2024. július 14., Örs Stella

Mindenki ügye

#fidesz #európai parlament #ellenzék #rendkívüli ülés

Határozatképtelen lett a rendkívüli parlamenti ülés, amelyet a katatörvény és rezsiemelés miatt hívtak össze

Barna Benedek 2022.08.08. 15:43

A Fidesz és a KDNP képviselői bojkottálták az ülést.

 

A kormánypárti padsorok üresen maradtak hétfőn a Parlamentben, csak az ellenzéki képviselők jelentek meg az általuk kezdeményezett rendkívüli ülésen, ami így határozatképtelen volt – írja a 444.hu.

 

Ahogy azt portálunk is megírta, a DK, a Jobbik, a Momentum, az MSZP, a Párbeszéd és az LMP a tavaszi országgyűlési választások óta első közös akciójukként, a fokozódó megélhetési válság miatt kezdeményezték az ülést.

 

Az ellenzéki pártok mások mellett a rezsiemelés megszüntetéséről, a katatörvény visszavonásáról, az élelmiszerválság leküzdéséről, a klímabérlet bevezetéséről és egyes termékek áfamenetességéről terjesztettek be javaslatot (bővebben ebben a cikkben írtunk a kezdeményezéseikről). A ház határozatképtelensége miatt azonban az előterjesztésekről nem vitáztak a képviselők.

 

 

A kormány szerint "hiteltelen" az ellenzék kezdeményezése

 

A Fidesz már előre jelezte, hogy a képvielőik nem fognak részt venni az ülésen, hétfőn pedig a Kormányzati Tájékoztatási Központ kiadott egy közleményt, amiben arról írtak, hogy hiteltelennek tartják az ellenzéki kezdeményezést. Felsorolták indoklásként, hogy

 

– az ellenzéki pártok "támadták a rezsicsökkentést" és "a kampány alatt azt is egyértelművé tették, hogy eltörölnék" (ezt már jó ideje terjeszti a Fidesz és médiája, annak ellenére, hogy Márki-Zay Péter ellenzéki kormányfőjelölt a kampányukban éppenséggel "valódi", vagyis "igazságos, környezetbarát és fenntartható" rezsicsökkentést ígért a Fidesz intézkedései helyett, amelyeket fenntarthatatlannak nevezett, így az egyesült ellenzék egyik szlogenje is az volt,"Orbán megy, a rezsicsökkentés marad" – a szerk.)

 

– a kata-adónem bevezetését meg sem szavazták (a kormány kezdettől fogva erre hivatkozva söpörte félre az ellenzék tiltkozását, ugyanakkor ezzel kapcsolatban a Lakmusz tényellenőrző oldal arról írt: azt is érdemes ehhez hozzátenni, hogy az ellenzéki képviselők már akkor is felhívták a figyelmet arra, hogy az új adónemmel lesznek problémák; másrészt ezzel a kormány kikerüli azt a kritikát, hogy egyeztetés nélkül, gyakorlatilag egyik napról a másikra fogadták el az új katatörvényt – a szerk.)

 

– adócsökkentést szorgalmaznak, azonban a jövő évi költségvetéshez összesen 3200 milliárd forint nagyságrendű adóemelési javaslatot nyújtottak be (ezzel a pénzügyminiszternek arra a közlményére utaltak, miszerint összesen 3240 milliárd forintos adóemelést jelentett volna, ha elfogadják az ellenzék összes költségvetési javaslatát, amelyek között egyébként ott volt például a multik körében bevezetendő 25 százalékos adókulcs – a szerk.)  

 

továbbá "erőteljesen kampányoltak" azon szankciók mellett, amelyeket a kormány az energia-áremelkedéséért okol (tavasszal egyébként a Fidesz képviselői is megszavazák az Oroszországgal szembeni uniós szankciókat – a szerk.).

 

 

Így reagált az ellenzék a kormánypárti képviselők távolmaradására

 

"A Fidesz-KDNP nincsen itt, a kormány egyetlen képviselője sincsen itt, pontosan ennyire veszik ők komolyan a magyar emberek, a magyar társadalom problémáit" – mondta Kanász-Nagy Máté napirend előtti felszólalásában a 444 beszámolója szerint. Az LMP társelnöke arról beszélt, hogy az energia- és a klímaválság közepén azonnali cselekvésre lenne szükség.

 

"A kormány hibái az emberekre hullanak vissza" – vélekedett a párbeszédes Berki Sándor. Bár a kabinet Brüsszelt és a háborút okolja a gazdasági helyzetért, szerinte mostanra egyértelműen kiderült, hogy Orbán Viktor és a Fidesz minden döntése hibás volt, azonban a megoldás helyett viszont csak újabb problémákat generálnak. Berki szerint ilyen új probléma a rezsicsökkentés csökkentése és az üzemanyag-ársapka részleges megszüntetése.

rendkivuli-ules
Kép forrása: Jámbor Anrás / Facebook

Toroczkai László, a szélsőjobboldali Mi Hazánk vezetője, azt mondta, "bohózat, hogy a Fidesz nem jött el", továbbá arról beszélt, hogy szerinte a jelenlegi helyzet nemcsak az Orbán-kormányoknak, hanem az elmúlt évtizedek elrontott gazdaságpolitikájának köszönhető.

 

"Minek járt Orbán annyit Putyinhoz az elmúlt 12 évben, ha nem tudott olcsóbb árakat intézni?" – tette fel a kérdést a szocialista Kunhalmi Ágnes. Az MSZP társelnöke szerint a mostani gazdaságpolitika túlzott energiafogyasztásra kényszeríti a családokat a magyar ingatlanok rossz szigetelése miatt.

 

Gelencsér Ferenc, a Momentum elnök-frakcióvezetője szintén odaszúrt a kormánypártoknak. "Miért nem jelentek meg a munkahelyükön a fideszes képviselők? Üresek a padsorok, miközben a fizetésüket felveszik!" – mondta, hozzátéve, hogy szégyellhetik magukat a képviselők, amiért nem jelentek meg.

 

A jobbikos Z. Kárpát Dániel áfakönnyítést követelt a kormánytól. Az ellenzéki politikus rámutatott, hogy az infláció és a megnövekedett rezsiköltségek miatt jelentős pluszbevételhez jut az Orbán-kormány. Emiatt javaslata szerint az alapvető élelmiszerek áfáját nullára kéne csökkenteni.

 

A Demokratikus Koalíció politikusa, Arató Gergely azt mondta: "Az, hogy a Fidesz képviselői és a kormány tagjai nem jöttek el az ülésre, jól mutatja, hogy hogyan vezetik ezt az országot. Nem lehet számítani rájuk".

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló