2024. július 23., Lenke

Mindenki ügye

#adózás #kisadózók #kata-törvény #könyvelők

Nem csak a katásoknak, a könyvelőknek is óriási pofon az új szabályozás

Balogh Gábor/Azonnali.hu 2022.07.22. 16:44

A kata ellehetetlenítésének hírére drámai hangvételű közleményben kongatta meg a vészharangot a szakma felett a Minősített Könyvelők Egyesülete (MINKE). A szervezet elismeri, hogy az adózási forma átalakítása szükséges, ám „több százezer család életének feldúlását” elfogadhatatlannak tartják. Az „életszerűtlen és teljesíthetetlen” változtatások nem csak a katásokat, de a könyvelőket is nagyon nehéz helyzetbe hozzák.

azonnalipp

Harkai István, a MINKE elnöke az Azonnalinak elmondta: az új szabályozás annyira megnöveli az adminisztratív terheket, hogy jónéhányan úgy dönthetnek, inkább elhagyják a pályát. A szakma elöregedése hosszú évek óta komoly probléma, sokan már most is nyugdíjasként dolgoznak. Az adózási szabályok folyamatos kiszámíthatatlan változtatgatása miatt évről évre egyre többen hagynak fel a könyveléssel, és félő, hogy nem kevesen lesznek, akiknek most lesz „végképp tele a hócipőjük”– véli a szakember.

 

A több adminisztráció elvileg több szolgáltatással, tehát többletbevétellel is járhatna, ám rengeteg kisvállalkozó ezt már nem tudja kifizetni. Ráadásul „aki tisztességesen dolgozik ebben a szakmában, az már most a kapacitásai határán jár” – mutat rá.

Én még egyetlen olyan könyvelőt sem hallottam ujjongani a katatörvény miatt”

– hangsúlyozza Harkai István.

 

Hozzátette: a katázás lehetőségének szűkítése sok könyvelőt nem csak szakmailag, de egzisztenciálisan is nagyon nehéz helyzetbe hoz, hiszen több mint 40 százalékuk eddig maga is katázott, most pedig elveszíti ezt a lehetőséget.

katasoknak2
Tüntetés a katatörvény ellen július 15-én (Fotó: Cserdi Dóra/Azonnali)

A kormány szerint az átalányadózásra való átállás jó lehetőség a katásoknak. Sőt, György László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára egy Facebook-bejegyzésben azt írja: akinek a bevétele kétmillió forint alatt marad, még jobban is jár.

 

Harkai István szerint azonban ez csak azok számára járhat valódi előnyökkel, akiknek már eddig is az átalányadózást kellett volna választaniuk, valamiért mégis katáznak. Ők azonban nincsenek sokan. A MINKE elnöke szerint az új törvény

a katások mintegy 90 százalékát kiszorítja ebből az adózási formából, és nagy többségük „drasztikusan rosszabbul jár majd”.

Nem csak azért, mert több adót kell fizetnie, hanem azért is, mert a megnövekedett adminisztrációs terhek miatt a könyvelés havi 15 ezer forinttal is többe kerülhet.

katasoknak3
Tüntetés a katatörvény ellen július 15-én (Fotó: Cserdi Dóra/Azonnali)

„Ez egy óriási és váratlan pofon az egész kisvállalkozói szférának” – összegez a szakember. Hangsúlyozza: hogy ez alól kivételt képeznek a taxisok, az szakmailag teljesen indokolhatatlan.

Aki élt a kilencvenes évek elején, talán sejtheti, mi áll e mögött valójában”

– mondja Harkai, hozzátéve: nyilván a döntéshozók is tisztában vannak azzal, hogy ha nem ételfutárok dobozaival, hanem taxikkal zárnák le a hidakat, az egészen más következményekkel járna.

 

A szakember szerint az állam a várható bevételekkel is rosszul kalkulál. A jövő évi költségvetés ugyanis alaposan túlbecsüli a katából befolyó adót. Vagy a kormány számolta el magát, vagy további módosításokra számíthatunk a közeljövőben – véli a szakember. Mi az utóbbiban reménykedünk, mert ennél minden bizonnyal csak jobb megoldás születhet – hangsúlyozza Harkai István.

 

(Ezt a cikket az Azonnali szállította.)

 

 

Az indexképen a július 15-i tüntetés, fotó: Vécsei Krisztina/Azonnali

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló