2024. június 16., Jusztin

Eger ügye

#eger #mirkóczki ádám #pajtók gábor #rezsiválság #válságkezelés

Pajtók Gábor is beszállt a rezsiválságról szóló észosztásba, elhamarkodottnak tartja a polgármester bejelentését

Kovács Dávid 2022.09.06. 09:43

A fideszes országgyűlési képviselő szerint ez most inkább a felkészülés és a tervezés ideje, az egri közgyűlés csak azután tud felelős döntést hozni, hogy ezek már megtörténtek. Nem kételkedik Mirkóczki Ádám jószándékában, de szerinte inkább a 'kétszer mérni, egyszer vágni' elvet kellene követni.

 

Hétfő este a körzet országgyűlési képviselője, Pajtók Gábor is hozzászólt a Mirkóczki Ádám polgármester által múlt pénteken bejelentett válságkezelő javaslatcsomagról folyó diskurzushoz. 

A felvetések, javaslatok, s az az arra adott nyilatkozatok, reakciók kapcsán, mint a térség országgyűlési képviselője szükségesnek tartom álláspontomat kifejezni. Polgármester Úr jószándékában nem kételkedem, de a javaslatait elhamarkodottnak tartom

– írja közösségi oldalán Pajtók.

 

A fideszes politikus úgy látja: minden lehetőséget számba kell venni, alapos helyzetértékelés mentén higgadt, döntéseket szabad csak meghozni. "Most a felkészülésnek, a tervezésnek van itt az ideje. Amikor ez megtörtént, akkor kell a Közgyűlésnek a szükséges döntéseket meghoznia" – írja.

 

pajtók-fb-kek
Pajtók Gábor a kéken (Fotó: Pajtók Gábor / Facebook)

 

Pajtók Gábor szerint a két legfontosabb feladat a városi közszolgáltatások (bölcsőde, óvoda, szociális szolgáltatások stb.) biztonságos működtetése, valamint a város fizetőképességének a fenntartása. Egyúttal aláhúzza: olyan döntéseknek kell születniuk, amelyek nyomán sem a sport, sem a kultúra, sem a civil szféra nem szenved visszafordíthatatlan kárt.

 

A körzet országgyűlési képviselője öt pontban gyűjtötte össze, szerinte mi szükséges ahhoz, hogy a közgyűlés felelős döntést hozhasson:

 

• "A 'kétszer mérni, egyszer vágni' elv figyelembevételével értékelni kell a bevételi és kiadási előirányzatok teljesülését, a fennálló kötelezettségvállalásokat."
 
• "A szeptember 15-én esedékes helyi adó befizetések figyelembe vételével becslést kell készíteni az előirányzatok december 31-i teljesülésére."
 
• "Azonnali és folyamatos egyeztetésekre van szükség az önkormányzati cégekkel, intézményekkel, a polgármesteri hivatal szakirodáival."
 
• "A két színházat illetően; mindenekelőtt előzetes konzultáció szükséges a társfenntartó szakminisztériummal, hiszen a működésüket érintő bármilyen döntés érinti a megkötött fenntartói megállapodásokat."
 
• "A helyi tömegközlekedés tekintetében a Volánbusszal kötött megállapodások alapján, szükséges a 2022. évi, illetve a következő éveket érintő költségvetési kötelezettségek felmérése, azok számszerűsítése."
 
"Ne hozzon a testület olyan döntéseket, amelyek a jövő évi költségvetés elkészítését jelentősen megnehezítik, a működési egyensúlyt veszélyeztetik" – rögzíti a bejegyzésben Pajtók Gábor. A fideszes politikus a posztban azt kéri az egri képviselőktól, hogy tegyék félre személyes politikai érdekeiket, és "a város lakosságáért, az önkormányzatért vállalt felelősség tudatában" vegyenek részt a döntéshozatalban.
A személyes érdekek által vezérelt politikai paktumok ideje lejárt
– zárja a közleményt. (Erre a mondatra egyébként Farkas Attila alpolgármester is ráugrott, aki a Pajtók posztja alá írt kommentjében arról ír, hogy ők már két éve ezt szajkózzák Mirkóczki Zitának és Oroján Sándornak.)
 

⚠️ Mirkóczki Ádám Polgármester az elmúlt pénteki sajtótájékoztatóján számos, a város költségvetését, gazdálkodását,...

Közzétette: Dr. Pajtók Gábor – 2022. szeptember 5., hétfő
 
Pajtók Gábor egy másik bejegyzéséből egyébként az is kiderül, hogy a fideszes országgyűlési képviselő hétfőn Vitézy Dávid közlekedési államtitkárral is találkozott, akivel Eger és környéke kötöttpályás vasúti közlekedésfejlesztési lehetőségeit tekintette át.
 
Ahogy korábban írtuk, Mirkóczki Zita szocialista önkormányzati képviselő a Városi Kulturális, Idegenforgalmi és Szociális Bizottság elnökeként szerda reggelre informális bizottsági ülést hívott össze, amelyen a kulturális ágazat intézményvezetői mondhatják majd el, milyen hatásokkal járna az általuk irányított intézmények működésének időszakos szüneteltetése.
 
A polgármester által múlt pénteken bejelentett válságkezelő javaslatcsomagról egy rendkívüli közgyűlésen dönthetnek majd az egri képviselők, a korábbi közlések szerint várhatóan ezen a pénteken.
Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló