2022. október 4., Ferenc

Mindenki ügye

#tűzijáték #ünnepség #augusztus 20

Azért lesz milliárdos tűzijáték Budapesten, mert az "fontos nemzeti és keresztény értékeket hangsúlyoz"

Nagy Donát 2022.07.26. 14:41

"Erkölcsi tanításnak" szánja a kormány a durrogtatás megtartását ezekben a nehéz időkben is.

 

Csattanós választ ad arra a Szent István Nap honlapján található leírás, hogy miért is kell a gazdasági válság beköszöntével is megrendezni a budapesti tűzijátékot, szúrta ki a Telex. Az idei tűzijáték ugyanis

fontos nemzeti, keresztény értékeket hangsúlyoz a műsor, amelyek erkölcsi tanításként is szolgálhatnak a mindennapi élethez.

A 2022-es év gazdasági nehézségei és megszorításai miatt széles körben felmerült, hogy a kormánynak esetleg le kéne mondania az augusztus 20-i programokat, különös tekintettel a tűzijátékra, írja a lap.

aug-20-mti-lakatos-péter
Fotó: Lakatos Péter / MTI

A költségvetés nehéz helyzete ellenére ugyanis az idei ünnepség kimondottan nagyszabású lesz: csak a tűzijátékhoz szükséges rakétákra 1,6 milliárd forint közpénz megy el, és bár a teljes összeget titkosították 10 évre, de a tavalyi 12 milliárd forintnál olcsóbb biztosan nem lesz az egész haccacáré.

 

De hiába az esztelen pénzszórás, íme a magyarázat arra, miért kell mindenáron elégetni ennyi közpénzt: 

Az idei tűzijáték show a tavaly nagy sikert aratott, történetmesélő narratívát emeli magasabb szintre: ezúttal a keresztény Magyarország születésétől máig tartó ezer év sűrített krónikáját jeleníti meg olyan formában, amely a nemzeti értékek emlékének tanulságát és a Szent István-i örökség átadását helyezi a középpontba a gyermekek, a fiatalok, a jövő nemzedék számára. Az ünnepi műsor igazi családi élménnyé válik, mely során a szülők megfoghatják gyerekeik kezét és együtt utazhatnak a magyar történelem nagy korszakainak, jelentős pillanatainak tablójával, hangsúlyozva közben azokat a fontos nemzeti értékeket, melyek a mindennapi élethez is támaszt nyújthatnak egy-egy erkölcsi tanítás formájában. A produkció ezúttal is emlékeztet minket arra a csodára, hogy annyi nehézség ellenére is sikerült megmaradnunk és megtartanunk helyünket Európa szívében, ez pedig a magyar nemzet szilárd értékeinek és a Szent István-i keresztény kultúra erős gyökereinek köszönhető.”

Ahogy arról korábban mi is írtunk, számos város mondta már le a tűzijátékot anyagi okokból, többek között Szombathelyen és Győrben sem lesz, igaz, utóbbinál ezt az állatok védelmével indokolják. De elmarad a látványosság többek között Hatvanban, Pécsen, Siófokon, Sümegen, Szentesen, Salgótarjánban, Ózdon, Pásztón, Veresegyházán, Miskolcon és Egerben is. Gyöngyösön például a lakosságra bízták a döntést, és az online szavazás eredménye alapján náluk sem tartanak tűzijátékot.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló