2023. december 4., Borbála Barbara

Mindenki ügye

#katasztrófavédelem #nébih #tűzgyújtási tilalom

Figyelem! Szombattól Heves megyében is tűzgyújtási tilalom lép életbe!

Barna Benedek 2022.07.01. 13:02

Hétvégétől még a kijelölt helyeken is tilos tüzet gyújtani az erdőkben, út menti fásításokban, de tiltják a parlag- és gazégetést is.

 

Az egész országot sújtó kánikula és az extrém szárazság miatt szombattól az ország teljes területén elrendelték a tűzgyújtási tilalmat – írta meg honlapján pénteken a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A Nébih a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának egyetértésével hozta meg a döntést.

 

A tűzgyújtási tilalom már korábban is érvényben volt Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, csütörtöktől Pest és Veszprém megyében lépett életbe a fokozottan tűzveszélyes időszak. Most pedig az egész országra kiterjesztik.

 

A tilalom értelmében

szombattól tilos tüzet gyújtani a magyarországi erdőkben, a vasút és közút menti fásításokban, de még a kijelölt tűzrakóhelyeken is. A parlag- és gazégetés szintén nem engedélyezett a fokozottan tűzveszélyes időszakban.

A Nébih azt javasolta, hogy a tilalommal nem érintett belterületen is zárt égésterű eszközöket, elektromos vagy gázgrillt használjanak, mert a nyitott égésterű szén- vagy fatüzelésnél az égő zsarátnokok több száz méterre is képesek elrepülni és meggyújtani az ott található növényzetet.

tábortűz-unsplash
Fotó: Unsplash.com

A hivatal figyelmeztetett: az ország egész területén hetek óta elhúzódó kánikula következtében minden fás, száraz növényekkel borított területen megnőtt a tűz kialakulásának kockázata.

Az aszályos körülmények és az extrém száraz biomassza miatt akár már egy kisebb szél is gyors tűzterjedést eredményezhet, a felszíni tüzek pedig könnyen 15-30 méteres lángmagasságú koronatűzzé fejlődhetnek

– írták.

 

A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság éppen a napokban hívta fel arra a figyelmet, hogy nagyon megugrott a szabadtéri tüzek száma szűkebb hazánkban. Felsorolták azt is, mire érdemes odafigyelni a mezőgazdasági tüzek megelőzése érdekében (az erről szóló közleményük ITT olvasható).

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló