2024. április 20., Tivadar

Mindenki ügye

#eger #vendéglátás #korlátozások #depresso

Így állítaná meg a csődhullámot a vendéglátásban a Magyar Gasztronómiai Egyesület

2021.02.02. 17:23

A javaslatcsomagot Egerből is támogatják.

Javaslatcsomagot állított össze a Magyar Gasztronómiai Egyesület (MGE), amit több budapesti étterem vezetője, illetve többek között aláírt a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke, Kovács László és Gerendai Károly, aki a Sziget Kulturális Menedzseriroda Kft., a Budapest Park és a Lupa-tavi strand mellett éttermek tulajdonosa is – számolt be a Telex.

 

A 24.hu-hoz eljuttatott csomagot elsősorban Varga Mihály pénzügyminiszternek és a Miniszterelnökségnek szánták. Szövege azzal indít:

súlyos helyzetbe került a hazai vendéglátás, tömegesen szűnnek meg a munkahelyek az éttermekben, szállodákban, turisztikában egyaránt, és csődhullám van folyamatban, amit meg kell állítani.

Az MGE szerint "nagy szükség van az ágazat életben tartását célzó hatékony és átfogó programra. Ez közös ügy – és nem csak a vendéglátóiparé. Érinti a beszállítókat, termelőket, a vendégeket, az egész társadalmat."

 

A Magyar Gasztronómiai Egyesület az alábbiakat javasolja:

 

– a működési korlátozások idején felmerülő helyiségbérleti díjak átvállalása,


– a bértámogatások azonnali folyósítása minden hónap 10. napjáig,

 

– a bértámogatás mértékének 75 százalékra emelése,

 

– bértámogatás biztosítása az újranyitást követő legalább 2-3 hónapban is,

 

– a korlátozások idején felhalmozódó – bevétel hiányában nem teljesített – adó- és járuléktartozások elengedése, jóváírása vagy átvezetése más adónemre,

 

– a vendéglátóteraszok területfoglalási díjának elengedése 2021-ben is,

 

– vendéglátó vállalkozások számára a számlával igazolt alapanyag-beszerezések kompenzálása a novemberi korlátozásokkor keletkezett károk miatt,
rezsitámogatási program kidolgozása 2021-re a közműszolgáltatók bevonásával,

 

– legkésőbb március 1-től, de minél előbb kezdődő fokozatos megnyitás szigorú járványügyi szempontok betartásával, nemzetközi és hazai példák figyelembevételével,

 

– a vállalatok által igénybe vett éttermi szolgáltatás után fizetendő extra közterhek eltörlése,

 

– az elvitelre és házhoz szállítással értékesített ételek és alkoholmentes italok 5%-os áfakulcsának megtartása,

 

– a Cafeteria adótartalmának csökkentése.

etterembelso-pikrepo
Fotó: pikrepo.com

A javaslatcsomagot Egerből is támogatják: a Depresso Étterem és Kávéház Facebook-oldalán megosztották a Telex cikkét, a posztban hozzáfűzve: "A Magyar Gasztronómiai Egyesület mellékelt javaslatait üdvözöljük, ahhoz örömmel csatlakozik a Depresso Csapata is!"

 

A kávézó azt kérte a közösségi oldalát követőktől, hogy minél több helyen osszák meg ezt a javaslatlistát.

Nagyon fontos, hogy egyre több étterem hívja fel a figyelmet a jelenlegi gazdasági korlátozások fenntarthatatlanságára! Az üzemi étkezdék zavartalanul üzemelnek a kormányzati irodákban, ahol az ország minden tájáról több száz ember étkezik együtt

– hangsúlyozták.

 

A Depresso tulajdonosa, dr. Csernus Imre egyébként a Heolnak azt nyilatkozta: szerinte egyetlen eszköz van a kezükben, a figyelemfelhívás.

 

A vendéglátóhely nemrég hétvégére elvitelre kinyitott, amit ugyan jogilag eddig is megtehettek volna, amit Csernus szerint tavaly novemberben meg is próbálták, de teljes ráfizetés volt, ezért december 1. óta zárva tartanak. Nemrég a kollégáik közül páran javasolták, hogy bemennének hétvégére, ezért nyitottak ki, és azt remélik, tavaszig ezt meg tudják ismételni. Cernus elmondta: minden előírást betartanak, ezért nem számítanak büntetésre. A rendőrség egyébként többször járt náluk, de kivetnivalót nem találtak.

 

A kávézótulajdonos pszichiáter beszélt arról is, hogy szerinte a bértámogatás felemásra sikeredett. "Először csak novemberre volt meghirdetve a juttatás – amit máig nem kaptunk meg –, majd meghosszabbították februárig. Novemberben még teljes létszámot alkalmaztak, de az ötvenszázalékos bértámogatás nem sokat ér" – mondta. – "Így mára munkatársaink kétharmadát elveszítettük. Akadt, aki megelégelte a szektor bizonytalanságát is, hiszen 12 hónapból ötöt voltunk zárva" – közölte.

 

A fentiek fényében nem meglepő, hogy Csernus sokakhoz hasonlóan az újranyitást sürgeti:

Ez bonyolult járványügyi kérdés,nem gondoljuk, hogy míg több százezer család gyerekei iskolába járnak, emberek ezrei ülnek tömegközlekedési eszközökön, több száz ember tolong boltban, a vendéglátóhelyek értelmes szabályok mellett ne lehetnének nyitva

– fogalmazott.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló