2024. június 17., Laura Alida

Eger ügye

#eger #mirkóczki ádám #oroján sándor #blaskó balázs #minczér gábor #rezsiválság #válságkezelés

Mirkóczkiból vészvonzó varjú, Orojánból csapnivaló mémgyáros lett a kapuban dörömbölő rezsiválság nyomán

Kovács Dávid 2022.09.04. 11:43

Eger polgármestere úgy gondolja, pár hónapon belül azok is egyet fognak velük érteni, akik most esetleg támadják őket a válságkezelő javaslatcsomag miatt, mert a valóság előbb vagy utóbb mindenkivel szembe fog jönni. Minczér Gábor szerint az Evat kíméletlen erejű közleményét maga Oroján Sándor írhatta, aki közben megpróbált fiatalosan reagálni az ügyre, de bár ne tette volna.

 

A hétvégén sem csitultak a kedélyek az egri városvezetés által pénteken bejelentett válságkezelő javaslatcsomag ügye körül. Mirkóczki Ádám polgármester és Minczér Gábor alpolgármester szombaton újabb rendkívüli sajtótájékoztatón reagált a javaslataikat bíráló hangokra.

 

Az online is közvetített eseményen Mirkóczki Ádám kifejtette: értetlenül áll a javaslatcsomagot övező reakciók előtt, és hogy lényegében patás ördögöt csináltak belőle, miközben a városvezetés célja csupán annyi, hogy az egri embereken és kisvállalkozásokon segítsen.

Nagyon nehéz az embernek az önuralmát megőriznie, egészen megdöbbentő az az egész pályás letámadás és gyalázkodás, amit tegnap óta kapunk

– mondta. A polgármester ezután arról beszélt, hogy az őket "habzó szájjal sértegető és kritizáló" szereplők egyik része egyszerűen csak nem érti a város előtt álló problémahalmazt, a másik része viszont nagyonis érti, csak úgy véli, ez most jó alkalom arra, hogy őket gyepálják. Nekik azt üzente: most nem őt vagy az alpolgármestereket kell legyőzni, hanem inkább az elszabaduló energiaárakat.

 

Minczér Gábor rögtön azzal kezdte, szomorúan konstatálták, hogy a javaslatcsomag ügyéből ekkora politikai csinnadratta lett, és újra aláhúzta, hogy ez egy vitaindítónak szánt ötletelés, amit egy rendkívüli közgyűlésen szeretnének majd az egri képviselőkkel megvitatni. "Ha nem dolgoznánk, és nem hoznánk csomagot, akkor azt szajkóznák, hogy nem végezzük a feladatunkat, és alkalmatlanok vagyunk."

 

Mirkóczki Ádám a javaslatcsomag körül kialakuló vitát pitiánernek és méltatlannak nevezte. "Azt reméltem, hogy ha a képviselők részéről érkeznek reakciók, azok arról fognak szólni, hogy nem kezeljük jól ezt a válságot, mert nekik sokkal jobb ötleteik vannak. Ám a helyzet az, hogy még ötlet szintjén sem rendelkeznek semmilyen javaslattal" – mondta a polgármester.

 

Minczér szerint Oroján írta az Evat közleményét

 

Az alpolgármester az Evat pénteki közleményére is reagált, amelyet szerinte maga Oroján Sándor, a helyi Fidesz-frakció vezetője jegyez. Úgy fogalmazott: "Számomra megmosolyogtató az is, hogy az Evat igazgatóságának közleményét maga Oroján Sándor írja. Ennyit arról, hogy ők függetlenek lennének Oroján Sándortól. Ami ott elhangzott, az gyakorlatilag szóról szóra ugyanaz volt, amit ő a kisvideójában bejátszott."

 

Mirkóczki Ádám szerint azonban lényegében mindegy, hogy a városi vagyonkezelő közleményét Oroján írta-e, esetleg az ő parancsára készült. Úgy látja, ez a közlemény mindössze azt igazolja, hogy az Evat vezetése nem érti, milyen céget vezet, de még csak azt sem képes értelmezni, hogy a városvezetés mit akar. A polgármester szerint egyszerre aljas, gusztustalan és várlázító az Evat azon kijelentése is, amely szerint az építményadó elengedése nem jelent igazi segítséget.

 

Mirkóczki aztán arra jutott: a beléjük álló hangadóknak fogalmuk sincs Eger lakosairól és az egri társadalom szociális problémáiról. "Ezek az emberek, Juhász Ádámmal az élen, soha nem találkoztak még szociális problémával. Ezekkel még nem jött szembe a valóság. Örüljenek neki, de a rászoruló egriek nevében kérem, hogy ilyen megnyilatkozásokat semmilyen esetben sem tegyenek" – fakadt ki. (A fideszes Juhász Ádám kijelentéseiről ebben a cikkünkben írtunk.)

Minczér Gábor erre csupán annyival reagált: egyenesen arcpirítónak tartja, hogy egyes képviselők a 40 millió forintos autóikból próbálják megmondani, miből is áll egy szociális válság. "Nem hinném, hogy ezek a képviselők bármikor is szembesültek volna azzal, hogy milyen mondjuk egy hétig zsíroskenyéren élni" – fogalmazott.

A polgármester Szécsi Zoltán kijelentéseivel kapcsolatban azt mondta: örül, hogy a klubvezető aggódik a sportolói iránt, ő most azonban inkább 51 ezer egriért teszi ugyanezt, akik között sportolók és nem-sportolók egyaránt vannak. "Értem én, hogy ő aggódik, mert most 25,2 Celsius-fokos a Bárány uszoda medencéje, de engem sokkal jobban érdekel, hogy egy, kettő vagy épp három hónap múlva hány fokos lesz egy átlag egri panellakás vagy bármilyen bérlakás, egyéb háztartás szobahőmérséklete."

 

Blaskó csak a tragédiát látja a színház bezárásában

 

Mirkóczki Ádám a sajtótájékoztatón Blaskó Balázsnak, a Gárdonyi Géza Színház vezetőjének is üzent, aki az Eger Híreknek arról beszélt, hogy őket is megdöbbentette a pénteki bejelentés, "nagyon veszélyes elképzelésnek" tartja a polgármester javaslatát, ami szerinte egy tragédiával érne fel a színház életében.

A színházban nem csak alkalmazottak dolgoznak, akiknek garantált a bére. (...) Ők, amennyiben elesnek tiszteletdíjuktól, próba- és előadáspénzeiktől, gyakorlatilag egzisztenciális válságba kerülnek, mert nincs garantált bérük. A pandémia ezeket a művész kollégáinkat egyszer már tönkretette. Most, mikor kezdenénk kilábalni a kátyúból, egy nem egészen végiggondolt városvezetői elképzelés következtében ezen kollégáink újra beláthatatlan egzisztenciális válságba kerülnének.

– mondta Blaskó, aki az egri képviselőknek kiszólva arról beszélt, hogy abban bízik, az általa felvázolt szempontokat is figyelembe veszik a döntés során. Úgy gondolja, komoly és felelősségteljes évad-előkészítést húzna keresztül a polgármesteri elképzelés.

 

Az EKMK igazgatója egyeztetni akar

 

Mint ismert, a polgármester pénteki bejelentése az Egri Kulturális és Művészeti Központ ingatlanjait is érintené. Az EKMK igazgatója, Pataki Zsuzsanna szombaton jelezte, hogy széleskörű kulturális ágazati egyeztetést kezdeményez az önkormányzati intézményi biztos és a Városi Kulturális, Idegenforgalmi és Szociális Bizottság bevonásával.

 

"A jelen helyzettel kapcsolatos szakmai és jogi aspektusok kölcsönös megismerése és megvitatása elengedhetetlen feltétele egy ilyen típusú válság kezelésének" – fogalmazott Pataki Zsuzsanna az Eger Híreknek eljuttatott, szombati közleményében. 

Mirkóczki Ádám szerint viszont egy-egy intézmény bezárása éppen az ott dolgozók bérét, munkahelyét védi, és az ott dolgozóknak is be kellene látniuk, hogy ezek fontosabbak annál, hogy lesz-e előadás. "Tudom, hogy nehéz, és tudom, hogy alapjaiban lehetetleníti el azt a működést, amihez egy színház hozzá van szokva. (...) Nem akarok vészmadárkodni, de kíváncsi leszek, hogy novemberben ilyen élelmiszer- és rezsiárak mellett hányan fognak színházjegyet vagy uszodabérletet vásárolni, strandra vagy törökfürdőbe járni" – fogalmazott.

 

A polgármester hangsúlyozta: nem valakik ellen, hanem az egri érdekek védelmében szeretnének döntéseket hozni. "A mi felelősségünk az, hogy mindenkin segítsünk. Segítsünk azokon az egri embereken, akiknek esélyük sem lesz a következő hónapokban sem színházba járni, sem uszodabérletet vagy mozijegyet venni.

Itt nem az a kérdés, hogy ez a javaslatcsomag át fog-e menni, hanem ha a közgyűlés nem szavazza meg, annak ellenére mikor fogjuk bezárni, de akkor már nemcsak ezeket az épületeket, hanem más ingatlanokat is. Nagyon szeretném hangsúlyozni, hogy egy olyan új világgal szembesülünk a következő hónapokban, amilyennel nemcsak Eger, hanem semelyik magyar település nem találkozott még.

Itt egy prioritási sorrendről kell döntenünk, itt arról kell dönteni, hogy az a bizonyos szükségletpiramis hogyan nézzen ki a következő hónapokban" – magyarázta. A polgármester szerint ennek a szükségletpiramisnak most a következőkből kell éllnia: munkahely, munkabér, meleg otthon, élelmezés. "Csak sokadik a sorban a sport és a kultúra. És nem azért, mert valamelyiket nem szeretem."

 

Mirkóczki kifejtette: nem estek nekik jól a támadások, de közszereplőként kötelességük tűrni ezeket, és őszintén reméli, hogy a hangadók részéről csak félreértés történt. "Minden város ezt fogja csinálni, és ha nem ezt csinálja, akkor is ezt fogja, csak majd hónapokkal később. És mi a felelős döntés? Ha most felkészülünk erre, vagy ha megvárjuk a teljes becsapódást, amikor már úgysem lehet tenni semmit?"

 

A polgármester úgy gondolja, hogy néhány hónapon belül azok az egriek is egyet fognak velük érteni, akik most esetleg támadják őket a javaslatcsomag miatt, mert a valóság előbb vagy utóbb, "csekkek formájában" mindenkivel szembe fog jönni.

 

Oroján, az Egri Vészvonzó Varjú és a szekunder szégyenérzet

 

A helyi Fidesz-frakció vezetője, Oroján Sándor szombaton a közösségi oldalán reagált a polgármester előző napi bejelentésére. A bejegyzésben többek között arról ír, szekunder szégyenérzete támad az embernek, ha megnézi a Mirkóczki Facebook-oldalán közvetített, akadozó sajtótájékoztatóhoz.

 

Oroján a szombati posztjában egyébként Cser-Palkovics Andrást, Székesfehérvár fideszes polgármesterét mérte össze az egri városvezetővel, így:

Miben különbözik a felelős városvezetés a nagyotmondó szerepelgetéstől? Amiben Cser-Palkovics András Mirkóczki Ádámtól. Míg Fehérvár polgármestere számol, intézkedéscsomagot készít elő és döntéseket hoz, addig az Egri Vészvonzó Varjú kiáll a sajtóba, csődöt vízionál, intézmények bezárásával riogat. Persze csak azoknak az intézményeknek és cégeknek a bezárásával, ahol a közgyűlés nevezte ki a vezetőt, aki neki nem tetszett.

A fideszes frakcióvezető röviddel ezután egy értelmezhetetlenül gyatrán sikerült mémmel (vagy ahogy a fiatalok mondják: memével) igyekezett fokozni a hangulatot, de ettől szintén könnyedén támad szekunder szégyenérzete az embernek, nem feltétlenül csak az egri polgármesteri hivatal kapuján lehet ilyen élményekért kopogtatni.

 

Íme, az internetre szabadított szörnyszülött:

 

🔴🔵 Eger:

Közzétette: Oroján Sándor – 2022. szeptember 3., szombat
Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló