2021. augusztus 6., Berta Bettina

Promóció

#szponzorált tartalom

Tévhit, hogy nyáron nem kell vitamint szedni – Így gondoskodj nyáron is a megfelelő vitaminpótlásról

Szponzorált tartalom [X] 2021.07.14. 21:11

Biztosan te is olvastad már valahol, hogy a nyári időszakban nem szükséges mesterséges vitaminokat, ásványi anyagokat fogyasztani, mert ebben az évszakban a változatosabb étkezésünk gondoskodik a megfelelő bevitelről. Ebben a cikkben megmutatjuk, miért nem ilyen egyszerű ez a kérdés. [X]

Arról is beszélünk, melyek azok a vitaminok, amelyeknek a fogyasztására különösen nyáron kell odafigyelnünk. Emellett mutatunk egy gyors és egyszerű megoldást a személyre szabott vitaminpótlásra, a Myvital vitamin komplex formájában.

 

Mikor kell vitamint fogyasztanunk?

 

Kétségkívül igaz, hogy szervezetünk vitamin és ásványi anyag igénye az életvitelünktől és táplálkozásunktól függ. A vitaminok lényege ugyanis, hogy az emésztőcsatornából felszívódjanak és támogassák a szervezet különböző életfolyamatait. Tehát táplálkozzunk egészségesen, és máris bevittük a szervezetünkbe a szükséges vitaminmennyiséget? Ez ma már nem ilyen egyszerű.

 

Miért nem elegendő a megfelelő táplálkozás?

03_nyari_piknik

A zöldségek és gyümölcsök ma már kevesebb tápanyagot tartalmaznak a termőföldek kifáradása miatt. Emellett más-más vitamintartalommal rendelkezik egy a kertünkben érett állapotban leszedett alma vagy paprika, mint amit több országhatárral arrébbról vagy egy másik kontinensről szállítottak hazánkba. Utóbbiakat többnyire éretlenül vagy féléretten szedik le, és mire hozzánk elér, vitamintartalma csupán töredéke a szükséges mennyiségnek.

 

Viszonyításképpen egy közepes méretű almában (200 g) 10 mg C-vitamin található, egy narancsban 53 mg. Mi a helyzet a szezonális, nyári gyümölcsökkel? 100 g málnában 30 mg, az őszibarackban 7 mg, a meggyben 10 mg C-vitamin található 100 grammonként. A legjobban talán az eperrel járunk, hiszen 100 g gyümölcs 60 mg C-vitamint tartalmaz.

 

Ha napi 1000 mg C-vitamin fogyasztásra törekszünk, 100 db alma vagy 10 kg meggy elfogyasztásával már fedeztük is ezt a mennyiséget… NAPONTA. És akkor még a többi vitaminról és ásványi anyagról nem is beszéltünk.

 

A fentiek azt igazolják, hogy bármennyire is egészségesek a természetes vitaminforrások,  valószínűleg nem elegendőek, ezért pótlásukról gondoskodnunk kell. Annál is inkább, hiszen szervezetünk azok legnagyobb részét nem tudja előállítani.

 

Vitaminszükségletünk folyamatosan változik

 

Tavasszal és nyáron aktívabb életmódot folytatunk, mint az év többi időszakában, gondoljunk csak a vízi sportokra, a kerti munkálatokra vagy az erdei túrákra. A tavaszi és nyár eleji fogyókúra is egyértelműen növeli a szervezetünk tápanyagszükségletét. Emellett különleges időszakokban, pl. terhesség vagy stressz esetén a B2-vitamin igényünk növekszik meg. 

 

Az egyes vitaminokból ajánlott napi beviteli értékeket az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet oldalán megtalálhatjuk, ám ezek csupán referenciaértékek, és nem a szezonális vitaminpótlásra vonatkoznak. Emellett egészen más a vitaminszükséglete egy fiatal, stresszes életmódot folytató nőnek, mint egy érett korúnak, ezért érdemes személyre szabottan összeállítani a vitaminbevitelünket.

 

A Myvital és a személyre szabott vitaminpótlás

02_myvital_szemelyre_szabott_vitaminpotlas

Tudjuk, hogy a vitaminbeviteli értékek átböngészése, és ennek megfelelően a különböző vitaminok megvásárlása költséges és időigényes folyamat, ha igazán jól akarjuk csinálni. A külföldi tendenciákat felismerve, Magyarországon elsőként a Myvital kínál személyre, életmódra szabott vitaminpótlást. Ehhez először egy tesztet kell kitölteni, majd elküldik az összeállított termékről az ismertető anyagot. 

 

A Myvital vitaminkomplex nem csak vitaminokat tartalmaz, de a biohasznosuláshoz, és az egészséges életmódhoz szükséges makro- és mikrotápanyagokat is, amiket egy átlagos multivitaminban nem lehet megtalálni. Céljuk, hogy a napi szükségletnek megfelelő mennyiséget mindössze napi 2 kapszulával be lehessen vinni a szervezetbe

 

Hogyan ismerjük fel a vitaminhiányt?

 

Az éves szűrővizsgálatok alkalmával a laboreredményünk mutathat pontosabb képet az egyes vitaminok hiányáról, de a mindennapokban is viszonylag könnyen tetten érhetjük azt közérzetünk változásán, vagy gyakran kialakuló betegségek miatt.

Krónikus fáradtság esetén érdemes elgondolkoznunk a B-vitamin bevitel növelésén, a fogínyvérzés hátterében pedig gyakran a C- vagy K-vitamin hiánya áll. Persze utóbbi esetben nem zárhatjuk ki a fogínygyulladást sem, így nem szabad félvállról venni a kivizsgálását. Fokozott stressz mellett megnő a szervezetünk magnézium igénye, a cink és E-vitaminhiány pedig akár szexuális problémákhoz is vezethet.

 

"Nyári" vitaminok

 

Vannak olyan vitaminok és ásványi anyagok, amelyek szedéséről kifejezetten nyáron kell gondoskodnunk. Melyek ezek?

 

E-vitamin

 

 Az E-vitamin a sejtöregedés lassításában és a testünket érő káros oxidatív stressz hatásának semlegesítésében játszik fontos szerepet. Az egyre növekvő UV sugárzás miatt a napozás hatására szabadgyökök képződnek szervezetünkben. Az E-vitamin ezeknek a káros szabad gyököknek a megkötésében segít, ezért ajánlott már tavasszal elkezdeni a szedését.

 

Magnézium és kalcium

 

A nyári bikinialak miatt végzett rendszeres edzések és a diéta sok magnéziumot és kalciumot von ki a szervezetünkből, ezért ezeket pótolni kell. Ne feledkezzünk meg a megfelelő folyadékbevitelről sem, ugyanis az ásványvíz is tartalmaz bizonyos mennyiségű magnéziumot és kalciumot.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló