek fülledt erotikájának csakis az lehet a vége, amikor az algoritmus is arra a következtetésre jut, hogy a parkolóházzal itt valakik valkiket jól átb@sztak. Más nem is jöhet szóba.

 

  

 

Na a következő autófetörésről beszámoló (rendőrségi sajtóanyag) cikk képi tartalmán igazán elgondolkodtunk. Ki a búbánat kinézetét sérthettünk meg a rendőrség logo-jával? Vagy ennyire csúnya lenne ez a logo, hogy abűnözők személyiségi jogát alapszinten megsérti?!

 

   

 

Legutoljára arra lennénk kíváncsiak, hogy a facebook algoritmusa szerint vajon kinek a házára akartunk csóvát vetni illetve egyáltalán kinek a fejére hajítottunk volna egy kisebb üstököst? Pusztán csak a zaklatás, fenyegetés tiszta élvezetéből!

 

 

 

Korábban már volt olyan eset, hogy a facebook két db kutyakereső és kutya-gazdi kereső poszt után három hónapra lekapcsolat az egyik csoportunkat, azóta pedig mondvacsinált okokra hivatkozva - a fentiekhez hasonló, de kisebb súlyu ügyekkel - havonta tekeri le az eléréseket. 

 

Csak jelezni szerettük volna, hogy nem magunktól vagyunk korlátoltak.

 

indexkép: Getty Images

 

 

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló