2024. július 22., Magdolna

Mindenki ügye

#ellenzéki összefogás #válság #rendkívüli ülés #infláció #rezsicsökkentés

Rendkívüli parlamenti ülést kezdeményez az ellenzék a megélhetési válság miatt (VIDEÓ)

Kovács Dávid 2022.08.01. 18:37

Hat ellenzéki párt hat javaslattal enyhítené a válság tüneteit, a katatörvény eltörlésétől a klímabérlet bevezetéséig.

 

Augusztus 8-ra, azaz jövő hétfőre, rendkívüli parlamenti ülésnapot kezdeményez hat ellenzéki párt, mivel úgy vélik, szociális és megélhetési válság alakult ki az országban. A rendkívüli ülésen a pártok frakciói a válságot enyhíteni kívánó javaslataikról szeretnének tárgyalni – jelentették be a pártok képviselői hétfői, közös sajtótájékoztatójukon, amelyet a budapesti Kossuth téren tartottak.

 

A Momentum, a DK, a Párbeszéd, az MSZP, az LMP és a Jobbik egész pontosan a katatörvény visszavonásáról, a rezsiemelés eltörléséről, az élelmiszerek drágulásának megfékezéséről, az áfacsökkentésről, a "klímabérlet" bevezetéséről és a lakóépületek szigetelésére vonatkozó országos program elindításáról tárgyalna a jövő hétfői rendkívüli ülésen.

Három hete, a katatörvény módosításával egyértelművé vált, hogy a megszorítások kora köszöntött be Magyarországon

– kezdte a sajtótájékoztatót Hajnal Miklós, a Momentum parlamenti képviselője. Hajnal szerint láthatjuk, hogy Orbánék az elhibázott kormányzás árát a magyar emberekkel fizettetnék meg, miközben a miniszterelnök cinikusan lenézi a társadalmat: adócsalónak és narkósnak titulálja az embereket.

 

"Több százezer magyar család rokkanhat bele ebbe a megélhetési válságba, ezért érezte azt a Momentum, hogy azonnal cselekedni kell. A Momentum és a többi ellenzéki frakció azért kezdeményezte ezt a rendkívüli ülést, hogy még a hatálybalépés előtt töröljék el az új katatörvényt és megfelelő társadalmi egyeztetést folytasson le a kormány minden, a társadalmat jelentősen érintő ügyről” – idézi a politikust a párt közleménye.


A többi párt képviselőjének nyilatkozatait az MTI szemlézte:
   

Kálmán Olga, a DK-frakció szóvivője közölte: a rendkívüli ülésen megtárgyalnák a DK határozati javaslatát is, amelyben a rezsiemelés visszavonására és egy családokat segítő, gazdaságilag fenntartható rezsicsökkentés kidolgozására szólítják fel a kormányt. Szerinte Orbán Viktor hazudott, amikor a rezsicsökkentés megtartásáról beszélt, miközben rezsiemelésbe és "minden idők legnagyobb megszorító csomagjának végrehajtásába kezdett".

 

Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezetője szerint Magyarországot brutális élelmiszerválság sújtja, egyre nőnek az élelmiszerárak és a következő hónapokban tovább fog súlyosbodni az inflációs helyzet. A Párbeszéd határozati javaslata ezért arra szólítja fel a kormányt, hogy teremtse meg az élelmiszer-önrendelkezés feltételeit, vezesse vissza a 2016-ban megszüntetett stratégiai élelmiszer-tartalékot és tegyen lépéseket azért, hogy a klímakatasztrófa hatásaihoz alkalmazkodni tudjon az ország.


Gál József LMP-s szóvivő közlése szerint a pártja ötezer forintos, minden közlekedési eszközre érvényes bérlet bevezetésére szólítja fel a kormányt. Hozzátette: az ún. "klímabérlet" nemcsak azoknak lenne segítség, akik nem tudják kifizetni még a 480 forintos benzinárat sem, hanem nagyon sok autóst átterelne a közösségi közlekedésre.


Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke arról beszélt: pártja országos, otthonszigetelési program elindítását követeli, nemzeti és uniós forrásokból. Szerinte ez a program biztosítaná az olcsó, megfizethető rezsit és a fenntartható rezsicsökkentést a magyar családoknak.

 

Lukács László, a Jobbik frakcióvezetője közölte: pártja az alapvető élelmiszerek és a gyerekneveléshez szükséges eszközök áfájának eltörlésére szólítja fel a kormányt. Hozzátette: azt is követelik, hogy a gáz és az áram, valamint a tűzifa áfabevételeiről is mondjon le az állam. Hangsúlyozta: a rendkívüli ülésre "elvárják" a fideszes képviselőket, ők is tartoznak a saját szavazópolgáraiknak annyival, hogy eljönnek és ezekben a fontos kérdésekben elmondják a véleményüket.

 

Mint ismert, a Fidesz azzal aratott fölényes a Holdról és Brüsszelből is látható győzelmet az áprilisi harmadikai választáson, hogy egyebek mellett azt ígérte, Magyarországon nem lesznek megszorítások, a rezsicsökkentést fenn fogják tartani, ám a választás után több megszorítást is bejelentettek, miközben Orbán Viktor és a miniszterek fizetését például jelentősen megemelték.

 

Az ellenzéki sajtótájékoztatót itt lehet visszanézni:

 

A Momentum javaslatára rendkívüli parlamenti ülésnapot kezdeményez az ellenzék

Közzétette: Momentum Mozgalom – 2022. augusztus 1., hétfő
Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló