2024. április 12., Gyula

Mindenki ügye

#karácsony gergely #előválasztás #ellenzéki összefogás #közvélemény-kutatás #jobbik #jakab péter #dobrev klára

Közvélemény-kutatás: a Jobbik elnöke a legnépszerűbb miniszterelnök-jelölt, Karácsony és Dobrev követi

2021.03.22. 12:23

Alakul az erősorrend az ellenzéki előválasztásokra, egyelőre Jakab Péter a favorit, de jó esélyei vannak Budapest főpolgármesterének, Gyurcsány Ferenc feleségének és Fekete-Győr Andrásnak is.

Az ellenzéki előválasztások egyik legfontosabb kérdése, hogy ki lesz a hat ellenzéki párt (DK, Jobbik, Momentum, MSZP, LMP, Párbeszéd) közös miniszterelnök-jelöltje, egyben közös listájának vezetője a 2022-es országgyűlési választásokon - közölte a Telex.

 

A korábbi, főleg tavalyi kutatások elsősorban Karácsony Gergely budapesti főpolgármester kedvező adatait mutatták – az ellenzéken, illetve a teljes népességen belül –, ehhez képest számít meglepőnek, hogy Jakab Péter, a Jobbik elnöke és miniszterelnök-jelöltje a Závecz Reserach kutatása szerint jócskán megelőzi őt. A Závecz Reserach legutóbbi pártpreferencia-mérései már nyilvánosságra kerültek, az egyes miniszterelnök-jelöltek állásáról azonban csak most jutott adatokhoz a Telex.

 

Fontos megjegyezni, hogy hivatalosan egyelőre Jakab Péter, Fekete-Győr András és Márki-Zay Péter jelentette be miniszterelnök-jelölti ambícióját, de mivel a háttérinformációk alapján Karácsony Gergely és Dobrev Klára indulása is egyre valószínűbb, így nem véletlenül kerültek bele ők is a kutatásba. A március 1. és 11. között, 1000 fő személyes megkeresésével készült, reprezentatív felmérés szerint a hat ellenzéki párt szavazói között – akik tervezik a részvételt az előválasztáson – jelenleg az alábbi sorrend alakult ki. A kérdés úgy hangzott: „Kit látna szívesen a következő politikusok közül miniszterelnök-jelöltként?”

  • Jakab Péter (Jobbik) 30%
  • Dobrev Klára (DK) 28%
  • Karácsony Gergely (Párbeszéd) és Fekete-Győr András (Momentum) 16-16%
  • Márki-Zay Péter (Mindenki Magyarországa Mozgalom) 5%
  • A többi nem tudta vagy nem válaszolt.

Jelenleg a fenti, ellenzéki szavazók közötti sorrend az igazán releváns, ugyanis az ellenzéki előválasztáson nagy eséllyel a hat párt szimpatizánsai vesznek részt a legnagyobb arányban.

jakab-mti-koszticsák
Jakab Péter

 

Ha az összes lehetséges előválasztási szavazó válaszait nézzük (tehát ha beleszámoljuk a most még bizonytalanokat is), akkor Jakab előnye még nagyobb, és itt Dobrevnek gyengébbek a számai, Karácsony Gergelynek viszont erősebbek. Itt a következő a sorrend:

  • Jakab Péter (Jobbik) 19%
  • Karácsony Gergely (Párbeszéd) és Dobrev Klára (DK) 15-15%
  • Fekete-Győr András (Momentum) 9%
  • Márki-Zay Péter (Mindenki Magyarországa Mozgalom) 4%
  • A többi nem tudta vagy nem válaszolt.
Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló