2024. június 24., Iván

Mindenki ügye

#fidesz #szociális válság #ellenzék #parlament #rendkívüli ülés #megélhetési válság

A Fidesz-frakció nem vesz részt az ellenzék által összehívott rendkívüli parlamenti ülésen

Barna Benedek 2022.08.04. 15:46

Az ülésre az ellenzéki pártok több javaslatot is benyújtottak, hogy enyhítsék a szociális és megélhetési problémákat. A kormánypárt távolmaradása viszont azt jelenti, hogy még a napirendet sem tudják elfogadni az ülésen.

 

Ahogy azt portálunk is megírta, az ellenzék hat pártja, a Momentum, a DK, a Párbeszéd, az MSZP, az LMP és a Jobbik augusztus 8-ra, azaz jövő hétfőre, rendkívüli parlamenti ülésnapot kezdeményezett, mivel úgy vélik, szociális és megélhetési válság alakult ki az országban. Az ülésen a Fidesz-frakció nem fog részt venni – ezt az atv.hu kérdésére közölte a Kocsis Máté vezette képviselőcsoport sajtóosztálya.

 

A rendkívüli ülésre benyújtott határozati javaslataikban az ellenzéki pártok indítványozzák a nagy politikai vihart és utcai tüntetéseket kiváltó kata-törvény eltörlését a szeptemberi hatálybalépés előtt (Momentum), "a magyar családokat ellehetetlenítő rezsiemelés" megszüntetését (DK), a súlyos élelmiszerválság leküzdését (Párbeszéd), "fenntartható rezsicsökkentést", a lakóépületek hőszigetelését megoldó országos programot, a Kádár-kockák korszerűsítését (MSZP), egységesen 5000 forintos "klímabérlet" (LMP), valamint 0 kulcsos áfát élelmiszereknél és gyermekneveléshez szükséges termékeknél (Jobbik).

 

Mint azt az atv.hu cikke megjegyzi, a tavaszi parlamenti választás óta ez volt az akkor összefogásban indult pártok első közös akciója, ugyanakkor a fideszes képviselők nélkül az ülés nem lesz határozatképes, mert a napirend elfogadásához legalább feles többség kellene (azt pedig az ellenzék nem tudja biztosítani). Ez azt jelenti, hogy csak a napirend előtti felszólalások hangozhatnak majd el a parlamentben.

 

A rendkívüli ülést egyébként a házelnöknek lehetőleg a javasolt, de legkésőbb az azt követő nyolc napon belüli időpontra kell az Országgyűlést összehívnia, azaz jelen esetben augusztus 8-16. között. Mint a HVG kiszúrta, Kövér László fideszes házelnök ezt már meg is tette: augusztus 8-án hétfőn, 13 órára hívta össze az ülést.

 

 

(Indexfotó: Beliczay László / MTI)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló