2024. július 25., Jakab Kristóf

Mindenki ügye

#kormányinfo #üzemanyag

Hozzányúl az üzemanyagár-stophoz a kormány!

Nagy Donát 2022.07.30. 11:20

Többeknél vége az olcsó tankolásnak.

Ma délelőtt Kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy hozzányúl a kormány az üzemanyagár-stophoz.

Ezentúl csakis a magán gépjárművekre, a mezőgazdasági gépekre és a taxikra vonatkozik a hatósági ár.  A forgalmi vonalkódja továbbra is kell majd.

A céges gépjárművekre ezután a piaci ár vonatkozik a tankolásnál. Az indézkedés ma déltől van érvényben.

 

Ennek oka, hogy ahogyan az már tudható volt, a százhalombattai olajfinomító karbantartását már nem lehet tovább halasztani. Tegnap Hernádi Zsolt is kijelentette: muszáj külföldről behozni üzemanyagot.

 

Gulyás azt mondta, a pontos rendelet hamarosan megjelenik a Magyar Közlönyben. Emellett az üzemanyagok stratégiai készletének egy negyedét is felszabadítják.

 

Az operatív törzs legutóbbi ülésén a gáz kiváltásáról is tanácskoztak. Ahogy Gulyás mondta,

a gáztól menekülni érdemes.

Minden eszközt megvizsgálnak majd, a lignit elégetésének újbóli bevetését, vagy a mátrai erőmű beindítását is, sőt, újra bányásznák a barnakőszenet. Tűzifát már csak engedéllyel lehet kivinni az országből, a kitermelés növelésére pedig utasást kaptak az erdőgazdaságok.

 

Gulyás elmondta, uniós energiaveszély elrendelése esetén 15 százalékkal kellene spórolni a gázon, de ez a döntés Gulyás szerint nyílt szószegés (egyedül Magyarország nem szavazta meg), mert Brüsszelből azt ígérték, hogy a háborús szankciók nem okoznak majd fennakadást Magyarországra nézve. Meglepő, de nem így lett.

 

Az aszály veszélyhelyzettel kapcsolatban azt mondta, hogy az utolsó részleteket ma rögzítik az akciótervben. A megszületett döntésekről holnap fognak tájékoztatást adni.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló