2024. július 24., Kinga Kincső

Eger ügye

#eger #egri közgyűlés #rezsiválság

Döntött az egri képviselőtestület: egyelőre nem zárnak be városi intézményeket

Barna Benedek 2022.09.09. 13:30

Leszavazták a polgármester javaslatát, ugyanakkor úgy határoztak, hogy egy bizottságot állítanak fel az energiaválság kezelésére.

 

Péntekre rendkívüli közgyűlést hívtak össze Egerben, amelyen Mirkóczki Ádám polgármesternek a rezsiválsággal kapcsolatos, intézmények bezárását, adók és bérleti díjak elengedését javasló előterjesztését tárgyalták.

 

Az ezzel kapcsolatos, előzetes üzengetések alapján már várható volt, hogy nem fognak teljes egyetértésben felsorakozni a javaslat mögé a képviselők (az előzményekről bővebben ebben a cikkben írtunk), és a heol.hu beszámolója szerint valóban többen kritizálták az előterjesztést.

 

A momentumos Keresztes Zoltán például a hatástanulmányt hiányolta, míg a fideszes Orosz Lászlóné pedig felvetette, hogy az önkormányzatnak saját magán kellene kezdenie a spórolást. A Mirkóczki Zita (MSZP/EGységben a Városrt Egyesület) pedig arról beszélt, hogy a színházak és a  bábszínháznak is támogatásokat kell visszafizetnie, ha nem nyithat ki, és elmaradnak a pályázati forrásból előkészített produkciók bemutatói. Dr Csetneki Attila (Fidesz) pedig feltette a kérdést, hogy miért kellene elengedni olyan önkormányzati bérlőknek a bérleti díjat, mint a nagy gyorsétterem-láncok, bankok, vagy a Szerencsejáték Zrt. Ugyanis ők is bérlők.

 

Többen szóvá tették azt is, hogy a polgármester javaslatai nem jelentenének spórolást, a színháznak például milliókat kellene visszafizetnie, ha bezárják. Erre Mikóczki Ádám úgy reagált, hogy ő nem spórolni akar, "hanem odaadni az egrieknek az összeget". Hozzátette, hogy szerinte januárban úgyis be kell zárni majd ezeket az intézményeket (akkortól ugyanis nem lesz fedezet a megnövekedett rezsijük fizetésére, így a működésük év végéig biztosított).

 

A Fidesz-frakciót vezető Oroján Sándor módosító javaslatot nyújtott be a rezsiválság kezelésére: szerinte egy ideiglenes bizottságot kell felállítani erre a célra. Sós Tamás (MSZP/EVE) pedig azt javasolta módosító indítványában, hogy a közgyűlés felkéri a gazdasági irodát, valamennyi intézményt és gazdasági társaságot, hogy soron kívül készítsenek intézkedési tervet, vészforgatókönyvet a bevétel csökkenésének esetére, illetve a tevékenységük felfüggesztésére. A közgyűlés az utóbbi módosító javaslatot nem szavazta meg, Oroján Sándor bizottság felállításról szóló javaslatát viszont igen.

 

A polgármester javaslatai közül elsőként a települési támogatás módosítását szavazták le a képviselők, majd az építményadó elengedése érdekében kezdeményezett módosítást sem szavazták meg. Nem voksolt igennel a többség a bérlakások bérleti díjainak elengedésére sem, valamint az idei intézménybezárásokat sem támogatták.

 

Jövő tavaszig működhet az Energia Veszélyhelyzeti Ideiglenes Bizottság

 

Az Oroján Sándor megszavazott javaslata alapján felálló Energia Veszélyhelyzeti Ideiglenes Bizottság feladata az energia veszélyhelyzettel kapcsolatban az önkormányzat, az intézmények és az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok energiamegtakarítási és költségcsökkentő intézkedési lehetőségeinek feltérképezése, és intézkedési terv előkészítése.

 

A bizottság folyamatosan figyelemmel kíséri az energia-veszélyhelyzet alakulását, és az önkormányzati költségvetés alakulását, és munkája során megvizsgálja az önkormányzati szerveknél és cégeknél a költségcsökkentési és reorganizációs lehetőségeket, előterjesztések előkészítését koordinálja a közgyűlés és az illetékes bizottságok számára ezek végrehajtására. A bizottság továnná koordinálja az egri családok és mikro-, kis- és közepes vállalkozások veszélyhelyzetben történő megsegítésére készítendő előterjesztéseket.

 

Az előterjesztés szerint a közgyűlés felhatalmazza a bizottságot az érintett szervezetekkel való közvetlen kapcsolattartásra és információkérésre. Működésének időtartama 2022. szeptember 09. - 2023. február 28., a bizottság a munkájáról, a javasolt intézkedésekről a rendes közgyűléseken köteles beszámolni. A megalakulás határideje szeptember 19.

 

A bizottság tagjai: Juhász Ádám elnök, Mirkóczki Zita, Császár Zoltán Tamás, dr. Csetneki Attila, Földvári Győző, Komlósi Csaba, Oroján Sándor és dr. Pócs Alfréd lesznek.

 

 

 

(Indexkép forrása: A TV Eger közvetítése)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló