2023. szeptember 24., Gellért Mercedesz

Promóció

#vezetés

Biztonságos vezetés nyáron is! (X)

X 2023.07.26. 12:52

 

A biztonságos vezetés kérdése főleg télen szokott előkerülni, de nyáron sem szabad erről megfeledkezni. Most nem feltétlen a szabályok betartására gondolunk, hanem az autók nyári felkészítésre. Télen erre az emberek jobban odafigyelnek, hiszen lényegesen veszélyesebbnek ítélik az útviszonyokat, így fontosabb számukra, hogy az autójuk a lehető legjobb állapotban legyen. Viszont ez a kérdés nyáron is legalább ennyire fontos. Mert gondoljunk csak bele, hogy bár nyáron csak az esős útszakaszok okozhatnak nehézséget, de milyen kellemetlen, ha ez az otthonunktól több száz kilométerre történik.

 

 

Nyáron sokan indulnak útnak autóval túrázni, kirándulni, nyaralni, és bizony ilyenkor is fontos, hogy az autó a lehető legjobb állapotban legyen. Ehhez persze szükség van az autó nyári felkészítésére is, amiről sokan megfeledkeznek. Akadnak, akik még a gumicserét sem végzik el, mondván jó lesz a téli még, nyáron úgyis csak eső van, azt meg bírja a gumi. Ez azonban rendkívül veszélyes! Lássuk, mit érdemes tudni az autónk nyári felkészítéséről?

 

Miért létfontosságú, hogy megfelelő abroncs legyen az autónkon?

 

Az autónk nyári felkészítésének elengedhetetlen eleme, hogy megfelelő gumi legyen fent. A téli gumi semmi esetre sem jó megoldás, hiszen 7 fok felett már nem tapad megfelelően, így a fékút is hosszabb lesz, arról már nem is beszélve, hogy sokkal gyorsabban fog kopni a gumi. Tehát, ha még nem cseréltük le az abroncsokat nyáriakra, akkor sürgősen tegyük meg! A nyári gumik úgy lettek kifejlesztve, hogy bírják a magas hőmérsékletet, a nedves és száraz útfelületeket. Nyáron rengetegen indulnak útnak, így az utazás is veszélyesebb lehet, tehát elengedhetetlen, hogy egy esetleges vészhelyzet esetén az autó időben meg tudjon állni.

 

A téli gumi helyett még a négyévszakos gumi is jobb megoldás. A négyévszakos gumiknak még mindig elég rossz a hírük, viszont megfelelő vezetési stílus mellett igen is jó megoldást jelenthetnek. Az abroncskeverékük úgy lett kifejlesztve, hogy a hideg mellett a magas hőmérsékletet is jól bírják, tehát nyáron is használhatóak. Amennyiben csak egy-egy alkalommal megyünk hosszabb útra, de inkább városban közlekedünk az autónkkal heti pár alkalommal, akkor a négyévszakos gumi is jó megoldás lehet a nyári közlekedésre.

 

Amit még mindenképp érdemes átnézetni az autón, mielőtt nyaralni indulunk

 

A megfelelő abroncsok felhelyezése mellett érdemes egy általános átnézésre is elvinni az autót a szerelőhöz, különösen a nagy nyári utazások előtt. A folyadékszintek ellenőrzése rendkívül fontos, és nem csak az ablakmosó folyadékra vagy az hűtővízre gondolunk. A fékfolyadék, a motorolaj, és a váltóolaj szintjének ellenőrzése is lényeges. És ha már fékfolyadék szint ellenőrzése kerül, akkor a fékek is megérdemelnek egy átnézést.

 

Az izzók állapota sem elhanyagolható, de a motor vizsgálatát sem szabad kifelejteni. Nem biztos, hogy bármivel gond lesz, de egy pillantást megér, hiszen így mi is nyugodtabban vághatunk neki az utazásnak, de akár a mindennapi közlekedésnek is.

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló