2024. július 23., Lenke

Mindenki ügye

#költségvetés #ellenzék #varga mihály #javaslat

436 költségvetési javaslatot nyújtott be az ellenzék, Varga Mihály egyet sem tud elfogadni

Barna Benedek 2022.07.04. 13:56

A pénzügyminiszter lesöpörte a módosító javaslatokat.

 

Az ellenzéki pártok számos módosító javaslatot nyújtottak be a jövő évi költségvetésről szóló törvényjavaslathoz, amelynek vitáját a múlt héten tartotta az Országgyűlés. Varga Mihály pénzügyminiszter hétfőn a Facebook-oldalán közzétett videóban jelentette be, hogy a javaslatokat áttekintették, és mindegyiket visszautasítják.

 

A tárcavezető a videóban elmondta, hogy az általa szimplán csak "baloldalként" emlegetett ellenzéki pártok 436 módosító javaslata összesen 4600 milliárd forinttal borítaná fel a jövő évi költségvetést, ami közel akkora összeg, amit családtámogatásokra, a rezsivédelmi és honvédelmi alapra szánnak jövőre.

 

Szerinte az ellenzéki javaslatok elfogadása azt is jelentené, hogy a költségvetési tartalékokat fel kellene élni (az eredeti 1260 milliárd forintos tartalék másfélszeresét, 1900 milliárdot költenék el a tartalékok terhére).

D_MTZ20220607007
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Azt ugyanakkor szintén kifogásolta, hogy az ellenzéki javaslatok összesen 3240 milliárd forintos adóemelést jelentenének.

 

Bár az emberben felmerülhet a kérdés, hogy miért beszél úgy Varga, mintha a javaslatokat csak együtt lehetne elfogadni (és nem tehetnék meg azt, hogy néhányat beépítenenek a költségvetésbe), a videóból erre nem kapunk magyarázatot. Azt mindenesetre elmondja a miniszter, hogy ők csak "a felelős, átgondolt javaslatokat" tudják támogatni.

 

Az ellenzéki módosítók között egyébként szerepelt többek között az, hogy a kormány jövőre 60 milliárd forintot fordítson a panelprogram folytatására, hogy szánjanak 250 milliárd forintot a pedagógusok fizetésemelésére, de az is felmerült, hogy a gépjárműadó-bevételt teljes egészében hagyják az önkormányzatoknál.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló