2021. május 11., Ferenc

Mindenki ügye

#oltás #pfizer #szputnyik v #sinopharm

Felesleges várni a Pfizerre: a gyógyszercég igazgatója szerint harmadik oltásra is szükség lehet

EÜ/MTI 2021.04.29. 09:02

Sokan utasítják vissza az orosz vagy a kínai vakcinát, mert szerintük az amerikai-német Pfizer hatékonyabb védelmet alakít ki.

Minden bizonnyal az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) Indiában felbukkant változata ellen is véd a Pfizer amerikai gyógyszeripari társaság és a BioNTech német biotechnológiai kutatóvállalat együttműködésével kifejlesztett vakcina - jelentette ki a német cég vezérigazgatója szerdán. Ugur Sahin onkológus, a BioNTech társalapítója egy online sajtótájékoztatón elmondta, hogy elkezdték a vizsgálatokat és "nem aggódnak", arra számítanak, hogy készítményük az indiai változattal szemben is hatékony.
    

Várakozásaikat a többi között arra alapozzák, hogy vakcinájuk az Európában uralkodó brit vírusváltozattal szemben még hatékonyabb, mint az első, "vuhani" változattal szemben, amely ellen eredetileg kifejlesztették - mondta.    

Az oltás beadása után előfordult szívizom-gyulladásos izraeli esetekről elmondta: egyelőre nem találtak arra utaló adatokat, hogy a népességet jellemző előfordulási aránynál nagyobb gyakorisággal jelentkezik szívizomgyulladás a készítményük használata után. Az elemzést még nem fejezték be.
    

Ugur Sahin Németországban dolgozó külföldi újságíróknak tartott tájékoztatóján elmondta, hogy az "irigység kultúrájának" kialakulásához vezethet, ha túl korán és "diszkriminatív" módon - az oltással nem rendelkezőket az oltással rendelkezőktől hátrányosan megkülönböztetve - lazítják a járványügyi korlátozásokat. Európában majd csak a május vége és június vége közötti időszakban kellene számottevően lazítani a korlátozásokon, mert ezekben a hetekben éri el az 50-60 százalékot a beoltottak aránya - mondta Hozzátette, hogy Európa júliusban, legkésőbb augusztusban eléri a közösségi immunitást.  
eger-oltás-mti-komka     

A szakember hangsúlyozta azt is, hogy "nem fair" az Európai Bizottságot hibáztatni az oltóanyag kezdeti szűkössége miatt. A brüsszeli testület "nagyon jó munkát végez", és történelmi jelentőségű, hogy sikerült az összes tagországnak egyszerre biztosítani oltóanyagot. Erre a méltányos megoldásra "büszke lehet Európa", és büszke lehet arra is, hogy az oltóanyag-export révén a világ más térségeiben is segíti a járvány megfékezéséért folytatott küzdelmet - fejtette ki Ugur Sahin.    

Arról is szólt, hogy szükség lesz majd frissítő oltásra a készítményük második adagjának beadása utáni 9. és 12. hónap között, később pedig valószínűleg egy emlékeztető oltásra is, évente vagy másfél évente.

Eközben a brit kormány 60 millió adagot rendelt a Pfizer gyógyszeripari cégcsoport és a BioNTech biotechnológiai kutatóintézet által a koronavírus ellen közösen kifejlesztett oltóanyagból kizárólag arra a célra, hogy ezeket a dózisokat az első két adag hatását erősítő harmadik vakcinadózisként adják be a lakosságnak - közölte szerdán Matt Hancock brit egészségügyi miniszter.

A bejelentések jelentőségét az adja, hogy Magyarországon és szerte a világon sokan azért utasítják vissza például az orosz Szputnyik vagy a kínai Sinopharm vakcinát, mert több országból is olyan jelentések érkeztek, hogy nem alakul ki megfelelő immunizáció ezektől az oltásoktól, így szükség lehet egy harmadik oltásra. Emiatt többen is jobbnak gondolják a Pfizert, és inkább erre a vakcinára várnak. A Pfizer bejelentése azonban egyértelművé teszi: egyetlen vakcina sem alakít ki 100 százalékos, örök időkre szóló védelmet a koronavírus és mutációi ellen, de még mindig jobb, ha be vagyunk oltva bármilyen vakcinával, mintha semmivel nem lennénk.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló