2024. február 25., Mátyás

Eger ügye

#rezsiválság

Megtartotta alakuló ülését az Energia Veszélyhelyzeti Ideiglenes Bizottság

Csarnó Ákos 2022.09.20. 10:50

Nem kapkodta el a bizottság az első ülését, de ötletelés volt: 4 napos munkahét, műemlékek kivilágítása, önkormányzati cégek takarékossági tervei.

Hétfőn délután, tíz nappal a megalakulását kimondó közgyűlési határozat után - a Városházán tartotta meg alakuló ülését az Energia Veszélyhelyzeti Ideiglenes Bizottság. A Bizottság teljes jogú tagjai: Juhász Ádám elnök, Mirkóczki Zita, Császár Zoltán, dr. Csetneki Attila, Földvári Győző, Komlósi Csaba, Oroján Sándor és dr. Pócs Alfréd lesznek.

 

A majd kétórás ülésen megjelentek még az önkormányzati cégek vezetői, illetve a szakirodák képviselői is. A Bizottság arra kérte az cégek vezetőit, hogy ismertessék a helyzetüket és azokat az intézkedéseket, amiket megtettek vagy terveznek végrehajtani a takarékosság céljából.

 

A legdrámaibb probléma az Agria Humán Kft. esetében merülhet fel, ugyanis a távfűtés árának drasztikus megemelkedésével járó költségeket már nem tudja a cég kigazdálkodni, ezért költözéssel, telephely-változtatással tudják csak megvédeni a 600 dolgozójukat. Többen azt jelezték, hogy nem az áram árának emelkedése, hanem a rendszerhasználati díj emelkedése a nagyobb baj.

 

Az ülés végén két határozati javaslatot fogadott el a Bizottság és a cégeknek el kell készíteni egy probléma-listát, ami a felmerülő lehetséges problémákat tartalmazza időrendben. Többször elhangzott, hogy esetleg a 4 napos munkahét bevezetése is elképzelhető, de az intézmények időszakos bezárásának társadalmi hatását is vizsgálni kell.

 

A bizottság pár takarékossági megoldást javasolt a fentieken túl: a város műemlékeinek, látnivalóinak késő éjszakai kivilágítását és az adventi vásár fényei mellett a városi intézmények vízhasználatát is meg kell vizsgálni.

 

indexkép: Getty Images

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló