2023. március 25., Irén Írisz

Riasztó

#heves megye #katasztrófavédelem #tűzoltók #tűzoltás #szabadtéri tűz

Megyénkben idén eddig már közel tízszer annyi terület lángolt, mint tavaly ugyanebben az időszakban

Barna Benedek 2022.07.28. 17:30

Személyi sérülés csak kevés esetben történt a szabadtéri tüzek során, de azok mostanáig több mint kétezer hektárnyi területet érintettek.

 

Június végi összafoglalójában már jelezte a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, hogy idén durván megugrott a szabadtéri tüzek száma szűkebb hazánkban: fél év alatt másfélszer annyi esethez riasztották a megye tűzoltóit, mint tavaly egész évben. A katasztrófavédelem csütörtöki közleménye szerint a helyzet az azóta eltelt egy hónapban sem javult: a szabadtéri tüzek száma immár 902-re nőtt, a lángok több mint 2021 hektárnyi területet érintettek.

 

A közlemény felidézi, hogy 2021 ugyenezen időszakában a megyében 329 tűz keletkezett szabad területeken, több mint 212 hektáron égett száraz növényzet, bokros, nádas, fás terület és 375 tűzoltóautó kellett a beavatkozásokhoz. Ez azt jelenti, hogy

az elmúlt év azonos időszakához képest közel háromszor annyi alkalommal kellett ilyen jellegű eseteknél beavatkozniuk megyénk hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltóinak. A tüzek által érintett terület megyénkben eddig a tavalyihoz viszonyítva közel tízszerese.

A statisztikai adatokból az is kiderült, hogy Heves megyében négyen sérültek meg idén az ilyen tűzeseteknél, amelyek a katasztrófavédelem szerint  kellő odafigyeléssel elkerülhetők lettek volna. 

 

Országosan megugrott a szabadban keletkezett tüzek száma

 

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára egy szerdán, Budapesten tartott sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy

az idén az elmúlt 10 év átlagát messze meghaladó számú tűzeset történt Magyarországon.

Február 1-je óta 11 ezer szabadtéri tűzesetnél kellett beavatkozniuk a tűzoltóknak és több mint 47 ezer hektáron pusztítottak a lángok – tette hozzá az MTI beszámolója szerint.

DBZOL20220727003
Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára (j) és Fülep Zoltán tűzoltó ezredes a szabadtéri tüzek magyarországi alakulásáról tartott sajtótájékoztatón az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdasági Ellátó Központ udvarán (Fotó: Balogh Zoltán / MTI)

 

Az államtitkár közölte: a legnagyobb az a szabadtéri tűz volt, amely Tiszafüred közelében pusztított júliusban: az eset során 750 hektárnyi területen égett a növényzet. A lángokat 110 tűzoltó és 28 jármű bevetésével négy nap alatt sikerült megfékezni. A legnagyobb erőket, 180 tűzoltó és 48 jármű bevetését pedig egy Kiskunhalas közelében július 21-én keletkezett szabadtéri tűz igényelte – ismertette.

 

A kerti sütés nem tiltott, de nagyon oda kell figyelni

 

Rétvári Bence emlékeztetett arra, hogy július 2-a óta országos tűzgyújtási tilalom van. Az államtitkár arra kért mindenkit, hogy tanúsítson felelős magatartást. Ügyeljen arra mindenki, hogy ne dobjon el égő csikket, a tűz fellobbanását segítő üveg- vagy fémtárgyat, és tartsa be a tűzgyújtási tilalom szabályait.

 

Fülep Zoltán tűzoltó ezredes a tűzesetek nagyságrendjének érzékeltetésére elmondta, hogy az elmúlt év egészében 7 ezer hektáron pusztított szabadtéri tűz, miközben az idén, csak július 25-ig, már több mint 47 ezer hektáron. Ez nagy megterhelést jelent a katasztrófavédelem munkatársai számára, és a járműparkot is amortizálja – tette hozzá. Ezért ő is felelős magatartásra szólította fel a lakosságot a tűzek megelőzése érdekében.

Ugyan a kerti grillezés, bográcsozás nem tiltott, de arra kérnek mindenkit, hogy egyetlen másodpercre se hagyja magára a tüzet, és lehetőség szerint ott se égessenek zöldhulladékot, ahol ezt az önkormányzat engedélyezi.

Az is elhangzott, hogy az idén eddig szabad területen keletkezett tűz miatt 7 ember meghalt, 55-en pedig megsérültek.

 

 

(Az indexképen egy korábbi szabadtéri tűz a megyéből; fotó: Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló