2021. július 28., Szabolcs

Promóció

#szponzorált tartalom

Koronavírus és innováció

Szponzorált tartalom 2021.03.16. 20:40

Még a járvány sem tudta megállítani az innovációt, változatlanul zajlik körülöttünk az Ipar 4.0. De mit is jelent ez a fogalom? Egy olyan törekvést, amelyben a jövő okoseszközei a hálózatba kapcsolva önállóan kommunikálnak egymással, sőt bizonyos esetekben döntéseket is hoznak. Ezáltal nyomon követik a fizikai folyamatokat, és létrehozzák a valóság virtuális mását. Az ipari forradalmak története a 18. századig, az első gépesített szövőszékek megjelenéséig nyúlik vissza. A második lépcsőfok egy századdal később a gyártósorokon, munkamegosztással történő tömegtermelés volt, a harmadik pedig a 20. században az elektronika és a számítástechnika munkába állítása. Így jutottunk el a mostani lépéshez, az okoseszközök által definiált Ipar 4.0-hoz.

 

Innováció

 

A McKinsey & Company tanácsadócég felmérése szerint a járvány nem állította le az innovatív ipari fejlesztéseket a világban. Bár a tavalyi évben minden szektor emberfeletti küzdelemre kényszerült, hogy ne álljon le a gyártás, a sikeres kimenetelben nagy volt a szórás a vállalatok között. A felmérés szerint sokkal jobban jártak azok a cégek, amelyek már korábban magukévá tették és használták az új technológiákat. A McKinsey & Company az alapján, hogy ki hol tart a folyamatban, három csoportra osztotta a résztvevőket.

 

Győzteseknek nevezi azokat, akik leghamarabb bevezették az Ipar 4.0 megoldásait. Ezeknek a cégeknek a 96%-a válaszolta azt a felmérésben, hogy képesek voltak alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez, és kevéssé viselte meg őket a válság, kétharmaduk pedig úgy nyilatkozott, hogy mostanra még jobban elköteleződtek az új vívmányok felé, mint egy évvel korábban.

 

A második csoport a valóságra ráébredők, akik felismerték, hogy már nincsenek messze az Ipar 4.0 implementációjától. Ezeknél a cégeknél a döntéshozóknak arra is rá kellett azonban döbbenniük, hogy most a korábbiaknál több energiát szükséges fektetniük a megvalósításba.

 

Az úgynevezett ébresztésre szorulók, akik a járvány előtt nem alkalmazták a negyedik ipari forradalom vívmányait, most fokozottan nehéz helyzetbe kerültek. Sok cég arról számolt be, hogy az utazási korlátozások bevezetése, az anyagi és munkaerő-gondok miatt kénytelen volt leállítani a fejlesztéseket.

 

A McKinsey & Company budapesti irodája a hazai színtérről adott tájékoztatást. Ebből az derül ki, hogy a magyarországi nagyvállalatok körülbelül ott tartanak az innováció útján, ahol az élmezőnybe tartozó országok kisvállalatai. A legtöbb területen nemcsak világszinten, de a régióhoz képest is jócskán el vagyunk maradva. A lakosság digitális készsége gyenge lábakon áll, az idősebb korosztályé még inkább, mint a fiataloké, és ez tükröződik az eszközök használatában is. A felzárkózáshoz egyebek között a digitális munkaerő gyorsabb elterjedésére lenne szükség, amihez viszont az oktatásnak is hozzá kellene járulnia.

 

Mindig az igények fogják irányítani, hogy egy cég milyen megoldásokat alkalmaz. Kedvez a digitalizációnak, ha egy szektorban nagy a verseny, de az állam szerepe is kiemelt a képzések, illetve a szemléletformálás területén. A lakosság tudatosságát kellene első körben fejleszteni, ugyanis hiába nyújt például egy bank digitális szolgáltatásokat, ha az ügyfelek továbbra is a készpénzt preferálják.

 

Bár a bankok ezirányú fejlődésének jót tett a járvány, ugyanis míg korábban nagyjából a lakosság fele használta a digitális lehetőségeket, a kijárási korlátozások miatt ez az arány a másfélszeresére emelkedett – ugyanakkor az emberek, mint minden válság idején, jelentős mennyiségű készpénzt halmoztak fel. Hosszú távon azonban a válság alighanem maradandó változásokat és új lehetőségeket hoz, és a fogyasztói szokások eltolódnak az elektronikus tranzakciók felé. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy az elmúlt év utolsó negyedévében – hosszú évek óta először – több pénzt költöttünk bankkártyával, mint amennyit felvettünk.

 

Kiadó: Entercomgroup.hu

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló