2023. szeptember 24., Gellért Mercedesz

Promóció

#yoga #jóga

Gerincjóga: a hosszútávú gerincvédelem eszköze (X)

X 2023.08.26. 12:14

 

A mai világban, szinte meglepődünk, ha valaki nem tapasztalta meg élete során a nyak, derék, vagy hátfájás kellemetlenségeit. A számtalan görnyedt testtartással eltöltött óra sokunknak nyomot hagy a mindennapjaiban. De szerencsére a mozgás, és főként a gerincre alakított torna és jóga felveszik a harcot az ülő életmód negatív hatásaival szemben.

 

 

kép: pexels.com

 

Mutatjuk hogyan!

 

„Húzd ki magad!” avagy a helyes testtartás rejtelmei

 

Talán mindenki hallotta már ezt a mondatot, hogy húzza ki magát. Oké, de hogyan is kell ezt pontosan? Vagy az is előfordulhat, hogy pár percig meg tudjuk tartani a kiegyenesedett pozíciót, de az szinte természetellenesnek hat és nem tartjuk fent sokáig? Ha te is találkoztál már hasonlóval, akkor a gerincjógát neked találták ki! Az izmokon és az ízületeken kívül az idegrendszerünknek is végig kell mennie egy tanulási folyamaton, hogy már a külön odafigyelésed nélkül „magától” vegye fel tested a helyes testtartást. Szakképzett oktatók által tartott foglalkozásokon sokfelé részt vehetsz az országban a gerincjóga Budapesten is elérhető, jól megközelíthető helyen, kellemes környezetben, ami biztosan értékelni fogsz.

 

Izomfűzővel az erős és mozgékony gerincért

 

A gerincfájdalmak hátterében számos esetben a gerinc ízületeinek mozgásbeszűkülése és a gyengült tartó izmok felelősek. A gerincjóga kifejezetten olyan gerincgyakorlatok összességéből áll, amelyek erősítik a megtámasztásért és a felegyenesedett testtartásért felelős izmokat. Ezen felül, a nyújtógyakorlatok hozzájárulnak a gerinc mozgékonyságának növeléséhez is. Így nem jelenthet majd gondod lehajolni valamiért a földre. 

 

Stresszcsökkentés és „flow” élmény

 

A jóga alapelveihez hűen, a gerincjóga is tartalmaz relaxációt és légzőgyakorlatokat. Így lehetőségünk nyílik arra, hogy kicsit kiszakadjunk a rohanó világunkból. A jóga mentális gyakorlatainak lényege többek között, a jelen-központúság, ami hozzásegít minket a pillanat megéléséhez a figyelmünk tudatos irányításával. A lassabb, mélyebb légvételek pedig biológiailag is szorongáscsökkentő hatással bírnak. 

 

Túllépés a határainkon

 

A jóga világa rendkívül összetett, hiszen a fizikai edzésen kívül mentális gyakorlatokkal is színesítve van. Ezért a hajlékony, izmos testen kívül, a gondolkodásodra is hatással lehet a gyakorlás. Mindeközben, mint a legtöbb sport, növelheti az önbizalmad és a kitartásod. A gerincjóga egy új életmódot és teljesen friss szemléletet hozhat magával a mindennapjaidba. 

Javuló egyensúly és koordináció

 

A jóga számos alapgyakorlata, a testünk csökkent alátámasztási felszínén alapul. Hogy mit is jelent ez? Azt, hogy a megszokott ülés, két lábon állás, fekvés pozíciók helyett, sokszor lehet egylábon állni, vagy fejjel lefelé fordulva egyéb egyensúlyi helyzetek állnak rendelkezésre. Ez azért is  előnyös, mert a való életben is számos olyan helyzettel találkozunk, amikor pár másodpercre kizökkenünk a  stabilitásunkból, mint például lépcsőzés, ugrás vagy magassarkú cipő viselése során. A jóga segít abban, hogy bármilyen egyensúlyi helyzetben képes legyél megőrizni a koordinációd. 

 

A gerincjóga hatása az egész szervezetre vonatkozóan 

 

A jóga gyakorlása az egész szervezetünkre hatással van. Így serkenti a vér és a nyirokkeringést, a dinamikusabb jóga gyakorlások pedig erősítik a szívizmot és növelik az érfalak rugalmasságát. Ezen felül, a belső szervek működését is serkenti, mint például az emésztést, a fokozott verejtékezés pedig segíti a mirigyek kiválasztó működését.

 

(Szponzorált tartalom)

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló