2022. november 30., András Andor

Eger ügye

#momentum #rezsiválság

Egri Momentum: Nem járja, hogy luxus-ingatlanokat támogatna a polgármester a rezsiválság közepette

Csarnó Ákos 2022.09.09. 10:09

Rászorultsági alapon segítsen az önkormányzat!

 

Pénteken sajtótájékoztatót tartott Jánosi Zoltán, a Momentum egri elnöke. A tájékoztatón részt vett Keresztes Zoltán is a Momentum egri képviselője is. A mai, rendkívüli Közgyűlésről, a polgármesteri előterjesztésről és a javaslataikról lehetett hallani.

 

Jánosi Zoltán szerint a döntések nemcsak a mának de a jövőnek is szólnak, ezért jobb lett volna, ha Mirkóczki Ádám a javaslata előtt egyeztet, ugyanis a rendkívüli Közgyűlés elé benyújtott tervezet alkalmatlan a válság kezelésére. Erre példát is említett, szerinte ugyanis megengedhetetlen, hogy 3-4 ingatlannal rendelkező lakóingatlan tulajdonosok (akik pl. bérbe adják az ingatlanjaikat) vagy a luxuslakások tulajdonosai is ugyanúgy kapnak segítséget, mint a valóban rászorultak. Hiányolja a tervezetből a rászorultsági alapú szempontokat.

 

Éppen ezért Keresztes Zoltán a Közgyűlésen azzal a javaslattal fog előállni, hogy az ülés csak informális legyen, döntést egyelőre ne hozzanak, ugyanis van idő, október 1-jéig. Most lehet tere a vitának, érveknek, ellenérveknek és a polgármester által korábban ígért demokratikus közélet megnyilvánulásának.

 

Komoly hibának tartja Jánosi, hogy a korábban elnyert, 1,2 millárd értékű napelem-project a kútba esett, azt a város elszalasztotta, ugyanis jelenleg a város teljes intézmény-hálózatának a teljes energia-szükségletét ellátta volna, duplán. Szerinte felelős döntést kell hozni, vannak támogatható részei a polgármesteri előterjesztésnek, de vannak ellentmondások, pl. az intézményi rezsimegtakarításoknaá. Példa erre az, hogy miközben 46 millió ft megtakarítás keletkezne egyes intézmények bezárásból mégis majd 80 milliós kár keletkezne az elnyert támogatások visszafizetéséből. Ráadásul olyan kis fogyasztású intézmények, mint a könyvtár vagy a bábszínház nem oszt-szoroz.

 

Módosító javaslatokkal is élni fognak a Közgyűlésen.

 

Szerintük meg kellene határozni pontosan kinek kellene, kinek lehet érdemben segíteni, pl. egyedülálló időseket, jövedelmi helyzettől függőeket. Emelett energetikai korszerűsítési programot indítanának. További javaslatuk szerint a lakosság megsegítésére megtakarítani kívánt 250 millió forintot inkább tartalék-képzésre kellene fordítani, hiszen a kormány folyamatosan szűkíti az önkormányzatok mozgásterét. Végezetül kitért arra is, hogy az eddigi rezsicsökkentésből kimaradottakat is támogathatja a képviselőtestület pl. tüzifa segítséggel.

 

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló