2024. május 28., Emil Csanád

Riasztó

#heves megye #katasztrófavédelem #szabadtéri tűz

Durván megugrott a szabadtéri tüzek száma Heves megyében

Barna Benedek 2022.06.29. 14:23

Idén fél év alatt másfélszer annyi szabadban keletkezett tűzhöz riasztották a lánglovagokat, mint 2021-ben összesen.

 

Idén eddig Heves megyében már 768 tűz keletkezett a szabadban, csaknem másfélszer annyi, mint tavaly egész évben. Csak júniusban 66 szabadtéri tűz keletkezett, ami a tavalyi év ugyanezen hónapjához képest 50 százalékos emelkedést jelent – közölte szerdán a megyei katasztrófavédelem.

 

Azt írják,

az év során eddig leégett terület nagysága 1908 hektár, mely közel hatszorosa a 2021-ben leégett terület nagyságának.

Ezt lehet tenni a mezőgazdasági tüzek megelőzése érdekében

 

A közlemény szerint az idei szabadtéri tüzek közel fele a mezőgazdaságot vagy erdőgazdálkodást érintette. Ezzel kapcsolatban a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hangsúlyozza: idén is kiemelt figyelmet fordítanak az agráriumban keletkező tüzek megelőzésére. A hatósági szakemberek nemcsak ellenőrzik a mezőgazdasági gépeket, a mezőgazdasági épületek tűzvédelmi állapotát, hanem folyamatos kapcsolatban állnak a gazdákkal, akiknek megelőzést célzó tanácsokat adnak.

szabadteri-katved-
Zsámbok külterületén ég a szárzaz fű és a nádas 2022 februárjűban (Fotó: Bősze Balázs tűzoltó zászlós / Katasztrófavédelem)

 

Az évről évre előforduló hibák kiküszöbölése érdekében a hatósági ellenőrzések mellett tűzbiztonsági konzultációs lehetőségeket is biztosítanak a gazdák számára. Emellett részt vesznek a gépek műszaki ellenőrzésén, és felhívják a figyelmet a leggyakoribb hibákra.

 

A mezőgazdasági tüzek megelőzése érdekében az alábbiakra hívja fel a figyelmet a katasztrófavédelem:

 

– A munka megkezdése előtt ellenőrizni kell a kipufogórendszert, mert a sérült illesztéseknél, lyukaknál kiáramló forró kipufogógáz meggyújthatja a növényzetet. A gabonatáblán lévő munkagépek kipufogóira szikrafogót kell tenni.

 

– Az üzemanyag-ellátó- és olajtovábbító rendszereket is ellenőrizni kell, mert a kiszabadult kenőanyag vagy üzemanyag könnyen tüzet okozhat.

 

– A munkagépek elektromos vezetékeinek szigetelését, rögzítettségét, az akkumulátor szigetelését érdemes használat előtt ellenőrizni.

 

– A mezőgazdasági munkagépek forgó, súrlódó alkatrészeit pontosan kell beállítani, ezeket rendszeresen kell olajozni, zsírozni, mert ha ezek felforrósodnak, meggyújthatják a munka közben rárakódott növényi törmeléket és akár az egész gabonatáblát.

 

– A kombájnoknak földelőlánccal kell rendelkeznie.

 

– A munkagépet meg kell tisztítani a rárakódott olajsártól, növényektől, hogy azok ne gyulladhassanak meg.

 

– A betakarítást és a termények szállítását végző munkagépekre, járművekre is kell hordozható tűzoltókészülék.

 

– Gabonatáblán, annak közvetlen közelében tilos dohányozni, beleértve a munkagépek vezetőfülkéjét is.

 

– Amennyiben a mezőgazdasági munkagép használata során rendellenességet tapasztalnak, éghető anyagtól mentes területre kell menni, a gépet a további használat előtt át kell vizsgálni és a hibát meg kell szüntetni.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló