2022. november 28., Stefánia

Vélemény

#képviselő #fejlesztés

Egri jóságos képviselőink

Csarnó Ákos 2022.10.18. 10:04

 

Folyamatosan furcsa ellentmondásba futhat az a közéletért érdeklődő egri, amikor azt hallja-látja, hogy az önkormányzati képviselők egy-két kivételtől eltekintve – már-már földesúrként rendelkeznek  a választókörzeti feladatok ellátására létrehozott keretösszeg felhasználásáról. Ide egy pad, oda egy játszótér és így tovább – amikkel alapvetően nincs baj, bár épp egy alapos válság felé menetel a város és az ország is, nem biztos, hogy ez a jó üzenet. A város rendelete valóban biztosít a választókerületi feladatok ellátására keretet – csakhogy az nem a képviselőé.

 

A mindenkori költségvetési rendelet tartalmazza a választókörzeti feladatok ellátására jóváhagyott összegek felhasználásának lehetőségeit. A város költségvetésének egyik fejezetében szereplő összeg a következőképpen használható fel.

Az egyes körzetekre a költségvetésben jóváhagyott összeg egyformán kerül elosztásra. A körzetre jutó választókerületi kiadások felhasználására bármelyik képviselő javaslatot tehet. A képviselői javaslatokat a polgármesteri hivatal gyűjti össze, a javaslatról a Városi Urbanisztikai, Klíma és Környezetvédelmi Bizottság ülésén dönt úgy, hogy a javaslatot tevő képviselőt arra meg kell hívni. Fontos kitétel, hogy a választókörzeti feladatok kiadásainak előirányzatát az adott választókörzetben csak fejlesztési célra, valamint a körzeten belül vagy a körzet ellátását szolgáló önkormányzati fenntartású intézmények felhalmozási támogatására lehet felhasználni.  

Ez már így van hosszú évek óta Egerben, mint ahogy az is, hogy a képviselők képtelenek megtanulni, hogy ez nem képviselői keret és az nem jár nekik automatikusan. Ugyanis súlyosan alkotmányellenes lenne, ha a választott önkormányzati képviselők között különbséget tenne helyi jogszabály. Itt most az egyéni képviselők és a listáról bejutottak tekintetében áll fenn különbségtétel – szóban.

 

Az egri rendelet szerencsére nem alkotmányellenes, hiszen bármelyik képviselő tehet bármelyik körzetre javaslatot, az már csak a képviselők és a hivatali előterjesztéseket elkészítő hivatal cinkos összekacsintása miatt tűnik úgy, hogy a jóságos képviselők adnak a lakosságnak járdát, padot és korlátot. A fentiekben írtak szempontjából két esetet szeretnék bemutatni.

 

Kovás-Csatlós Csaba Tamás (Fidesz, 5. sz. választókörzet) a közösségi oldalán jelentette be a jó hírt, hogy 3 millió forint kerül át az érsekkerti játszótér bővítésére. A képviselő saját szavait idézve:

A városi költségvetés és a képviselői keretem terhére új elemmel bővül városunk egyik legnagyobb játszótere.

A helyi sajtóban ennél is tovább mennek, ott azt lehet olvasni, hogy „részben az önkormányzat, részben pedig Kovács Cs. Tamás finanszírozza a képviselői kerete terhére.”

 

Egy másik példa még bonyolultabbnak tűnik, egy hivatalos előterjesztés szövegét olvashatjuk alább (kiemelés tőlem):

Juhász Ádám (Fidesz, 6. sz. választókörzet) „egyéni képviselője jelezte, hogy a 2020. évi felújítási alapjából 819.658,-Ft-ot 7 darab egyszerű pad gyártására és leszállítására kíván felhasználni a Lenkey János Általános iskola (3300 Eger, Markhot Ferenc út 6.) számára az alábbiak szerint: 7 db Egyszerű ülőpad borovi fenyő deszkázattal Egerbe történő szállítással  (7 x 92.200.-Ft+ÁFA, 645.400.-Ft+ÁFA).

Itt is problémás az, hogy úgy tűnik, mintha a képviselőé lenne az a keret, de nagyobb baj ezzel a beruházással, hogy úgy tűnik, hogy a költségvetési rendelettel ellentétben nem önkormányzati fenntartású intézmény fejlesztésére fordítanák. A szép cél ellenére a Lenkey nem önkormányzati, hanem állami intézmény.

Az már csak hab a tortán, hogy ennél a pad felújításnál az önkormányzat ugyan szeptember 21-én kért árajánlatot a Városgondozás Kft-től, ami viszont kapacitáshiányra való hivatkozással nem élt a megvalósítás lehetőségével, így egy magánvállalkozáshoz kerülhet a munka és a díj. Márciusban még nem volt kapacitáshiány a cégnél.

 

Ezzel az írással nem a képviselők alapvető jószándékát szeretném megkérdőjelezni és szőrszálhasogatónak tűnhetek. Arra szeretnék rámutatni, hogy tudatlanságból vagy szándékosan olyan vagyonnal sáfárkodnak, ami nem az övék és ezt politikai célra használják fel. Már várom az írás teljes félreértését, és azt, hogy az egriugyek.hu nem akar játszótereket, járdákat és padokat. 

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló