2023. december 9., Natália

Mindenki ügye

#tűzijáték #ünnepség #márki-zay péter #augusztus 20

Márki-Zay Péter bejelentette: Hódmezővásárhelyen sem tartanak tűzijátékot augusztus 20-án

Barna Benedek 2022.08.03. 19:16

A helyiek szavazhattak arról, legyen-e durrogtatás. Százhalombattán szintén a lakosság döntött a tűzijátékról.

 

Hódmezővásárhelyen és Százhalombattán is elmarad az augusztus 20-i tűzijáték – írta meg a Telex a két város polgármestereinek közlése nyomán.

 

Márki-Zay Péter korábban azt nyilatkozta, ők Hódmezővásárhelyen megtartják a tűzijátékokat, majd a reakciókat látva úgy döntött, hogy inkább megkérdezik a város lakóit. A helyiek az ingyenes városi újságban elhelyezett lapon dönthettek a kérdésben: a több mint ötszáz beérkezett szavazatból 460 volt nem, míg 41-en igennel voksoltak, 8 szavazat pedig érvénytelen volt.

 

"A tűzijáték törlésével felszabadult másfél millió forintot egyebek mellett a szociálisan rászorulók megsegítésére fordítjuk" – írta Facebook-oldalán a Csongrád-Csanád megyeii város polgármestere, korábbi ellenzéki kormányfőjelölt. Hozzátette: mivel a beszállító – akit közbeszerzési eljárással választottak ki – katás vállalkozó, ezért az ő megsegítésére gyűjtést szerveznek.

tűzijátékok
Kép forrása: Márki-Zay Péter / Facebook

Vezér Mihály, Százhalombatta pártfüggetlen polgármestere szintén a közösségi oldalán jelentette be, hogy nem lesz tűzijáték a Pest megyei városban. Náluk is megkérdezték a helyieket arról, hogy mit tartanának helyesnek, és a szavazók 91,6 százaléka azt akarta, ne tartsanak a tűzijátékot – írta Vezér.

 

Az utóbbi hetekben sorra érkeztek a hasonló, tűzijáték lemondásáról szóló bejelentések a különböző településekről. Ahogy azt korábban megírtuk, Egerben szintén nem lesz tűzijáték, de sok már település vezetése is bejelentette már, hogy nem lesz náluk durrogtatás az államalapítás ünnepén. Többek között Hatvanban, Salgótarjánban, Pécsen, Siófokon, Sümegen, Szentesen, Salgótarjánban, Ózdon, Pásztón, Veresegyházán, Miskolcon és Mátraderecsén marad el a látványosság, de Szegeden, Szombathelyen és Győrben sem lesz tűzijáték. Gyöngyösön a Márki-Zay vezette Hódmezővásárhelyhez hasonlóan a lakosságra bízták a döntést, és az online szavazás eredménye alapján náluk sem tartanak tűzijátékot.

 

A fővárosban ugyanakkor nem marad el az ünnepi tűzijáték – sőt, azt ígérik, hogy Európa legnagyobbja lesz. Az ünnepség honlapján arra hivatkoznak, hogy a műsor fontos nemzeti, keresztény értékeket hangsúlyoz, Kovács Zoltán államtitkár pedig hétfőn azt mondta, most már "drágább lenne nem megtartani a tűzijátékot, mint megtartani". Azt egyébként már lehet tudni, hogy a tűzijátékhoz szükséges rakétákra 1,6 milliárd forintot költöttek, de a teljes ünnepségsorozat ennek valószínűleg a többszörösébe kerül (tavaly például közel 12 milliárd ment el az augusztus 20-i programokra).

 

 

(Indexfotó: pixabay.com)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló