2024. június 23., Zoltán

Vélemény

#Mirkóczki Ádám #bitskey aladár uszoda #pajtók gábor #rezsiválság

Miért csak rongyos hatmilliót kapott Eger az uszoda rezsiköltségeire?

Csarnó Ákos 2022.11.03. 19:03

Más városok ennél jóval többet kaptak.

Miközben a miskolci Kemény Dénes uszoda 70 millió, az egri Bitskey Aladár uszoda csak 6,35 millió forint kormányzati támogatást kap. Erről a támogatásról Pajtók Gábor, Eger országgyűlési képviselője számolt be. Érdekesség, hogy az ország több helyén szintén az ottani országgyűlési képviselő jelentette be a támogatásokat. Kis adalék, hogy a teljesen Fideszes Székesfehérvár 80, a teljesen ellenzéki vezetésű Szombathely is 31 millió forint támogatást kapott.

 

Felmerül a jogos kérdés, hogy a nagy örömmel bejelentett egri támogatás miért ilyen kevés – már csak az előbb felsoroltakhoz képest is? Mi indokolja vajon, hogy egy vizi hagyományokkal kevésbé rendelkező város uszodája többet kap, mint Eger?

 

Itt valami baj van.

 

Mindenképpen jelzésértékű üzenet Pajtók Gábor felé, hogy csak ennyi támogatást kap a város. Szép, hogy egyáltalán valamennyi „jelképes” összeget ad a kormány, de mi a magyarázata annak, hogy a vállaltan ellenzéki városvezetésű Miskolc is 11-12-szer többet kap?  Nem gondolhatjuk, hogy Pajtók ne lobbizna a városért, ez a dolga. Az már más kérdés, hogy mekkora az ereje és mit akarnak üzenni neki és rajta keresztül a városnak?

 

A baj másik része az önkormányzat. Eger 2019-ben vállaltan ellenzéki vezetést szavazott be a polgármesteri hivatalba. Azóta ez a kép darabokra tört, egyrészt azért, mert azonnal megindultak a belső csatározások és egymásnak feszülések, ráadásul Mirkóczki Ádám polgármester kijelentette, hogy ő nem része az ellenzéknek. Ez logikailag akár még magyarázható is lenne, hogy azért nem ellenzéki, hogy jobbak legyenek a tárgyalási pozíciói. Csakhogy eddig ez a simulékonyság nem hozott a konyhára érzékelhető eredményeket. Ez az alacsony összegű támogatás neki is jelzésértékű kell, hogy legyen.

 

És a város irányítását átvevő Közgyűlésnek is nagy pofon ez az összeg. A rezsiválságról hónapok óta mindenki tud, Eger Közgyűlése mégis csak annyira volt eddig képes, hogy egy Energia Veszélyhelyzeti Ideiglenes Bizottságot állított fel (ültetett le), ami vizsgálódik ugyan, de az idő vészesen fogy. November végéig egy kiadáscsökkentő „menedzsmenttervet” kell készítenie Egernek, ha pénzt szeretne a kormánytól a rezsiválságban, de ez eddig nem látszik. Ha nem készül el ez a terv, akkor Eger búcsút mondhat akármilyen kormányzati-állami segítségnek.

 

Ezzel a világos kormányzati üzenettel kimondhatjuk, hogy gyülekeznek a sötét felhők Eger felett.

 

indexkép: Lénárt Márton, https://bitskey.egertermal.hu/

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló