2024. május 24., Eszter Eliza

Mindenki ügye

#novák katalin #köztársasági elnök #kata #kisadózók #kata-törvény

Novák Katalin "érzékelte" a kata-szigorítással kapcsolatos felháborodást, de aláírta az új törvényt

Barna Benedek 2022.07.18. 18:36

Az államfő a közösségi oldalán azt írta: helyesebb lett volna, ha érdemi egyeztetés után fogadják el a törvényt, ugyanakkor a mostani helyzetben nem akarta visszadobni.

 

Novák Katalin köztársasági elnök péntek este a közösségi oldalán jelentette be, hogy aláírta a kisadózó vállalkozók tételes adózását (katát) szigorító törvényt.

 

"Alaposan megvizsgáltam és megfontoltam az elfogadott törvényt, ahogy a hozzám érkezett észrevételeket is. Olyan okot, amely miatt az Alkotmánybírósághoz kellene fordulnom, nem találtam" – írta az államfő a Facebook-bejegyzésben, hozzátéve, hogy szerinte a változtatás célja "aligha vitatható". 

 

"Érzékelem ugyanakkor a felháborodást. Azt, hogy sokak számára nehézséget jelent majd az új helyzethez való gyors alkalmazkodás. Megértem, hogy kérdéseik vannak. Helyesebb lett volna, ha a módosításokról érdemi egyeztetés után születik döntés. Gyors változtatás esetén is elvárható, hogy a Kormány megfelelően segítse az érintetteket" – folytatódik a poszt.

 

Ezután Novák Katalin azt közölte a bejegyzésben, hogy megbeszélést folytatott Orbán Viktorral és a kormány tagjaival, akiktől ígéretet kaptott arra, hogy "a részletszabályok kialakítása során megnyugtató válaszok születnek a jogosan felmerülő kérdésekre".

D_MTI20220712011
Fotó: MTI / Sándor-palota

Az államfő ezt követően még arról írt, hogy "rendkívüli időket élünk", mivel "a háború nyomában járó gazdasági válság felforgatja hétköznapjainkat". A válsághelyzetben pedig "biztos kézre, hideg fejre és együttérző szívre van szükség". Továbbá szerinte úgy helyes "ha ebben a helyzetben az államfő nem gördít akadályt az Országgyűlés döntésének érvényesülése elé".

 

Alkotmánybírósághoz fordulhat az ellenzék

 

A kata módosítását egy ideje rebesgették, végül a kormány múlt hétfőn nyújtotta be módosító javaslatát, amit azután a kormánypárti többségű parlament másnap meg is szavazott (magáról a törvényről ebben a cikkben írtunk).

 

A változtatásokat nemcsak az ellenzéki pártok, hanem civilek és szakmai szervezetek is kritizálták, nemcsak a tartalma miatt, hanem azért is, mert már szeptember elsejétől életbe lép, így a több százezer érintettnek nehéz lesz átállnia.

Mint a Telex írja, az ellenzék képviselői korábban azt kérték az államfőtől, ne írja alá a törvényt, és több azt is párt jelezte, hogy Alkotmánybíróságon támadják meg a jogszabályt, ha Novák Katalin szignózza.

 

Az új törvény ellen a fővárosban napok óta tüntetések zajlanak, erre a hétre pedig vidéken is több helyen demonstrációt hirdettek, Egerben is szerveznek tiltakozást.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló